L’espai casteller (VIII)


El quatre amb agulla (o l’agulla al mig)

És la combinació de dos castells: un quatre i un pilar. El pilar es col·loca a la part central del quatre i és un pilar d’una alçada de dos pisos inferior que la del quatre. Així, en el quatre de set amb l’aguIla al mig el pilar és de cinc.

Els castellers del tronc i el pom de dalt adopten la mateixa posició que en un castell d’estructura de quatre, l’única diferència és que dins de l’estructura del quatre hi ha un pilar.

Aquest castell consta de tres fases d’execució. En la primera, es va carregant simultàniament el quatre i el pilar; els components del pilar van entrant, un per un, per dintre el castell i es van col·locant, amb un braç agafen el casteller de sobre seu i amb l’altra s’agafen al casteller del quatre que tenen al davant. En la segona fase el quatre es carrega i es comença a descarregar, aleshores l’enxaneta o l’aixecador del quatre entra dins del pilar i el corona; mentrestant, el quatre es continua descarregant i el pilar va emergint de dintre el castell. Finalment, el segons del quatre es deixen anar de braços i el segon del pilar queda net damunt la pinya. Es considera que aquest castell està carregat en aquest moment.

4d7a descarregat pels Xics de Granollers (Tripleta, Granollers 16/10/2011)

Els Xics de Granollers hem descarregat el quatre de set amb agulla en 152 ocasions al llarg de la nostra història. La primera fou el 24 de juny de 1994 a Montornès. Només 4 vegades l’hem carregat, hem fet 1 intent i 16 intents desmuntats.

El quatre de nou amb folre i agulla al mig és el castell d’aquest tipus de màxima dificultat. El primer que es va carregar al segle XX fou a Vilafranca per Tots Sants (01/11/1995) de la mà dels Castellers de Vilafranca. Un any més tard l’aconseguien descarregar. També l’ha descarregat la Colla Vella dels Xiquets de Valls en dues ocasions i els Minyons de Terrassa només l’han aconseguit carregar en 6 ocasions.

Primer 4d9fa carregat del segle XX (Castellers de Vilafranca, Vilafranca 1/11/1995)

Part d’aquest article correspon a la col·lecció L’espai casteller. Es tracta d’un recull d’articles que es van començar a publicar el 21 d’abril de 2006 a El9Nou, el mitjà de comunicació d’abast comarcal del Vallès Oriental. Aquests articles apareixien cada quinze dies al rotatiu vallesà i se’n van publicar 11 coincidint el darrer amb el final de la temporada castellera de l’any 2006.

Anuncis

One Response to L’espai casteller (VIII)

  1. Retroenllaç: Noves estructures i rareses castelleres « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: