Noves estructures i rareses castelleres


Evolució contra tradició? No necessàriament ha de ser així, però el món casteller debat si acceptar noves estructures que modifiquen àmpliament el repertori de castells. El cinc amb l’agulla i el set són els dos nous que han començat a alçar-se a les places, però el debat s’amplia a altres rareses que també han ofert algunes colles, com el dos per sota, el sis o el dotze.

Tradicionalment, l’amalgama de castells ha estat composta pel dos (anomenat torre al Penedès), el tres, el quatre, el quatre amb l’agulla (denominat quatre amb el pilar a Valls), el cinc, el nou o el tres per sota (o tres per baix), completats pel pilar d’entrada i finalització de les actuacions. Sobre aquestes construccions s’han configurat les puntuacions del Concurs de Tarragona o els rànquings que diferents mitjans fan des de fa una quinzena d’anys.

Primer 3d8a descarregat de la història (Castellers de Vilafranca, Sitges 29/10/2006)

El 29 d’octubre de 2010, els Castellers de Vilafranca van sorprendre alçant el tres de vuit amb l’agulla, el primer descarregat de la hiastòria. En un primer moment, el castell es va veure amb curiositat, però amb distància per la resta de colles. Dos anys després, la majoria de formacions el van incorporar als seus assaigs i els Minyons de Terrassa van ser els primers a fer-lo de nou pisos, el 16 de novembre de 2008. El tres amb l’agulla resultava molt pràctic, ja que a més de crear un nou registre, per a moltes colles que no reunien prou gent per fer el quatre de set amb l’agulla, el podien fer amb una rengla menys. El 3d7a és un castell que habitualment es pot veure a les places castelleres de colles mitjanes. El 3d8a l’han descarregat 5 colles: Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i els Capgrossos de Mataró. La Colla Jove Xiquets de Tarragona l’ha intentat en una ocasió. El 3d9fa només l’han descarregat els Castellers de Vilafranca i l’han carregat els Minyons de Terrassa.

El 2008, els verds van incorporar una torre al tres o amb l’agulla o, el que és el mateix, van posar un pilar dins el cinc “inventant-se” el cinc amb l’agulla. Els de Vilafranca van estrenar el cinc de vuit amb l’agulla a Reus el 3 d’octubre a Reus de 2009 i el van repetir el 15 d’agost de 2010 a la Bisbal. Els tècnics que elaboren la taula de puntuacions del Concurs de Castells ja han alertat que una actuació amb tres castells de vuit podria arribar a puntuar més que una que inclogués dos castells de nou. Per aquest motiu, alguns han suggerit agrupar determinats castells amb una mateixa puntuació comuna.

El 5d7a ha estat descarregat pels Castellers de Vilafranca, els Nens del Vendrell, els Moixiganguers d’Igualada i els Capgrossos de Mataró. El de 8 pisos només ha estat descarregat pels Castellers de Vilafranca.

Primer 5d7a descarregat pels Moixiganguers d’Igualada (Igualada, 24/10/2010)

El set és una de les rareses castelleres a la qual cada vegada s’apunten més colles. Aquesta estructura és de forma composta, amb un 4d7 i un 3d7 que s’agafa a una de les rengles del quatre, coronat per dues parelles de dosos i dos aixecadors. El castell s’ha fet amb dues enxanetes o amb un sol enxaneta, mètode que resulta més complicat.

Primer 7d7 descarregat de la història (Margeners de Guissona, Súria 12/07/2009)

És un castell de nova invenció. Els Margeners de Guissona van assolir-lo per primera vegada en la història, el 12 de juliol del 2009 a la Festa Major de Súria. La primera colla que el va fer amb un sol enxaneta van ser els Castellers de Vilafranca el el 24 de maig del 2010 en la Festa Major de Mollerussa. Actualment l’han descarregat 12 colles: Margeners de Guissona, Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants, Capgrossos de Mataró, Castellers de Terrassa, Colla Jove dels Castellers de Sitges, Nois de la Torre, Castellers del Poble Sec, Xicots de Vilafranca, Castellers de Barcelona i Moixiganguers d’Igualada.

Una de les grans rareses és el sis. És un dos, amb dues torres que se subjecten en cada rengla. Els Castellers de Vilafranca el van fer de set el 15 de gener de 1997 i mai l’han tornat a fer. Cap altra colla ha intentat mai aquesta “estranya” construcció.

Primer i únic 6d7 descarregat de la història (Castellers de Vilafranca, Vilafranca 15/01/1997)

Pel que fa als castells aixecats per sota, cal destacar dues estructures que s’han vist només en una ocasió cadascuna. Per una banda, parlem del quatre de set aixecat per sota que van recuperar els Sagals d’Osona l’any passat (03/07/2011) per la seva Festa Major. Aquest castell és una de les construccions més difícils pel que fa als aixecats per sota. La dificultat rau en la distribució de la pinya i en l’organització de l’aixecada en comparació, per exemple, amb el tres aixecat per sota. Algunes fonts indiquen que el 4d7 aixecat per sota es va portar a plaça durant el segle XIX, però no queda clar.

Primer 4d7 aixecat per sota de l’era moderna (Sagals d’Osona, Vic 03/07/2011)

Una altra estructura per sota que només s’ha vist en una ocasió és la torre de set aixecada per sota.  En aquest cas els protagonistes van ser els Castellers de Sants  ja que el 16 de novembre de 2008, en motiu de la diada dels Minyons, sorprenien a tot el públic egarenc recuperant aquest castell que sembla ser que es va realitzar per primer cop cop a la Festa Major de Tarragona de 1877 durant l’etapa que es coneix com a l’època d’or dels castells, per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, aleshores dirigida per l’històric cap de colla Isidre de Rabassó.

Primer 2d7 aixecat per sota de l’època moderna (Castellers de Sants, Terrassa 16/11/2008)

Com a precedent es pot mencionar que els desapareguts Castellers de Montcada i Reixac havien realizat prèviament el 2 de 6 aixecat per sota, castell que els Xiquets de Reus haurien fet també l’any 1993 segons algunes fonts. També l’han descarregat els Castellers d’Esplugues i els Margeners de Guissona l’any 2000 i 2009 respectivament.

Sembla ser que durant el segle XIX es pot parlar d’un 2d8 sense aixecador aixecat per sota però la informació és molt confusa i no es pot confirmar (també es parla del pilar de 7 amb folre caminat, pilar de 7 sense folre aixecat per sota,…).

Un vuit és un castell d’estructura composta. En tota la història es documenten dos castells realitzats amb aquesta estructura, que en els dos casos la configuració de la qual va ser diferent. El primer que es coneix és un 8d6 realitzat pels aficionats de Llorenç del Penedès l’any 1999. En aquella ocasió es va fer amb una estructura central de quatre, amb dues torres adossades a dues rengles encarades. El pom de dalt estava format per tres parelles de dosos, tres acotxadors i tres enxanetes.

L’altre variant de configuració va ser feta l’11 de novembre del 2012 pels Tirallongues de Manresa a la la plaça de Crist Rei de Manresa en la XXa Diada dels Tirallongues. Aquesta variant també està composta de tres estructures diferents. Té una estructura de dos central que, enlloc d’agafar-se entre si, s’uneix a les rengles de dues estructures de tres situades a cada banda. Així, el dos central queda com un fals quatre.

8d6 dels Tirallongues de Manresa (Manresa, 11/11/2012)

El pilar de 6 aixecat per sota és una altra raresa castellera. A banda dels Falcons de Vilafranca, la Colla Vella el va carregar el 15 d’agost de 1982 a Valls.

Pilar de 6 aixecat per sota carregat (Valls, 24/06/1982)

Pilar de 6 aixecat per sota carregat (Valls, 24/06/1982)

El dotze és la darrere “raresa” castellera que tan sols s’ha pogut veure en una ocasió. És una estructura formada per un quatre central. De cada una de les rengles en surt una torre. La Colla Joves el va fer el 2008. Anteriorment, només està documentat en una sola ocasió al segle XIX quan la Colla Nova dels Xiquets de Valls el va descarregar per la diada de Santa Úrsula de 1879.

Primer 12d7 descarregat de l’època moderna (Colla Joves Xiquets de Valls, Arboç 9/11/2008)

Francesc Blasi i Vallespinosa, industrial Vallenc, va deixar escrit a la seva obra “Els castells dels Xiquets de Valls” l’any 1934 la següent informació:

“Per allà l’any 1884, en unes festes a honor de Sant Úrsula, es feren a Valls el 5 de 9 per la Colla Nova, única vegada que s’ha fet. La Colla Vela feu el 5 de 8 amb dues enxanetes distribuïdes com en dos castells, 3 de 8 i 2 de 8 combinats. Cinc de vuit, amb el pilar de 6 al mig; 4 de 8, aixecat per baix; 3 de 8, aixecat per baix; 4 de 7, aixecat per baix; pilar de 8, amb crosses fins a terços sostinguts per Janillo, i el 2 de 8, el castell mes difícil que s’ha fer fins ara, segons parer de gent entesa.”

És difícil demostrar si es van dur a terme aquestes estructures ja que pot ser que la descripció dels castells que es fa no correspongui a tal com es diuen ara i crea confusions… així doncs ho deixarem córrer i que siguin els historiadors castellers els qui treguin les seves pròpies conclusions. Si en voleu saber més al respecte visiteu aquest enllaç.

Basat en un article de La Vanguardia del 3 de setembre de 2010

Anuncis

2 Responses to Noves estructures i rareses castelleres

  1. Retroenllaç: Després del 7 ve el 8? « El Pati digital

  2. Miquel says:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: