Anàlisi de l’actuació de la Tripleta (Granollers)


DATA: 16 d’octubre de 2011

LLOC: Plaça de l’Església de Granollers (Tripleta)

COLLES: Sagals d’Osona, Castellers de Sabadell i Xics de Granollers

CASTELLS XICS: 2 p4 d’inici, 5d7, 2d7id, 2d7c, 4d7a, vano p5 de cloenda (un dels pilars de 4 només es va carregar)

CASTELLS DE LES ALTRES COLLES:

Sagals d’Osona: 2 p4 d’inici, 2d7, 4d8, 3d7aps i p5 de cloenda

Castellers de Sabadell: 2 p4 d’inici, 3d8, 4d8, 2d7id, 2d7 i p5 de cloenda

Aspectes positius a destacar

  • Es carrega després d’un any en blanc la primera torre de set de la temporada.
  • Després de la caiguda es continua amb la previsió de l’actuació.
  • S’estrena un altre enxaneta de castells de set i mig, i a més s’estrenen dues nenes més com enxanetes de pilar de quatre.
Aspectes a millorar
  • Es va mostrar un xic de descoordinació en el moment de cantar la pinya de la torre de set: es va orientar la pinya diferent que el tronc (respecte la plaça).
  • Es va cantar gent repetida a la pinya de la torre.
  • Encara hi ha gent que, un cop començada l’actuació, encara no va enfaixada, això de que “m’enfaixo quan pujo” no val, també cal portar la faixa quan es fa pinya… perquè si no es puja es fa pinya!
Anàlisi

Actuació emmarcada en la setmana de la lluita contra el càncer, i patrocinada per Oncovallès (a més, els Xics van participar en el dia mundial contra el càncer de mama el passat dimecres fent un pilar de quatre a la Porxada). L’origen de l’actuació de la tripleta es remunta a la dissolució de l’antiga Trobada de Colles del Vallès, que s’acostumava a fer a mitjans d’octubre i reunia a totes les colles del Vallès Oriental i Occidental.  En el moment que el número de colles participants en la trobada es va fer prou gran com perquè la trobada fos difícil de gestionar, es va decidir no fer-la més. Així doncs, els Xics es van quedar sense una cita al calendari en una època important de la temporada.  Buscant actuacions per aquestes dates en un moment donat i segurament fruit de la casualitat, Saballuts, Sagals i Xics es van veure amb la mateixa necessitat, i es van inventar aquesta actuació, van anomenar-la la Tripleta i van pactar organitzar-la cada any en una de les tres ciutats castelleres. Així doncs, a mitjans d’octubre sempre hi ha l’actuació de la Tripleta, i cada tres anys es fa a Granollers. Des de fa uns anys i per tal de no fer sempre les actuacions als mateixos indrets de la ciutat, aquesta actuació es fa a la plaça de l’Església en comptes de la Porxada.

Com és habitual es va iniciar l’actuació amb dos pilars de quatre on les enxanetes van desplegar pancartes d’Oncovallès. La imatge dels pilars de quatre de totes les colles amb les pancartes era prou plàstica, sobretot tenint en compte l’entorn de la plaça, els colors de les camises juntament amb els colors tant de la façana del Gra com de l’església. Val a dir que, a més, es va estrenar una nova enxaneta en uns dels pilars (i no seria l’última estrena).

En la primera ronda els Xics van optar per plantar el cinquè cinc de set, castell que sembla que s’hagi tornat a trobar la clau ja que fins i tot fent més canvis no va patir en cap moment. Es podria dir que dels cinc cincs de set que s’han fet aquesta temporada cap ha sigut exactament igual a nivell de tronc i canalla (fàcilment a la pinya els castells no són iguals mai!!). Tot i així, la torre del castell va tremolar un pèl en el moment de ser carregada.  La canalla va estar perfectament sincronitzada.

A la segona ronda els Xics afrontaven el repte del dia: la torre de set, que després d’una temporada sencera sense veure-li la cara, diumenge va ser el dia escollit per tornar a intentar el castell més tècnic de la gamma de set.  El primer intent va ser un pèl tremolós (segurament ja s’esperava que tremolés, però poder la tremolor va començar un pèl massa d’hora),  i es va acabar per decidir desmuntar-lo.  En el segon intent el castell va pujar més convençut, fins que un cop l’aixecadora ja estava col·locada els dosos fruit dels nervis, van començar a perdre una mica les mides.  L’enxaneta va dubtar una mica massa, i va estar sobre la faixa del dos uns segons que van semblar una eternitat. Tot i que la torre ja presentava poques possibilitats de carregar-se, i descarregar-se, els ànims de la plaça van fer que l’enxaneta al final es decidís a carregar la torre. En aquest moment, el conjunt de la torre ja no tenia bona mida i va acabar per cedir.  Després de dues temporades sense carregar cap torre de set (l’any passat no es va intentar cap cop, fa dos anys es van fer dos intents i l’última torre de set descarregada es va fer en la temporada 2008) es pot dir que s’ha fet un pas més per aconseguir un bon nivell tècnic a la Colla. És bo recordar que fer torres de set requereix un assaig molt constant, més que no pas altres castells, i un cop es pensa que s’ha trobat l’alineació ideal, insistir molt en corregir els petits detalls que fan que el castell presenti més possibilitats d’èxit. Així doncs, ara cal això, insistir en aquests petits detalls per aconseguir descarregar aquest castell.

Un cop valorats els diversos cops que va rebre diversa gent de la pinya, el tronc i la canalla, es va poder seguir amb el plantejament de l’actuació. En la tercera ronda es va plantar un quatre de set amb l’agulla molt maco, segurament el millor de la temporada, tot i que sorprèn que algun dels castellers més experimentats no sigui el que millor posició presenta (amb això cal recalcar els bons resultats que estan donant alguns dels castellers més novells de tronc).  A més es va estrenar un enxaneta nou (després de moltes actuacions es va poder veure dues enxanetes diferents en una actuació de Xics).

Per últim es va fer un vano de pilar de cinc, on un dels dos pilars de quatre el va carregar una altra enxaneta nova (tot i que aquest pilar va cedir un cop l’enxaneta ja havia sortit de la pinya).

Pel que fa a les altres colles, totes dues van fer una molt bona actuació amb castell de vuit molt consolidats, sobretot els Saballuts que van plantar dos castells de vuit molt quiets, i una torre de set que esperen tornar a pujar un pis mes per la seva Diada. Els Sagals van tornar a descarregar el quatre de vuit també molt maco, i van fer patir una miqueta amb el tres de set aixecat per sota, que van acabar descarregant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: