Busquem l’ADN de la colla (quarta taula rodona dels Xics de Granollers)


El passat dimecres, dins dels actes de la XXa Diada dels Xics de Granollers, es va celebrar la quarta i darrera Taula Rodona de la temporada. Aquestes trobades de temàtica castellera van començar el passat mes de maig i se n’han fet quatre al llarg de tota la temporada. La primera tractava del Canvi generacional en les colles castelleres, la segona de Dinàmiques d’assaig i la tercera sobre la Gestió de la canalla castellera.

En aquest cas vam parlar de l’ADN de la colla a través del Consell Assessor dels Xics de Granollers format per antics presidents i caps de colla així com els actuals. Vam comptar amb la presència d’en Salva (cap de colla des de 2003 fins a 2004 i actual cap de colla), en Faust (actual president), en Corominola (cap de colla des de 2004 fins a 2005), l’Alícia (presidenta des de 2003 fins a 2004), en Freixa (cap de colla des de 2006 fins a 2007), en Cirac (cap de colla des de 1998 fins a 1999), en Txuri (president des de 2007 fins a 2008) i en Ramon (cap de colla des de 1996 fins a 1997 i de 2008 fins a 2009).

Es va començar comentant els principals problemes que té a Granollers com  ciutat castellera ja que no hi ha tradició castellera i és una ciutat, relativament, de pas; la qual cosa limita el creixement d’una colla castellera. Per altra banda, Granollers compta amb dues entitats molt importants que són els Blancs i els Blaus (colles de la Festa Major) que també “absorbeixen” a moltes persones. De totes maneres, aquestes dues activitats estan molt actives durant la Festa Major però durant la resta de l’any no estan molt presents en el dia a dia de la ciutat.

Implicar a la ciutat sempre ha estat un repte i ha de seguir sent un repte segons els tertulians. És la peça clar per créixer com a colla i fer-se gran. La colla va néixer de les entitats (Escoltes, Colònies, Blancs, Blaus, etc) però poc a poc la colla va anar fent el seu camí i va tenir motor propi. De totes maneres, d’aquest teixit associatiu de la ciutat la colla se’n beneficia i fa que la gent ja tingui una cert tarannà que faci que s’impliqui en la colla.

Una de les actuacions importants del calendari grana és la Festa Major, però tot i això, no representa un pic pel que fa a l’activitat de la colla, sinó un “activador” per encarar el darrer tram de temporada. Per aquest motiu s’ha popularitzat l’actuació per la Diada de Catalunya a Llinars del Vallès la qual permet recollir els fruits generats gràcies a la Festa Major.

Parlant del funcionament de la colla es va creure del tot necessari donar importància als objectius i fer-ne partícip a tota la colla de tal manera que els tinguin clars en cada assaig i abans de cada actuació. També cal ser coherent a l’assaig i això ha de ser un punt important del nostre ADN. A més, cal saber transmetre tant els objectius com el propi tarannà de la colla.

Un dels principals problemes amb els quals es troba la colla és que a inici de temporada sembla que es comenci de nou i que els progressos aconseguits de la temporada anterior no es facin palesos en pocs dies d’assaig. Això es creu que és un punt clau a tenir en compte per tal de fer-nos grans i el qual hauria d’estar en primer lloc en el nostre ADN. Es va qüestionar, fins i tot, si seria bo no fer vacances durant el període nadalenc.

Tots els tertulians van estar d’acord amb que l’any 2000 va marcar una frontera important a la colla. Abans tot havia estat creixement i progressos any rere any i a partir d’aquest any la colla s’havia estancat. Això, amb mesura, és normal ja que quan arribes a un cert nivell de castells pujar més graons es fa més difícil, però no és una excusa real per no haver crescut més.

Un altre punt que es va tractar fou el de l’autoestima de la colla, la qual s’ha de respirar més en l’ambient: orgull, valentia, ràbia, confiança en la colla. Aquest orgull ens permetria no enfonsar-nos després d’una caiguda. Malauradament, dins de l’ADN de la colla també es fa palès que després d’una caiguda costa alçar el cap. Per altres colles una caiguda pot significar un pas endavant per nosaltres, normalment, és un pas endarrere. De totes maneres, en moments puntuals hem aconseguit revertir aquesta situació i aprofitar-nos d’una caiguda per alçar-nos el més amunt possible. Un bon exemple el trobem en la temporada 2009 quan després de caure d’un 4d8 a Manresa, vam poder descarregar-lo amb desimboltura una setmana més tard durant la nostra XVIII Diada.

El canvi d’Estatuts pretén canviar aquesta realitat allargant a tres anys el període en què els caps de colla i presidents desenvolupen la seva activitat a fi de donar més continuïtat als projectes i permetre desenvolupar millor els objectius a curt, mitjà i llarg termini. A banda d’això, també és molt important la unitat de la colla a fi d’aconseguir objectius cada vegada més llaminers.

L’ADN ha ser una metodologia, una manera de pensar,…de pensar en GRANA!

SEREM EL QUE VULGUEM SER!

VISCA ELS XICS DE GRANOLLERS!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: