Què són les colles universitàries?


Benvinguts i benvingudes a la secció “Castellers Universitaris” del Pati Digital. Les colles castelleres universitàries pretenen acostar el fascinant i desconegut món dels castells a la comunitat universitària (estudiants, professors, treballadors), a més de ser una magnífica eina de relació entre estudiants de diferents escoles i facultats. Però, què són les colles universitàries?

Les colles castelleres universitàries es diferencien de les colles castelleres convencionals sobretot en un aspecte: l’edat dels castellers. En les universitàries és sempre superior a 17 o 18 anys. Això suposa certes limitacions pel que fa a l’alçada dels castells ja que el pom de dalt dels castells (els tres pisos superiors) és molt més pesat. Per aquesta mateixa raó, les colles universitàries no poden competir a plaça en condicions d’igualtat amb colles convencionals, perquè les colles convencionals tenen canalla més menuda.

En aquesta secció parlarem de les diferents colles universitàries que existeixen arreu dels Països Catalans, les seves activitats, les seves fites, la seva història, les seves anècdotes… Comencem avui mostrant-vos quines són les colles universitàries que actualment estan actives.

Arreplegats de la Zona Universitària (AZU)

Colla castellera formada  per universitaris de Barcelona. La colla va ser fundada el 1995 per un grup d’estudiants castellers amb ganes de seguir practicant la seva afició dins l’àmbit universitari. Aquest any doncs, celebren el seu XVè aniversari.

El color de la seva camisa és el verd ja que assagen al final de la línia verda del metro de Barcelona. Assagen cada dimarts i dijous de 14 a 16h davant de la Facultat d’Empresarials. A més, els dimecres realitzen un assaig especial de torres i pilars de 20 a 22h al local dels Castellers de la Sagrada Família.

Més informació

Emboirats de la Universitat de Vic

Aquesta colla va ser fundada l’any 2000 però finalment va deixar de fer castells l’any 2007. Aquest any ha tornat a néixer la colla osonenca. El color de la seva camisa és el vermell. No tenim gaire informació ja que de moment, aquesta temporada, encara no han realitzat cap diada a casa seva. Sabem però, que la primera serà el dia 14 d’abril a Vic. Esperem que la seva iniciativa tingui empenta i pugui tirar endavant i aixecar castells al costat de la resta de colles. Assagen dimarts i dijous de les 13:30 a les 15:30h davant de la Biblioteca del Campus Miramarges.

Més informació: (1), (2)

 

Ganàpies de la UAB

Els Ganàpies són la colla castellera universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Segons ells mateixos: “tenim moltes ganes de festa, de créixer i de moure’ns”. La colla va ser fundada l’any 1994 sota el nom de Colla l’Anxaneta i posteriorment van variar el nom pel de Ganàpies. El color de la seva camisa és el blau fosc. És una de les dues colles universitàries que forma part de la CCCC. Assagen els dimarts i els dijous de 13:30 a 15:00h a la gespa de davant del bar de la facultat de ciències de la UAB a Cerdanyola.

Més informació

Els Mangoners de la UP

Els Mangoners són la colla universitària de la Universitat de Perpinyà. Tot i ser un grup reduït de persones assagen cada dimecres a les 12h a la gespa de darrere la cafeteria de la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD). El color de la seva camisa és el morat.

Més informació

Los Marracos de la UDL

Són els castellers de l’Universitat de Lleida. La colla va ser fundada l’any 2001 amb el color de camisa gris en honor al típic fenomen meteorològic de la plana de lleidatana, la boira. Els assajos són els dilluns a les 20h assaig de pilars al Local de Castellers de Lleida i els dimecres a les 20h al Rectorat, en concret, al claustre de la Pensativa.

Marraco és el nom que donen a un drac. Lo Marraco pertany al bestiari de la ciutat de Lleida i n’és un element típic de les festes de la ciutat. Pel que fa a l’article que acompanya el nom es van decantar pel “los” propi del parlar de la Catalunya occidental.

Més informació

Passerells del TecnoCampus de Mataró

Nova colla universitària nascuda aquesta temporada al TecnoCampus Mataró-Maresme. Ja han rebut el suport de dues colles: els Capgrossos de Mataró i els Arreplegats de la Zona Universitària. No sabem gaire més d’aquesta colla acabada de sortir de l’ou però tenen tot el recolzament de la resta de colles. No tenen un horari fix d’assaig ja que, de moment, són poca gent. Encara no han escollit el color de la seva camisa.

Més informació

Pataquers de la URV

És la colla universitària de la Universitat Rovira i Virgili fundada a finals de 2007. Els assajos habitualment són els dilluns i els dijous a les 19h al local de Xiquets de Reus. El nom prové del fet que el seu primer assaig va ser a la Plaça de la Patacada de Reus, el dia 21 de novembre del 2007. A més, a vegades els castells fan llenya i pot ser que et “fotis” una patacada contra la pinya. El color de la seva camisa és el taronja.

Recentment, Els Pataquers han entrat a formar part de la CCCC i, juntament amb els Ganàpies, són les dues colles universitàries que formen part de la Coordinadora.

Més informació

Xoriguers de la UDG

Colla castellera universitària de la Universitat de Girona. L’agrupació està formada íntegrament per membres de la comunitat universitària de Girona, i això inclou estudiants sobretot, però també professorat i membres del personal d’administració i serveis (PAS). Va ser fundada l’any 1998 i el seu color és el blau elèctric. Assagen els dimarts i dijous a la gespa de la Politècnica (campus de Montilivi) de 13:00 a 15:00h. Els grallers també assagen, els dilluns de 14:00 a 15:00h al camí del Servei d’Esports de Montilivi.

Més informació

A part d’aquestes colles, n’existeixen d’altres inactives actualment:

Els Gambirots de la UIB (Universitat de de les Illes Balears) Més informació

 


Els Bergants de Terrassa (Campus de Terrassa de la UPC). Més informació

images

Mineuetts de la Salle Es creu que pot ser la primera colla universitària però va durar molt poc temps i actualment estan desapareguts.

Anuncis

2 Responses to Què són les colles universitàries?

 1. Passerells del TecnoCampus says:

  Des dels Passerells del Tecnocampus volem agraïr la informació que va ser donada sobre nosaltres i per tant aquesta molèstia i publicitat que ens heu fet.
  De la mateixa manera ens agradaria informar-vos que la colla es va consolidant. Ja tenim color de camisa, el color escollit és un morat claret.
  Els nostres dies d’assajos són els dimarts i els divendres de dues a quatre del migdia a la plaça central del Tecnocampus.
  Estem acabant d’ultimar diversos tràmits i ben aviat esperem poder entrar a formar part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC).

  Gràcies Companys.
  Ens veiem per les places.

 2. Retroenllaç: La Coordinadora arriba a les 62 colles amb l’ingrés dels Passarells del TCM « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: