L’actuació del 19 de Juliol de 1936 a Barcelona


Tot i que llavors no se sabia, la que havia de ser la darrera actuació abans de que esclatés la Guerra d’Espanya 1936-39 no es va arribar a produir. L’actuació estava programada a Barcelona el 18 de juliol del 1936 en el marc del que avui coneixem com “l’Olimpíada Popular de Barcelona”; un esdeveniment alternatiu a les “olimpiades oficials” que se celebraven a Berlín emparades pel règim nazi. Deia que avui coneixem aquest esdeveniment, que no va arribar a realitzar-se mai, com l’Olimpíada Popular, però que en realitat s’anomenava “Setmana Popular de l’Esport i del Folklore de Barcelona” i havien de durar del 19 al 26 de juliol.

Així doncs no es tractava solament d’una alternativa merament esportiva als Jocs Olímpics de Berlín, sinó també una reafirmació nacional. Esport i folklore, i en ells els castells hi tenien, no tan sols, cabuda si no que actuaven entre les tandes esportives d’atletisme i ens els apartats folklòrics. De fet estava previst que el dia 18 de juliol desfilessin a l’Estadi de Montjuic desfilessin 5000 esportistes però també 3000 “folkloristes” i es menciona especialment els Xiquets de Valls. Els Xiquets actuarien després dels relleus de 20×500 i a la nit. Si mireu la noticia que es donava el dia 17 al Mundo Deportivo, la cosa estava absolutament preparada.


El dia 18 arribaven les noticies del cop d’estat militar que seria proclamat com l’”alzamiento nacional’’, però a Barcelona el cop no es produeix efectivament fins el dia 19. Així que el dia 18 encara arriben delegacions a Barcelona: de França, de Madrid, els americans havien arribat el dia 16 a la nit. Les delegacions jueves de molts països, inclosa la més gran de la Palestina britànica –actual Israel- també havien arribat. El dilluns dia 20 havien de rebre un homenatge que no es va poder fer… però tornem als nostres Xiquets de Valls.

La tarda del dia 17 al Parlament de Catalunya es discuteix encara sobre la conveniència i les competències catalanes per celebrar els Jocs Populars. El que està clar és que es tracta d’una discussió similar a les actuals i es desencadena per una subvenció als Jocs de 100.000 Pts. Els diners són el de menys i es discuteixen conceptes i els Xiquets de Valls hi són esmentats i discutits dins del folklore. I cal dir que alguns diputats de l’oposició no veuen bé la seva participació, com la del folklore català ja que els consideren “provicians”. La discussió no desdiu de les actuals entre sobiranistes i no sobiranistes… Res de nou!

Esportistes saludant pels carrers de Barcelona, 1936

La colla de Xiquets de Valls havia d’arribar el dia 19 a Barcelona i sí, tot i que va arribar a entrar a la ciutat mai va arribar a l’Estadi de Montjuïc. Els assalts a les casernes i els obrers armats corrien ja per la capital catalana i decidiren girar cua cap a Valls.

Pel que fa a l’actuació, s’havia generat una gran expectació entre els afeccionats. S’esperava que poguessin intentar els tres de vuit, construcció que s’havia carregat ja el 1934 però que no s’havia descarregat i tothom el veia molt proper. Molta gent del Camp i del Penedès volien aprofitar el 40% de descompte que totes les línies de tren tindrien per anar a la capital pels actes de l’Olimpíada. Finalment res, començava una llarga nit de violència que s’allargaria fins al 1939, endarrerint per dècades veure descarregar els tres de vuit. Concretament fins el 1951 per part dels Nens del Vendrell.

Primer 3d8 carregat del segle XX (Colla Nova, Torredembarra 1934)

I parlant de vendrellencs, l’any 1936 havia començat molt bé castellerament parlant , i en el Concurs de castells del 1936 celebrat al Poble Espanyol de Barcelona les llavors dues colles vendrellenques, Mirons i Nens hi havien participat en solitari, fent la torre de set com a màxima construcció.

Tot plegat, aquesta seria la darrera actuació anunciada abans de la Guerra Civil Espanyola que no es va poder fer. I algú preguntarà , i quina de les colles vallenques del moment era la que havia estat convidada als actes –de fet la que havia dit que sí- de la Setmana Popular de l’Esport i del Folklore? Van ser la Colla Nova dels Xiquets de Valls.

Aquesta va ser la darrera actuació abans d’esclatar la Guerra Civil però durant aquest fosc període n’hi hagueren d’altres. Pel bàndol republicà hi ha constància de la formació d’una agrupació castellera molt peculiar que va actuar a les rodalies del front de Madrid – Brunete. Aquesta “colla” estava integrada per castellers vendrellencs adscrits a la Brigada 111. Havien fet el tres de sis amb figuereta, torre de cinc neta i pilar de quatre amb el puny enlaire. I és clar sense canalla.

Quelcom similar passava al Tercio de Nuestra Señora de Montserrat –carlins- que també feren Castells durant la Guerra. No en tingueu dubte que uns i els altres, des de les seves posicions polítiques, estimaven els Castells com els estimem avui nosaltres. Sense ells avui nosaltres no n’estariem gaudint ni parlant.

En un proper article tractarem els castells durant la Guerra Civil

Per a més informació aquí

Basat en un article publicat a LaPinya.cat (en desconeixem l’autoria)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: