Els Xics participen a la Festa del Pi a Figaró-Montmany


DATA: 15 d’abril de 2012

LLOC: Figaró-Montmany

MOTIU: Festa del Pi

En motiu de la celebració dels 200 anys del Vot de Poble de Figaró els Xics de Granollers vàrem ser convidats a participar tant en el cercavila pel poble com a aixecar un pilar en el moment culminant de la jornada on s’aixeca un pi que de matinada serà cremat.

La celebració dels Sants Patrons de Figaró té el seu origen en un Vot de Poble que van fer els parroquians de Sant Pere de Vallcàrquera (antiga parròquia de l’actual municipi de Figaró-Montmany) en plena Guerra del Francès, l’any 1812. El Vot de Poble va consistir originalment en una prometença per la qual els habitants de la parròquia es comprometien a fer una processó anual, el Dilluns després del Dilluns de Pasqua, entre el veïnat del Figaró i l’antiga parròquia rural de Sant Pere de Vallcàrquera. A canvi, els sants de la parròquia els protegirien de fams, pestes i altres malvestats derivades del mal temps i de la guerra. En un moment determinat de la història es va unir a la festa dels Sants Patrons, la Festa del Pi.

Així doncs, els Xics de Granollers juntament amb els trabucaires i els gegants de la Garriga vam participar activament d’aquesta festa.

Abans de començar i per tal d’agafar forces l’Associació d’Amics dels Sants Patrons i de la Festa del Pi ens van convidar a un pica-pica.

El cercavila precedia la comitiva que transportava el pi en carros tirats per cavalls. Al llarg del recorregut els Xics vàrem realitzar diferents pilars: quatre pilars de tres nets (en dues tongades de dos), un pilar de tres caminat i tres pilars de quatre. A més, en una de les parades es va poder fer una petita prova de quatre de cinc net molt aplaudida pel públic.

Els tres pilars de quatre es van fer en punts per on passava el pi tallat arrossegat pels carros, moments importants del cercavila.

El moment culminant de la festa, però, és aquell en que entre els membre de l’associació “planten” l’enorme pi en una plaça. Val a dir que és un moment molt esperat per tots els espectadors, i que deixa lloc a l’emoció, per la dificultat. El pi és aixecat mitjançant unes cordes per homes del poble, tot i que hi ha un ajuda mecànica d’una grua.

Just en el moment de l’aixecada del pi, els Xics vam enlairar també un pilar de quatre amenaçat només pels núvols carregats de pluja. Un cop el pi queda falcat amb unes peces de fusta, resta allà fins que a la nit es crema com marca la tradició.

És important recordar que aquest tipus d’actes ajuden a fer cohesió a la colla en un ambient més festiu, a més que la tècnica aprofita per estrenar canalla que està començant. A part ens donem a conèixer en poblacions pròximes i serveixen per establir contactes per properes col·laboracions. Des d’aquí aprofitem per agrair a la gent de Figaró-Montmany l’acollida, i de pas els convidem a participar sempre que vulguin dels assajos de la colla…ja que va quedar demostrat la força dels seus vilatans!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: