Anàlisi de l’actuació a Gràcia


LLOC: Vila de Gràcia (Barcelona)

COLLES: Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Barcelona, Castellers del Poble Sec i Xics de Granollers

CASTELLS XICS: p4 al cercavila, p4cam d’entrada a plaça, 2d7, 4d8, 5d7, intent de pd5ps, p5 de cloenda

CASTELLS DE LES ALTRES COLLES:

Castellers de la Vila de Gràcia: p5 al cercavila, p4cam d’entrada a plaça, 3d8, 2d8fc, 4d8 i 3 p5 de cloenda

Castellers de Barcelona: p5 al cercavila, p4cam d’entrada a plaça, 3d8, 4d9fi, 2d8fc, 4d7 i p5 de cloenda

Castellers del Poble Sec: p4 al cercavila, p4cam, 5d7, 2d7c, 4d7a i p5 de cloenda

Aspectes positius

 • Descarreguem fora de casa els dos castells més grans de la temporada: la torre de set i el quatre de vuit.

 • L’esforç de tota la Colla per poder aconseguir la millor actuació de la temporada.

 • L’alegria desbordant en el moment d’aconseguir aquesta fita.

 • La serenor durant tota l’actuació.

Aspectes a millorar

 • Poder les mans de Xics vans ser una mica justes.

 • Anunciar el quatre de vuit en primera ronda, i canviar-lo després (tot i que els resultats van demostrar que va ser un encert).

 • No poder amb el pilar per sota, una llàstima.

Anàlisi

Les prediccions meteorològiques auguraven un altre matí més de diumenge plujós (i ja haguessin sigut tres!!), a més aquest cop no hi havia pavelló per poder fer els castells sota cobert. Segurament plovia a tot Catalunya menys a Barcelona, i a sobre el Sol va deixar anar una mica d’escalfor perquè els castells, tot i ser a l’ombra, no fossin freds. Després del cercavila habitual en aquesta Diada, i un cop totes les colles ja havien entrat a plaça amb pilars de quatre caminats. El Cap de Colla va anunciar quin seria l’ordre d’actuació de les colles i quins serien els “plats” que s’oferirien. A priori semblava una actuació llarga, quatre colles, i els Xics els últims (esperant algunes mans per acabar de farcir la pinya del quatre de vuit, primer plat anunciat). Després de que alguns membres del tronc comentessin la jugada amb la tècnica, es va decidir canviar l’ordre dels castells, i la torre de set va passar a ser el primer castell a intentar. La decisió va ser encertada, ho hagués sigut més si s’hagués pres inicialment. Moltes vegades és difícil decidir quin castell ha de ser el primer, sobretot quan hi ha dos objectius tan importants en una mateixa actuació. Quin dels dos és més objectiu? Quin dels dos està més clar? Quin dels dos representa menys risc? Certament complicat, i molt fàcil a posteriori dir si ha sigut encertat o no. També és veritat que moltes vegades és qüestió de sensacions, i el difícil és copsar les sensacions de tot el conjunt de castell (tronc, pinya i canalla). Sigui com sigui, aquest cop va sortir bé.

Sort dels vídeos, de les sensacions i de les opinions de molts de vosaltres (que sovint faig servir per fer aquestes cròniques) perquè aquest cop és ben cert que la torre de set la vaig viure des de dins de la pinya… hi havia un forat que em cridava. Fet i fotut, la torre va pujar serena i calmada, poder una mica tancada al pis de quarts (recordar que una d’elles era un canvi obligat per les lesions, respecte les anteriors) però que no va incomodar l’execució. Un cop es va carregar van ser els dosos que van lluitar de valent perquè no els tornés a passar el mateix que en els anteriors intents carregats. Van mantenir la calma. La pinya molt compacta i centrada, no va patir en cap moment, ni es va notar l’eufòria ni en la descarregada del castell. Un cop els terços ja tenien el peu a la faixa dels segons i per tant el castell descarregat, tota la pinya va saltar eufòrica!! Per fi teníem la primera torre de set descarregada des de feia tres anys.

En la següent ronda s’afrontava el segon repte del dia, descarregar el quatre de vuit. Un castell que també va presentar canvis per les lesions tant al pis de quarts com de quints… Així doncs, s’estrenaven dos castellers més en aquestes posicions (un més assajat que l’altre). Un cop tancada la pinya es va desmuntar el castell quan encara només hi havia els terços col·locats. Les rengles no es miraven, i per tant es va decidir tornar a quadrar la pinya. La segona va ser la bona. El castell va pujar a un ritme pausat però ferm, en cap moment va perdre les mides. La canalla va pujar convençuda, semblava que fos el quart o cinquè quatre de vuit de la temporada!! Durant tota l’execució el quatre va estar molt quiet i tranquil, això no vol dir que algun casteller es deixés endur pels nervis i pensés que la cosa no anava bé! Un cop carregat semblava que podria passar el mateix que a la Diada, però no. El tronc va defensar molt bé les mides i només una rengla va quedar un pèl torta. Els dosos no van tenir nervis aparents a l’hora de fer la sortida dels quints i un cop la canalla va estar fora del castell les cares de concentració del tronc es van anar transformant mica en mica en somriures. Repte aconseguit, quatre de vuit a la butxaca. Les abraçades i les llàgrimes d’alegria es van tornar a repetir a la plaça de la Vila. La pinya va treballar com va sent habitual, amb molta concentració i seriositat. Aquest cop amb molta raó, ja que poder els efectius Xics van escassejar una mica, ara bé el cordó que van fer la resta de les colles era més que suficient per voltar el quatre de vuit. Conscients d’això, la gent de la tècnica es va esforçar molt perquè es fes pinya a consciència a la resta de les colles.

En la tercera ronda es va descarregar un altre vegada el cinc de set, també amb canvis, no fos cas que aquesta temporada es fes algun cinc de set igual!!

A la ronda de pilars s’afrontava l’últim repte del dia, intentar després de més de deu anys el pilar de cinc aixecat per sota. Aquest cop no va poder ser, tot i que el terç del pilar va estar aguantant el que semblava inaguantable. Una petita decepció per una diada fantàstica i emocionant. Per tancar la ronda de pilars es va fer un pilar de cinc impecable.

Així doncs, els Xics vam tancar temporada amb la millor actuació des de feia quatre anys!!! Seria interessant començar la següent temporada amb aquests castells a la butxaca ben aviat per poder mirar una mica més enllà (Cap de Colla dixit).

L’actuació no només representava reptes importants per als Xics, la resta de colles venia amb deures pendents també molt importants. Es podria dir, que en aquest sentit Xics es va endur la millor part. Els amfitrions, els Castellers de la Vila de Gràcia, els va quedar pendent descarregar la torre de vuit amb folre, però acaben la temporada amb molt bons registres. Els Castellers del Poble Sec tampoc van aconseguir descarregar la torre de set, però van demostrar estar en molt bona forma per afrontar reptes importants de cara la temporada que ve. I per últim els Castellers de Barcelona van veure-li les orelles al llop amb un intent de quatre de nou amb folre que segurament no demostrava tot el treball que porten fet amb aquest castell. De totes maneres tampoc van poder descarregar la torre de vuit amb folre, però ells encara tenen una diada més per acabar d’arrodonir una temporada ascendent.

Podeu trobar més fotografies de l’actuació al nostre perfil de Facebook i al nostre compte de Flickr. També podeu veure els vídeos del 4d8 (1 i 2), de l’intent de pd5as i del pd5. Trobareu totes les notícies aparegudes als mitjans respecte la nostra gran actuació en aquest enllaç.

Els Xics, d’aquesta manera, tanquem la temporada castellera del nostre XXè aniversari. Marxem de vacances amb molt bon regust de boca i amb el desig de repetir aquests grans castells (i més) l’any vinent, a la primera part de la temporada i fer-los encara millor.

Aquí s’acaben les cròniques castelleres d’aquesta temporada. De cara a la temporada vinent el Pati Digital seguirà publicant les cròniques castelleres per tal que tots i totes les pugueu llegir!

Anuncis

3 Responses to Anàlisi de l’actuació a Gràcia

 1. Antonio Osuna says:

  Felicitats equip del Pati.
  Hem tingut una bona temporada castellera (al final) i sobretot un bon treball formatiu i divulgatiu des de la revista, gràcies a la dedicació de l’equip del Pati.
  Gràcies a tots.
  Antonio

 2. Etor says:

  I amb aquest bon regust de boca tanquem la temporada, que des del Pati ens heu fet d’allò més intensa!

  L’any vinent, més i més alt!

 3. Retroenllaç: Anàlisi de l’actuació a Cornellà « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: