Es refunden els Vailets de Gelida


Es refunden els Vailets de Gelida, onze anys després de desaparèixer i fan la seva primera actuació per Santa Llúcia

Els Vailets de Gelida han tornat. Onze anys després de la seva desaparició, un grup de gelidencs han decidit refundar la colla i tornar a portar els castells a Gelida. L’arrel d’aquest ressorgiment està en la decisió de l’Ajuntament de no contractar castells per festa major els últims anys. Com a rèplica, els afeccionats locals van organitzar-se, van fer uns quants assajos i van plantar un tres de sis per festa major d’enguany, ajudats per exvailets que ara formen part dels Xicots de Vilafranca, que també hi actuaven.

3d6 dels antics Vailets de Gelida

La idea inicial era fer castells un cop l’any, per festa major, com es fa a Llorenç del Penedès, però l’èxit del retrobament gelidenc amb els castells va fer que els afeccionats locals decidissin repetir l’experiència un segon cop l’any, per Santa Llúcia, de manera que van seguir amb els assajos. I d’aquí a tornar a crear la colla de manera estable, només hi ha un pas.

De finals d’agost ençà, els Vailets s’han reorganitzat. Han inscrit la colla com a entitat a l’Ajuntament, al Registre d’Entitats de la Generalitat, tenen NIF propi i només els manca inscriure’s a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya; una acció que encara trigarà una mica, ja que no disposen de recursos per fer-ho.

Assaig dels actuals Vailets de Gelida

En la segona etapa de la colla (la primera, 1985-2000), els Vailets porten el mateix nom, el mateix escut i el mateix color de camisa (verd clar). Assagen els divendres al vespre al Centre Cultural, però durant els darrers mesos també han assajat els diumenges al migdia a la plaça de la Vila. De cara a l’any vinent, esperen poder tornar a assajar al seu lloc tradicional, l’entrada de l’Escorxador.

De moment són una seixantena de persones, amb alguns castellers retrobats i molta gent nova. El seu cap de colla és Jaume Rahuet (exvailet) i la seva presidenta, Mònica Cornudella (exmembre dels Castellers de Barcelona).

Pilar de quatre girat a l'actuació dels Vailets de Gelida del passat dimarts

En el marc de la festivitat local de Santa Llúcia, els Vailets de Gelida van tornar a actuar el passat dimarts dimarts en motiu de la festivitat de Santa Llúcia, a la plaça de la Vila de Gelida, i si bé els seus castells han estat modestos, s’han convertit en el tret de sortida per tornar a existir com a colla.

L’actuació, abans de la missa de Santa Llúcia, ha consistit en un tres de cinc net, un pilar de quatre girat i un intent desmuntat de torre de cinc neta, en què l’enxaneta ha tirat avall. Han comptat també amb el suport d’alguns membres dels Xicots de Vilafranca.

Intent de torre de cinc dels actuals Vailets de Gelida

El seu cap de colla, Jaume Rauet, es mostrava satisfet en acabar l’actuació ja que a assaig, el tres de cinc no l’havien pogut fer encara, com tampoc la torre, mentre que el pilar de quatre és habitual cada divendres. Els assajos continuaran ara els divendres, sense parar en tot l’hivern, i de cara a l’any que ve ja tenen un calendari de cinc actuacions previstes, totes elles a Gelida: Pasqua, festa major del Puig, festa major de Gelida, Diada Nacional i Santa Llúcia. El seu objectiu serà fer castells de sis i el pilar de cinc.

A plaça eren una quarantena de castellers, per bé que en nòmina són una setantena. Han actuat amb camisa de carrer ja que de moment no tenen recursos per comprar les camises, que seran de color verd clar, com en l’etapa 1985-2000 de la colla.

Història dels “antics” Vailets de Gelida

Durant la temporada de la verema del 1985, van anar a collir raïms un grup de castellers de Terrassa, vinculats als Minyons. Aquests van engrescar uns quants veïns de Gelida per crear-hi una colla castellera, els Vailets. Als primers assajos van rebre el suport dels Minyons i la primera sortida no la van fer fins a la Festa Major de Gelida de l’any següent, aconseguint descarregar el quatre de sis, el pilar de quatre i carregar el tres de sis.

Antic logotip dels Vailets de Gelida

Al llarg de la seva història, la colla gelidenca ha tingut molts alts i baixos, havent estat a punt de desaparèixer en diverses ocasions. Sempre s’ha caracteritzat perser una colla no massa nombrosa; al voltant del 40% dels seus castellers no són de Gelida (vénen de Martorell, Abrera, Sant Sadurní, Vilafranca, Sant Esteve Sesrovires). La majoria de les seves actuacions sempre han estat de sis, sobretot fins el 1995, quan van aconseguir un nivell de castells remarcable.

Així, el primer castell de set (el tres de set) el van carregar al Concurs de Castells de Tarragona, el 2 d’octubre de 1988, i no va ser fins el 1989 que van completar per primer cop tant el quatre de set (21 de maig a l’Hospitalet) com el tres de set (19 d’agost a Gelida). El pilar de cinc el van descarregar per primer cop el 15 de novembre de 1992, també a Gelida.

4d6 dels antics Vailets de Gelida

Amb el color de camisa verd poma, els Vailets han anat realitzant durant tots els anys castells de set de manera irregular, però va ser al 1995 quan van fer el salt, en descarregar al primer intent el quatre de set amb agulla, en la 2ª Trobada de Colles Castelleres del Gran Penedès que es va fer a Gelida a l’octubre. De llavors ençà en van descarregar set i a finals de 1996 també van completar, al primer intent, el cinc de set. El intents de torre de set realitzats no han fructificat mai. A partir del moment en què van fer el cinc de set, la colla va anar a menys i a causa d’una marxa general de castellers, va passar a tenir dificultats per fer els castells de set.

4d6 dels antics Vailets de Gelida amb els Xicots de Vilafranca

Als anys 1997 i 1998 només van poder fer alguns castells de set “in extremis” a finals de temporada, però al 1999 ja no en van aconseguir cap, es van fer poques actuacions i es va començar a qüestionar la continuïtat d’una colla es mantenia bàsicament per un grup de vailets de fora de Gelida. La colla va dissoldre’s definitivament abans de començar la temporada del 2000.

La colla va tenir tres caps de colla: Andreu Pérez, Ramon Coma i Miquel Mata. Entre les actuacions més destacables que van fer, es poden enumerar una torre de sis a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, un quatre de set a Menorca l’any 1996 (essent la primera colla que actuava en aquesta illa) o un desplaçament a Madrid per gravar-hi un programa de televisió de fi d’any, al 1991.

Font: La Fura, El Fet Casteller

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: