Petita història dels castellers


Petita història dels castellers

FINA DURAN I JORDI PARÍS

PILARÍN BAYÉS (il·lustradora)

Editorial Mediterrània.  Barcelona, 2005.

 

En Mike, un nen anglès, decideix sortir a jugar al futbol, però a mig camí es troba amb la Maria, una amiga seva que va vestida de manera estranya: pantalons blancs, camisa de color, i una estranya peça a la cintura. Ella li explica que és una faixa, una de les peces característiques de la vestimenta castellera, i que a cada pis, com més amunt estiguis, més petita és aquesta peça de roba. Llavors el convida a anar amb ella a plaça a veure l’actuació i a veure com es preparen els castellers. Ella li explica què vol dir ser l’enxaneta, què és l’aleta, com es construeix el castell i quines són les seves parts i totes les posicions d’un castell, des dels baixos fins arribar al pom de dalt.

Veu l’actuació, com un castell fa llenya, i li expliquen què és un 4d9 amb folre, castell on pujarà la Maria. També es pregunta per la música que sona i li expliquen que són el grallers i tabalers, i que només escoltant la gralla pots saber com va el castell.

En Mike queda intrigadíssim, amb moltes preguntes al seu cap i amb un gran interès per saber més coses dels castells.  Recorda que a l’arxiu del poble sempre hi ha un home del que diuen que és el que més coses sap, el va a buscar i se’l troba sortint del Museu Casteller. Comencen la seva conversa: pilars, orígens, colles, actuacions… Fins i tot fan esment de les dues actuacions extraordinàries protagonitzades pels Xiquets de Valls l’any 1881 i el 1883, passant per l’aturada que van patir els castells amb la Guerra Civil, l’esclat casteller dels anys 70 i 80, i les primes fites importants com van ser el primer 4d9 amb folre descarregat per la Colla vella dels Xiquets de Valls l’any 1981, i la primera “tripleta màgica” aconseguida per la Colla Joves dels Xiquets de Valls l’any 1986. Li parla del Concurs de Castells de Tarragona, de la creació de noves colles castelleres als anys 90, de la segona època daurada dels castells.

Després d’aquesta conversa, el pensament que té al cap en Mike i que li diu a la seva mare és : “Mare, vull ser casteller”.

Petita historia dels castellers és el número 15 de la col·lecció “Petites històries” de l’editorial Mediterrània, que compta amb més de 200 títols, tots ells il·lustrats per la Pilarín Bayès. Són llibres adreçats a infants i joves, però també força interessants per al públic adult, amb la intenció d’apropar-los a la història de personatges, institucions, festes, localitats, etc. del nostre país.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: