Resum casteller dels Xics de Granollers de la temporada 2011


Castells realitzats

49 p4 i 1 p4c, 15 p5, 2 p5c, 1 p5i i 1 p5id, 3 p4cam, 1p4aps i 1 p5apsi; 5 2d6, 1 2d7, 2 2d7c i 1 2d7i; 1 3d6, 8 3d7 i 1 3d7id, 2 3d7a, 2 3d7ai i 2 3d7aid; 1 4d6n, 15 4d7, 3 4d7id, 1 4d8 i 1 4d8c; 5 4d6a i 7 4d7a; 4 5d6 i 9 5d7.

Número d’actuacions

24 (comptant el pilar de la Granollers CUP i l’actuació per la Marató del Montseny)

Aspectes a destacar

 • S’aconsegueix descarregar la torre de set després de dues temporades sense fer-ho.
 • Es torna a fer el quatre de vuit fora de casa.
 • S’incrementa molt el volum de canalla.
 • Hi ha un volum de gent constant i important a l’assaig i les actuacions.

Aspectes a millorar

 • Baixa el ritme de l’assaig.
 • Molt poca constància en les estructures.
 • Equip de canalla amb pocs efectius tècnics.

Anàlisi

La temporada va començar amb certes baixes dels castellers de tronc que significava la reestructuració d’alguns alineacions dels castells punta. A més calia començar a assajar gairebé de zero una estructura de torre de set. A tot això, com cada temporada calia refer i renovar els poms de dalt que haguessin quedat grans. Seguint uns mica la línia de l’any anterior es va començar a provar canalla molt petita al pis de dosos deixant en la posició d’enxaneta amb un sol efectiu. Segurament això va condicionar l’assaig dels dosos. Tot i així, ja des del principi de la temporada hi va haver la incorporació de canalla petita que ha acabat fent gairebé tots els castells de les actuacions. L’equip de tècnica de tronc va haver de començar a refer certes estructures que l’any passat havien donat bons resultats, i potser mancats per unes directrius clares es va anar divagant força amb alineacions que no van acabar de donar els resultats esperats. No es va seguir una constància en estructures noves. Un cop s’opta per unes alineacions sota uns criteris, poden ser més encertades o no, però cal esperar que portin un cert assaig per poder veure si funcionaran. Potser els criteris escollits aquest any en l’equip de tronc van ser més la quantitat de castellers assajats que la qualitat tècnica d’aquests. Tenint en compte que no s’han assajat castells de vuit fins a la segona part de la temporada, hi ha hagut més de 37 castellers assajats a tronc (10 segons, 7 terços, 13 quarts i 9 quints, i algun quart ha hagut de fer de quint) potser massa gent tenint en compte el ritme d’assaig que s’ha dut al llarg de la temporada.

4d8 carregat a l'actuació de la Diada dels Xics de Granollers (Granollers, La Troca, 13/11/2011)

La continuïtat en l’assaig no ha sigut un tret característic dels assajos, això es pot veure reflectit en aspectes com que cadascun dels cinc de set que s’han fet aquesta temporada han estat diferents, l’estructura del quatre de vuit que es va plantejar no ha estat la que es va intentar en el primer quatre de vuit carregat, i algun canvi en el quatre de vuit descarregat també va ser el menys assajat. D’altra banda, es pot dir que el cinc de set ha estat el castell insígnia d’aquesta temporada, i quan es va trobar una estructura base s’han anat fent canvis més o menys encertats. Cal recordar que el primer cinc de set que es va fer va ser a l’actuació de l’Ascensió i que no es va tornar a intentar fins a Festa Major.

Algunes decisions tant a tronc com a canalla han sigut controvertides, i de vegades s’han fet estructures adaptades a un únic casteller en comptes de rebaixar pretensions, exemple son els tresos de set que es van fer al principi de temporada on el pom era totalment descompensat al pis de dosos, que va provocar que després fos difícil de trobar un pom una mica més ajustat de mides.

Primer 5d7 descarregat pels Xics de Granollers en aquesta temporada: actuació de Festa Major (Granollers, 28/08/2011)

El volum de gent a l’assaig ha seguit una tendència creixent i en la darrera part de temporada molt constant. Correlatiu entre assajos i actuacions, el color grana s’ha fet notar molt a les places tot i que de vegades ha costat que es veiés en les pinyes de les altres colles. En general les pinyes no han sigut agosarades però en un parell d’ocasions les mans van ser una mica justes pels castells que es van intentar.

El percentatge de caigudes ha sigut una mica elevat en les darreres actuacions (coincidint amb els castells més ambiciosos) es van encadenar tres o quatre actuacions amb caigudes, algunes més previsibles que altres. Normalment després d’una caiguda s’ha pogut repetir aquell castell en actuacions següents excepte en el cas del tres de set amb l’agulla, castell totalment a l’abast de la colla que després de dos intents no es va tornar a assajar.

Intent de 3d7a a Valldoreix (18/09/2011)

També cal recordar l’elevat número de lesionats que hi ha hagut per caigudes tant de Xics com d’altres colles. És important recordar que fer castells té un component d’activitat física, i que una bona condició física (adequada a la posició que s’ocupa en el castell) i sobretot una bona col·locació en la pinya minimitzen molt el risc que suposa practicar el fet casteller.

Per últim destacar els assajos de pilar amb xarxa. Segurament no s’ha tret el suc que se’n pot treure però de vegades costa que la gent participi en aquests tipus d’assaig i trobar l’equilibri entre un assaig intens i un assaig d’esbarjo pot ser complicat. Val a dir que segurament caldria que haguessin tingut objectius una mica més ben definits. De totes maneres, aquest any s’han aconseguit tres alineacions diferents (diferents en els pisos de segon, terç i quart) de pilar de cinc (que s’hagin fet efectives), i s’han assajat molts pilars diferents… tot i que de vegades amb una constància intermitent.

2d7 descarregat a l'actuació a Gràcia (20/11/2011)

Anuncis

3 Responses to Resum casteller dels Xics de Granollers de la temporada 2011

 1. Antonio Osuna says:

  Ya tenemos la critica de la temporada castellera de Xics.
  Como siempre con una envidiable capacidad técnica, una intachable imparcialidad y con el componente didáctico al que nos tienen acostumbrados.
  La estructura de la crítica, perfecta. Un análisis impecable, un diagnostico muy realista y unas propuestas precisas (me recuerda al sistema propuesto por Karl). Es de agradecer que diferencie claramente la división en el tiempo del trabajo durante la temporada en dos partes.
  También sería de agradecer que sirviera esta realidad , constratada en el análisis, para los próximos y siguientes grupos de técnica que continúen la labor.
  Un valor de la colla Xics, es su ADN , que viene de los compañeros que la crearon, fundaron y la hicieron crecer, con su capacidad de aprender la técnica, de crear organización y sentido de colla. Ojala entendiésemos , todos, que este ADN es trasmisible a los recién llegados Jovenzanos con ganas de hacer, con necesidad de aprender,con ideas nuevas.
  Quiero felicitaros a la gente del Pati, felicitar a los que os seguimos ,por poder disfrutar de estos análisis, de la información sobre técnica y vocabulario Castellers (Esto me suena antropológicamente hablando, a Cultura, es este caso Cultura castellera.)Tampoco os podemos olvidar de las risas que nos habeis dado con las viñetas.
  M’agradaria, companys, que s’inclogués en el Diccionari Castellers la paraula Compromís (Castellers): actitud positiva que adopta el membre d’una colla castellera per realitzar més i millors castells.

  I res més, tornar a donar-vos les gràcies per aquestes estones tan agradable .*

  antonio

  * Cagüen, m’estic tornant sentimental, però us estimo, maleïts

 2. Joan Esquirol says:

  M’agrada la feina realitzada per el Pati Digital!!!
  L’anàlisi de la temporada també és una feina molt ben feta amb molta imparcialitat i amb molta exigència.
  Crec que és una eina molt positiva; desitjo que poguem seguir llegint aquests anàlisis.

  Com diu l’Antonio ens ajuda a formar i transmetre ADN Xic.

  Una abraçada

 3. xicsdegranollers says:

  Molt agraïts Antonio i Joan. Esperem que l’any vinent el Pati treballi més que mai per transmetre l’ADN Xic i que tots vosaltres el pugueu gaudir!

  Bones Festes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: