Les colles castelleres planifiquen la temporada 2012


Tot just quan les colles castelleres han començat a engegar motors amb els primers assaigs, i a preparar i planificar la temporada 2012, la promotora del popular Concurs de Castells de Tarragona ha anunciat finalment el nou format de l’edició d’enguany.

El passat dijous 23 de febrer l’Ajuntament de Tarragona en roda de premsa i a través de la pàgina web del concurs anunciava les principals novetats del certamen d’aquest any, després de mesos de rumors: se celebrarà en dos dies i comptarà amb la participació de 30 colles, ampliant així la presència d’agrupacions respecte a l’edició anterior de 2010 (14 colles). Aquesta és la principal novetat de la 24a edició del concurs de castells que tindrà lloc els dies 6 i 7 d’octubre en l’espai habitual: la Tarraco Arena Plaça de la ciutat.

4d9f descarregat per la Colla Joves Xiquets de Valls (Concurs de castells 2010, Tarragona)

L’ampliació del nombre de colles participants ha portat als organitzadors d’aquest destacat esdeveniment casteller a ampliar la jornada en dos dies: el diumenge 7 d’octubre al matí actuaran les 12 primeres colles classificades en el Rànquing Estrella, a data de 31 d’agost, i el dissabte 6 d’octubre a la tarda ho faran les següents 18 colles més ben classificades. Això, no obstant, tot i que les colles actuïn en dos dies diferents, totes les agrupacions prendran part en el mateix Concurs i, per tant, hi haurà una única classificació final. Així, si agafem el Rànquing Estrella (a 27 de novembre de 2011), les colles que actuarien el diumenge serien: Castellers de VilafrancaColla Vella dels Xiquets de VallsColla Jove dels Xiquets de TarragonaCapgrossos de MataróXiquets de TarragonaColla Joves Xiquets de VallsCastellers de SantsCastellers de BarcelonaCastellers de la Vila de GràciaCastellers de SabadellCastellers de Lleida i Xiquets de Reus. Cal recordar que els Minyons de Terrassa no participen al concurs i per tant, dóna entrada a una altra colla.

4d9fa descarregat pels Castellers de Vilafranca (Concurs de Castells 2010, Tarragona)

Altres novetats. La Biennal

L’organització del concurs, però ha introduït altres canvis en l’edició d’aquest 2012. Si bé, les colles que tindran cabuda en el concurs s’escolliran segons la classificació del Rànquing Estrella, a diferència dels anys anteriors on s’avaluava les actuacions realitzades per les colles d’1 de gener a 31 d’agost, en aquesta edició el Rànquing avaluarà les actuacions realitzades d’1 de setembre de 2011 a 31 d’agost de 2012. Aquest fet, permetrà que diades com Tots Sants a Vilafranca (1 de novembre), Santa Úrsula a Valls, Santa Tecla o la diada dels Capgrossos de Mataró (el diumenge posterior a Tots Sants) siguin comptabilitzades, donant així un plus als castells que es puguin realitzar en aquestes dates. D’aquesta manera segons els organitzadors, “es pretén que quedin reflectides en el Rànquing les diades efectuades en el tram final de temporada, les més importants d’algunes colles en molts casos, i que fins ara no eren comptabilitzades”.

L’Ajuntament de Tarragona també ha donat a conèixer algunes novetats respecte al concurs de castells i el fenomen casteller en general amb l’organització de la Biennal de Castells, “una iniciativa perquè el Concurs no sigui un fet aïllat que se celebra cada dos anys, sinó que la marca Concurs estigui present constantment en tots els actes relacionats amb el fet casteller”. D’aquesta manera aquest 2012 s’organitzaran algunes activitats al voltant del cap de setmana del Concurs. Tanmateix, serà en el període 2012-2014 en què la Biennal agafarà més força.

5d9f carregat per la Colla Vella dels Xiqueta de Valls (Concurs de Castells 2010, Tarragona)

La veu dels caps de colla

SOMVILAFRANCA.cat ha parlat amb alguns caps de colla de les formacions castelleres per tal de conèixer la seva valoració dels canvis efectuats per l’organització del concurs de castells de Tarragona i conèixer també, com afronten la nova temporada.

Pere Almirall, recent escollit nou cap de colla dels Castellers de Vilafranca en l’Assemblea Extraordinària celebrada el passat 10 de febrer, afronta una temporada amb molts reptes per davant, però amb l’esperança de mantenir el nivell actual de la colla que tant bons resultats ha donat fins al moment. Pel cap de colla dels Verds, el nou format de concurs serà positiu, ja que permet la participació de més colles (un 50% del total de colles registrades) de manera que reflectirà millor la realitat castellera actual. Pel que fa a dividir la jornada en dos dies considera que és la solució més òptima davant del nombre creixent de colles participants, però que en tot cas no afectarà a la colla vilafranquiana.

4d9f descarregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona (Concurs de Castells 2010, Tarragona)

Pere Almirall que no obvia que aquest és “any de concurs” i per tant, caldrà estar al màxim nivell, afronta amb il·lusió, però també amb prudència aquesta nova etapa: “cada temporada és un món i hi ha moltes variables en joc: la participació de la gent, la canalla…”. Però, té clar que per arribar a coronar els cims més alts cal sobretot esforç i treball, i això passa per mantenir un elevat ritme d’assaigs a la setmana (tres). Els objectius de la temporada seran inevitablement la diada de Sant Fèlix i el concurs de castells, dues fites que el nou cap de colla té molt clares.

Manel Urbano, cap de colla de la Vella dels Xiquets de Valls i que inicia la seva segona temporada en el càrrec, creu que els canvis en el concurs tenen una afectació mínima per les “colles grans”, doncs el dia d’actuació serà el mateix (diumenge) i el volum de colles molt semblant a l’anterior edició (12). Sobre l’ampliació del nombre de participants aquesta opció és vista amb bons ulls pel cap de colla de la formació vallenca: “La participació de més colles és positiu en aquest esdeveniment, doncs és el marc de la festa dels castells, i no perjudica negativament en el concurs”. La colla rosada, que ja ha iniciat els assaigs de canalla, afronta aquest any amb optimisme i amb la il·lusió de continuar amb la línia de l’any anterior i a poder ser, augmentar un pis les construccions castelleres, situant-les així entre els “gamma extra”. Urbano té clar però, que seran els assajos els que marcaran com sempre les dinàmiques dels castells a realitzar.

2d8f carregat pels Xicots de Vilafranca (Concurs de Castells 2010, Tarragona)

Mia Castellví que també s’estrena com a cap de colla dels Capgrossos de Mataró, creu que els canvis en el format del concurs representen un nou pas endavant, ja que implica que una part més gran del món casteller pugui participar-hi. No obstant això, afirma que “el fet que els Minyons de Terrassa no participin del concurs implica que una colla important no hi sigui representada”. Així, segons el cap de colla de la formació mataronina, s‘ha optat per una solució tècnica més eficient donat el volum de colles presents en el certamen d’aquest any: fer el concurs en dos dies, amb nivells similars per cada jornada. Considera també que els organitzadors de l’acte han fet esforços per assegurar el bon desenvolupament del concurs: “les colles de Tarragona també participaran del Rànquing”.

La nova temporada de la colla mataronina representa un gran repte pel cap de colla, doncs en els últims anys els Capgrossos s’han consolidat com a colla de 9 i han coronat castells de “gamma extra”. La renovada junta mataronina, que afronta aquest repte amb la màxima il·lusió, també està “rejovenint” els troncs dels castells per “poder donar el màxim de la colla”. Dos reptes són els que estan en ment de Castellví: treballar per portar els “gamma extra” a plaça el més aviat possible i treballar troncs de castells on hi participi molta gent, la qual cosa implicaria obrir les portes a noves construccions com el 7 de 8 (castell descarregat per primera vegada pels de Vilafranca el maig de 2011 i posteriorment, per la Colla Jove Xiquets de Tarragona) i el 9 de 8 (un castell només descarregat per la colla Vella en tres ocasions). Respecte les altres colles, Castellví considera que els vilafranquins continuaran encapçalant el rànquing de les millors colles, però també adverteix que les formacions vallenques (Joves i Vella) recuperaran el nivell assolit en d’altres temporades. La formació mataronina, igual que els de Vilafranca, són conscients que cal molt d’esforç i treball per assolir els grans reptes castellers, per això pretenen recuperar algunes diades del mes d’agost, per tal de no trencar el ritme de l’estiu.

5d8 carregat pels Xiquets de Tarragona (Concurs de Castells 2010, Tarragona)

Per la seva banda, la Joves dels Xiquets de Valls també inicien la nova temporada amb renovació de junta i cap de colla. Pere Rico que agafa el relleu de Joan Barquet com a cap de colla dels vermells ja coneix de primera mà el que això representa, doncs ja va dirigir la formació vallenca entre els anys 2006 i 2008. Rico, que també valora positivament els canvis introduïts en el concurs d’enguany ja que facilita la participació de més colles, mostra preocupació per l’aforament de l’espai, ja que en l’edició anterior la plaça es va quedar petita per acollir tot el públic potencial.

Després d’una temporada irregular dels vallencs, Rico afronta un any carregat d’ il·lusió, tot i que pel cap de colla encara és aviat per aventurar-se a fer prediccions sobre futures construccions castelleres. La primera fita important dels vermells serà per Sant Joan, quan la ciutat de Valls celebra la seva festa major. Igual que les altres colles, Rico és plenament conscient que la millor fórmula per assolir els bons castells és el treball constant.

4d9f carregat pels Castellers de Sants (Concurs de Castells 2010, Tarragona)

La temporada castellera 2012 doncs, comença amb molts canvis per algunes de les colles que han marcat el cicle casteller d’aquest segle. A ningú passa per alt que el concurs és un esdeveniment que condiciona la temporada de les colles i que cal donar el màxim en cada actuació. Coincideixen però, en què el “secret” dels bons castells passa inevitablement pel treball, l’esforç i la constància en els assaig i en les diades.

Aquest serà el primer concurs que es realitza des de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Tarragona 2012.

Font: SOMVILAFRANCA.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: