Castellers


Castellers

LUCAS VALLECILLOS (fotografies). JORDI CASTAÑEDA (textos)

Mina. Barcelona, 2006

 

Castellers és un llibre adient com a regal per a algú que està interessat i li agrada el món casteller, per la seva estructura, per el que s’explica i per les fotografies que conté. El sumari del llibre és:

  • Presentació

  • Castells, la passió d’un poble

  • Calendari casteller

  • Les colles

  • Glossari

  • English version

  • Versión española

  • Peus de fotografies

A la Presentació, Lucas Vallecillos explica com va descobrir què era un castell amb 9 anys durant una passejada un diumenge de 1979 durant les Festes de la Mercè: a la Plaça Sant Jaume de Barcelona va veure com s’enlairava un castell, i des d’aquell dia “sento una gran admiració per als artistes –crec que no se’ls pot considerar de cap altra manera- que, diada rere diada, fan de l’impossible una realitat”. Amb aquest llibre, i com a geògraf que és, va voler documentar el fenomen casteller tant per la seva admiració com per l’auge viscut els últims cinquanta anys, i també com a reportatge per a distribuir als mitjans on col·labora. Tot el material que es reflecteix, de la idea inicial d’obtenir-lo de deu diades castellers, és fruit d’un treball de 3 anys acompanyat d’un altre geògraf, en Raimon Romanillos.

A Castells, la passió d’un poble s’explica breument quins són els orígens dels castells, la seva relació amb els Balls de Valencians, la Muixiganga i les Muixerangues del País Valencià, i l’estreta vinculació a Valls, ciutat on va haver-hi la primera rivalitat entre les colles dels pagesos i la dels menestrals i se’ns explica breument l’evolució d’aquestes dues colles al llarg dels temps fins a les dues colles vallenques actuals. També s’explica la primera època d’or dels castells viscuda entre els anys 1851 i 1889, la crisi posterior, la importància de l’aparició de les colles de Tarragona i del Vendrell, una de les quals, els Nens del Vendrell, va descarregar el primer castell de vuit del segle XX: el 3 de vuit, i que a meitats del segle XX neixen diferents colles com per exemple els Castellers de Vilafranca o Minyons de l’Arboç, fins arribar a l’esclat definitiu dels anys setanta.

En aquest apartat es parla dels castells com a eina d’integració al llarg dels anys, i del que s’anomena com a “codis dels castells”, l’explicació del nom del castell, i de les parts del castell (oblidant-se completament de la pinya i de la seva importància).

A continuació trobem el Calendari casteller, on s’esmenten les diades més importants del món casteller fins llavors.

A Les colles no trobem grans explicacions, sinó moltes fotografies i imatges (sobretot del Concurs de Tarragona), algunes frases, i una petita història de les 15 colles més antigues creades entre els anys 1801 i 1990 i que encara perviuen:

Colla Vella dels Xiquets de Valls 1801

Colla Joves del Xiquets de Valls 1805

Nens del Vendrell 1926

Castellers de Vilafranca 1948

Castellers de Barcelona 1969

Xiquets de Tarragona 1970

Bordegassos de Vilanova 1972

Nois de la Torre 1975

Minyons de Terrassa 1979

Colla Jove dels Xiquets de Tarragona 1979

Castellers de Terrassa 1980

Xiquets de Reus 1981

Xicots de Vilafranca 1982

Xiquets del Serrallo 1988

Castellers de Sant Pere i Sant Pau 1990

I és en aquest apartat on apareix una imatge dels Xics de Granollers al Concurs de Tarragona.

Cal dir que el Glossari (on hi ha 71 paraules) està força bé i explica amb claredat els termes, però cal dir que a les versions traduïdes, es tradueixen els textos però no les frases, i a la traducció de la Versión española les paraules es tradueixen literalment i no es té en compte el significat específic dels termes, fet que no passa a l’ English Version.

Així que un bon resum del llibre és el text que trobem a la contraportada:

Els castells són una tradició catalana que desperta passions. Les magnífiques imatges d’aquest llibre mostren tota la força i la bellesa plàstica del món casteller. L’espectacularitat dels colors a plaça, la tensió del moment d’aixecar el castell, els nervis de la mainada i l’explosió d’alegria després de descarregar.”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: