Fem Pinya (I)


Encetem una nova col·lecció del Pati Digital. Durant diverses setmanes parlarem dels consells que proposa la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per tal de poder fer les pinyes més efectives i segures. Està basat en el fulletó “Fem Pinya” editat per la CCCC i Aliança i l’anirem tractant per parts en diversos articles

Aquest fulletó és un inventari sintètic de bones pràctiques de seguretat a les pinyes, una qüestió que afecta directament la gran majoria de castellers i castelleres. Aquest petit manual pretén, doncs, donar la informació bàsica a tenir en compte per tal de poder fer les pinyes més efectives i segures. Està pensat tant per als castellers nous com per als veterans. Als primers els ajudarà a treballar, des del primer dia, en les condicions d’eficàcia i seguretat màxima per a ells i la resta de companys. Als segons, els recordarà aspectes que ja coneixen però els informarà d’aquells aspectes que, a partir dels estudis que de mica en mica es van fent sobre la seguretat als castells, s’han anat incorporant com a nous.

Presentació

La realitat del risc ha estat sempre present en el món dels castells. Però el nombre i la importància de les lesions que de tant en tant es produeixen no té res a veure amb l’espectacularitat de les caigudes.

Malgrat això, el més important és que, tot i que el risc de fer castells sigui moderat, tenim a les nostres mans la possibilitat de minimitzar-lo. Perquè aquest risc depèn en bona part del que fem i com ho fem. Aquest fulletó és un inventari sintètic de bones pràctiques de seguretat a les pinyes, una qüestió que afecta directament la gran majoria de castellers.

Però, a més de l’interès propi, tampoc podem perdre de vista que la societat actual és cada cop més exigent en allò que fa referència a la prevenció d’accidents i a la seguretat de les persones: ho veiem en l’àmbit laboral, en la circulació viària, en el lleure i en l’esport, per citar només alguns exemples. També hem pogut veure que aquesta exigència s’ha anat incorporant progressivament a la legislació. I als castells ni els interessa, ni podrien quedar al marge d’aquesta evolució dels valors i de les pràctiques socials.

La recent inclusió dels castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, suposa un reconeixement importantíssim, i alhora ens compromet més que mai a vetllar per reduir el risc al mínim. Aquest nou escenari, juntament amb l’aparició de noves colles i la continuïtat en la demanda d’exemplars del fulletó que teniu a les mans, ha portat a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya a considerar que calia fer-ne una segona edició, que ha estat possible gràcies al suport d’Aliança.

Introducció

Les caigudes són poc freqüents en l’activitat castellera. A més, quan es produeix, encara que pugui ser molt espectacular i que als espectadors els doni la sensació de risc elevat, rarament es produeixen lesions.

Però aquest nivell de seguretat es basa en un bon assaig dels castells i en una bona execució de les construccions, tant al tronc com a la pinya.

Quan el castell cau els components del tronc, inclosa la canalla, no poden fer massa coses per determinar el resultat final de l’impacte. En canvi, a nivell de la pinya, sí que es poden tenir en compte nombrosos factors que poden determinar que, una mateixa caiguda, provoqui o no una lesió. Sabem a través dels estudis realitzats, que una pinya correctament construïda pot arribar a absorbir més del 60% de l’energia de la caiguda.

Aquest petit manual pretén, doncs, donar la informació bàsica a tenir en compte per tal de poder fer les pinyes més efectives i segures. Està pensat tant per als castellers nous com per als veterans. Als primers els ajudarà a treballar, des del primer dia, en les condicions d’eficàcia i seguretat màxima per a ells i la resta de companys. Als segons, els recordarà aspectes que ja coneixen però els informarà d’aquells aspectes que, a partir dels estudis que de mica en mica es van fent sobre la seguretat als castells, s’han anat incorporant com a nous.

Anuncis

One Response to Fem Pinya (I)

  1. antonio osuna says:

    Com sempre El PATI al capdavant de les informacions tècniques castelleres. Felicitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: