S’inaugura el monument als castellers de Barcelona amb polèmica inclosa


Els pilars simultanis aixecats per les sis colles castelleres de Barcelona, els Falcons de la ciutat i les dues muixerangues d’Algemesí han servit aquest migdia per inaugurar el Monument als Castellers, obra d’Antoni Llena, que l’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat a la plaça Sant Miquel, a tocar de la plaça Sant Jaume. L’obra, d’acer inoxidable, puja fins a una alçada d’uns trenta metres i ha costat més de 600.000 euros.

L’autor de l’escultura, Antoni Llena, no ha defugit el debat en el seu parlament i ha reconegut que aquesta “ha nascut envoltada de polèmica”. Quant a la qüestió estètica, ha afirmat que “és el temps el que certifica el valor d’una obra”, recordant com molts artistes lligats a Barcelona -començant per Antoni Gaudí- havien estat molt criticats en la seva època. Llena va explicar que la seva alçada, fins i tot per sobre del mateix edifici de l’ajuntament, simbolitza que “entre el poble i les institucions no hi ha d’haver jerarquia”, i que al mateix temps es tracta d’una escultura “amable, a través de la qual es pot transitar”.

Per la seva banda, la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Anna Guasch, ha apuntat que el monument barceloní “enceta nous camins en l’escultura castellera”, que fins ara havia estat bàsicament figurativa. Guasch també ha destacat la ubicació de l’escultura i l’ha considerada una “excel·lent al·legoria de l’ànima dels castells”, en combinar l’aspiració d’anar amunt, la tensió i la fragilitat. Ramon Rabassa, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Barcelona, ha constatat que “podem considerar que el fet casteller ha arrelat a Barcelona i va a més“, de manera que el monument és un “reconeixement a aquesta realitat”. Després dels pilars commemoratius, la festa ha continuat amb la diada castellera de Santa Eulàlia, en la què hi han participat les sis colles de la ciutat.

Un moment que de bon principi va crear polèmica

Treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i uns quants indignats han provat de boicotejar avui al migdia la inauguració del monument als castellers que s’ha instal·lat a la plaça Sant Miquel de Barcelona, darrere del consistori. La Guàrdia Urbana ha evitat que una trentena de treballadors municipals accedissin a la plaça, però no han pogut impedir que una desena d’ells -que ja hi eren d’antuvi- fessin sentir el seu malestar, ni que indignats poguessin exhibir una pancarta des del capdamunt d’un edifici amb el lema: “Ni ferralla ni retallades”. També s’han sentit xiulades contra les actuacions de la Muixeranga d’Algemesí i les actuacions castelleres, que tuitaires presents a la plaça atribueixen als indignats.

Els indignats asseguren que desitgen “llarga vida als castellers i a la seva tradició de col·laboració entre tots els membres d’una colla, units per alçar projectes que altrament serien impossibles“, però critiquen que l’escultura “no té raó de ser”. Consideren que “envaeix l’espai públic d’un centre de ciutat ja sobrecarregat”, que els diners invertits “haurien pogut tenir un ús molt més profitós per a la ciutadania” i que “el monument va ser adjudicat a dit , sense cap concurs públic ni transparència”. L’Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic de Barcelona també donava suport a aquestes consideracions.

Font: CCCC, Nació Digital

Anuncis

One Response to S’inaugura el monument als castellers de Barcelona amb polèmica inclosa

  1. Retroenllaç: Els monuments als castellers « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: