Colles més enllà dels Països Catalans (I)


A partir d’avui encetem una nova col·lecció d’articles titulada Colles més enllà dels Països Catalans que mostrarà a tots els lectors i lectores del Pati Digital quines colles existeixen actualment més enllà del nostre territori o aquelles colles que van existir i que actualment ja han desaparegut.

Amb aquesta nova col·lecció volem copsar l’impacte del fet casteller arreu del món i per quins motius s’han creat colles a fora del nostre territori, coneixerem el caràcter més universal dels castells i quines són les perspectives d’ara en endavanat.

Casteliers de Montréal

Comencem avui amb els Casteliers de Montréal. Aquesta colla de la ciutat de Montreal (Quebec) va ser fundada el juliol de l’any 2007 i neix fruit d’una associació catalanòfila que roman activa actualment, el Casal Català del Quebec. Vesteixen camisa beix i estan apadrinats pels Castellers de la Vila de Gràcia.

Carlos Gallardo, excap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia, ha estat un dels contactes catalans amb aquesta formació i afirma que “l’activitat castellera està més viva que mai i la creació de colles fora dels Països Catalans, de manera paral·lela a la internacionalització dels darrers anys, és un fet molt positiu”. Malgrat els problemes burocràtics, els responsables de la colla busquen la manera de promoure l’activitat castellera al país francòfon d’Amèrica. “Com que Montreal és una ciutat de circ (és la seu del Cirque du Soleil, que, entre d’altres acrobàcies, es distingeixen pel pilar de 4 net) necessitem assolir castells més grans abans d’atreure l’atenció”, comenta Serge Mainville, component de la colla.

El nexe amb el Casal Català del Quebec els ha permès rebre un ajut de la Generalitat destinat a pagar parcialment un local d’assaig totalment necessari en una regió on la temperatura, durant alguns mesos és sota zero. Han aconseguit construir el pilar de quatre amb pinya, el pilar de tres caminat, un 4d4 net amb l’agulla, el tronc d’un 3d6 net o el tronc d’una torre de 5 neta.

Inicialment, la majoria de castellers eren catalans que es trobaven temporalment a Montreal. Recentment s’hi han adherit un nombre significatiu de quebequesos. A més a més, la colla està formada per castellers de diferents orígens: Canadà, EUA, Mèxic, Espanya, Alemanya, Andorra, França, Madagascar, Taiwan, Jordània, Vietnam i Uruguai. Gairebé tots els castellers no tenen cap experiència quan s’uneixen al grup, ja siguin adults o nens. Conserven un nombre de 25 membres en actiu.

Durant l’estiu assagen cada dimarts al Parc Lafontaine i la resta de l’any assagen, també cada dimarts al vespre, de les 19:45 a les 21:15 al Centre Sablon, al barri del Plateau Mont-Royal de Montreal.

Un dels principals problemes dels Casteliers de Montréal és que cap mútua accepta fer-se càrrec de la seva activitat tot i disposar d’un estatut legal i formar part del Casal Català del Quebec. Sense aquest figura, el màxim responsable a nivell legal és el cap de colla i això en dificulta la possibilitat d’actuar en públic o fer-ne promoció

Aquí acaba el primer article sobre les colles castelleres que existeixen més enllà dels Països Catalans i tal com diuen el francòfons quebequesos “force, équilibre, courage, et bon sens“, salut i castells!

 

Reportatge sobre els Casteliers de Montréal a Radio Canada.

Anuncis

8 Responses to Colles més enllà dels Països Catalans (I)

 1. Retroenllaç: L’espai casteller (I) « El Pati digital

 2. Pau says:

  Quina colla pluri-llingüista!

 3. Retroenllaç: Colles més enllà dels Països Catalans (III) « El Pati digital

 4. joan says:

  Hola Tusset,

  Molt bé l’article! Veig que en la foto de grup hi tenim representació granollerina. A veure si veus en Juanka i a la Neus.
  je je

 5. xicsdegranollers says:

  És ben cert Johann!!! (Tuset amb una essa, gràcies!)

 6. Retroenllaç: Els castells, protagonistes en una Jornada al Quebec « El Pati digital

 7. Retroenllaç: Avui el Pati Digital fa 10 mesos!!! (el Pati Digital en xifres) « El Pati digital

 8. Retroenllaç: «Training» a Castellers de Montréal | El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: