Anàlisi de l’actuació a Guissona


DATA: 22 d’abril de 2012

LLOC: Guissona

COLLES: Margeners de Guissona, Castellers de Badalona i Xics de Granollers

CASTELLS XICS: p4 d’inici, 4d7, 3d7, 4d7a, idp5 i 2 p4 de cloenda

CASTELLS DE LES ALTRES COLLES:

Margeners de Guissona: p4 d’inici, 4d7, 5d7, 3d7aps, p5 de cloenda i 5 p4 d’aniversari

Castellers de Badalona: 4d7, 3d7, 5d6 i 2 p4 de cloenda

Aspectes a destacar

 • Es van necessitar cotxes particulars ja que els dos autobusos es van omplir per poder desplaçar a tots els Xics a Guissona.

 • Primer castell de set i mig de la temporada, amb l’estrena d’un terç de pilar.

 • Els Xics va tornar a ser la colla que li va costar menys posar-se a les pinyes de les altres colles.

 • L’innovador “gadget” de l’equip de pinyes.

Aspectes a millorar

 • Es van tornar a fer els tres castells amb la mateixa enxaneta.

 • Algun canvi poc assajat i d’última hora.

 • L’intent desmuntat de pilar de cinc.

Anàlisi

Segona actuació de la temporada i els Xics van superar amb nota en un desplaçament lluny de casa, com a mínim pel que fa a l’assistència de camises. Es van omplir fins l’últim seient els dos autocars que els esperaven i es van necessitar cotxes particulars per la gent que es va queda sense seient. També aquest cop es va indicar ja des dels autocars quin seria l’ordre de cantar les pinyes, per agilitzar una mica l’actuació.

L’actuació va tenir lloc a la plaça Major que presentava una placa on se’ns recomanava “hablar bien, por dignidad y por cultura”, si més no curiós. Tot i que el dia assolellat , el fred i el vent segurament van ser els causants que l’actuació s’iniciés amb certa parsimònia. De totes maneres els Xics esperaven l’arribada d’alguns efectius que havien avisat del seu retard, i ja els va anar bé.

Per començar l’actuació es van aixecar pilars de quatre, que tant Margeners com Xics van fer coordinadament, però que els Micacos van trigar una mica més en enlairar, ja apuntant maneres. Ja en la primera ronda, els Xics, que anaven tercers, van optar per un quatre de set, una mica conservador. A diferència del que es va fer a Sabadell, al pis de terços, hi havia tot de terços experimentats, deixant a terra tots els quarts experimentats. Ens els darrers assajos semblava que aquest cop es podria fer un pas endavant en aquest castell, haurem d’esperar a la propera. El castell, doncs, no va presentar cap dificultat, un dels dosos es va eixarrancar més del compte en el moment de l’entrada de l’aixecador, però conscient, va corregir la posició abans de l’entrada de l’enxaneta. Els quarts, amb un canvi d’última hora (poc assajat últimament), es van tancar una mica, però la rapidesa del castell no va accentuar aquestes posicions. L’enxaneta va fer una aleta ben estirada i maca, cosa que denota seguretat.

En la segona ronda, i encara a l’espera d’un membre de tronc, es va optar per un tres de set, que quan ja estaven els terços col·locats no es tenia clar si el quart que hi va anar ja hi era a plaça…va arribar just a temps. El castell es va obrir a la rengla al pis de terços, i va fer agafar una posició incòmoda al quart. En cap moment va patir en excés el castell, ja que la canalla va ser ràpida i fineta. El castell va estar molt quiet durant tota la seva execució.

Per la última ronda, els Xics es van reservar el primer castell de set i mig de la temporada, un quatre de set amb l’agulla. El quatre va pujar amb molt bona mida, només es va obrir al pis de terços també degut a la mida del castell. El quatre amb l’agulla és un castell més ample que un quatre normal, degut a que a dins s’hi ha d’encabir no només l’agulla sinó també l’equip que envolta al baix d’aquesta agulla. Cal recordar, que el nombre de castellers que hi ha dins del quatre varia molt en funció de la colla que fa el castell, així els Xics hi posen una agulla (per davant del baix), dos laterals i un primeres (per darrere el baix). El baix de l’agulla no porta crosses, i els baixos del quatre no porten agulla (a canvi tenen una esquena enganxada al nas). Un altre aspecte singular d’aquest castell és quines mans agafen el pilar en el moment que es desmunta el castell. Els Xics fan entrar una sola mà dels laterals que estan agafant als segons del costat i de darrera el pilar, quedant tres segons agafats només amb una mà del lateral i pel mà i mà. El segon que queda davant del pilar restarà amb totes les mans del lateral. Així doncs, mentre es va vestint el pilar, aquest queda subjectat amb les quatre mans inicials, i una mà dels tres laterals. Quan els segons surten de la pinya i queda el pilar sol ja són totes les mans les que l’agafen.

Seguint amb el quatre de set amb l’agulla de diumenge, remarcar que es va estrenar una dos lleugereta en castells de set, un segon i que el terç del pilar també va ser novell. Un terç amb molts pilars a l’esquena però en pisos superiors, i que va demostrar poder-se concentrar tot i la seva joventut.

En la ronda de pilars, els Xics van intentar sense èxit un pilar de cinc que l’any passat havia tingut alguna època difícil. Tot i així el pilar va romandre totalment quiet durant la pujada de l’enxaneta. Un cop aquesta va tenir el genoll posat en l’espatlla del quart, i a punt de fer l’aleta, no ho va veure clar i el Cap de Colla, veient la seva negativa, el va fer desmuntar, sense que en cap moment patís per una caiguda. Seguidament es van realitzar dos pilars de quatre que també van servir perquè una enxaneta nova mostrés les seves taules.

En resum els castells Xics van ser ràpids i de bones mides. I caldria destacar un parell o tres d’aspectes de l’actuació: es va estrenar una nova tabalera del grup de Grallers, que juntament amb les quatre gralles i un altre tabal van fer que tot plegat sonés molt bé; es va donar la benvinguda a un parell de petites promeses de la Colla; i per últim, però no menys important els Xics van tornar a demostrar que els castells a plaça es fan entre tots i van col·laborar molt activament amb les altres Colles.

Pel que fa a les altres colles, destacar l’actuació del amfitrions que van descarregar un cinc de set que va fer patir força, i un tres de set per sota molt aplaudit. Dels Micacos, indicar que els castells que van portar a plaça van estar molt segurs, però que el ritme en cantar i tancar les pinyes va alentir un mica l’actuació, ja des dels pilars d’inici. Com aspecte millorable, a totes dues colles els va costar molt posar-se a les pinyes de les altres Colles.

Per últim, tant Margeners com Micacos van estar molt interessats en el nou “gadget” de pinyes: una caixeta per confeccionar les pinyes on cada casteller té una fitxa amb un “velcro” per poder treure’l i posar en cada posició. Tot plegat molt enginyós.

Un cop acabada l’actuació els Margeners van convidar a totes les colles a un dinar a les portes del seu local, amb pastís d’aniversari inclòs.

Anuncis

2 Responses to Anàlisi de l’actuació a Guissona

 1. bea saera says:

  h i ha un error…resulta que el diumenge vàrem comptar amb l’acompanyament musical de quatre grallers i dos tabals…no tres grallers com dic en la crònica…disculpeu per haver-me saltat la classe del reconeixement de les quantitats!!

 2. xicsdegranollers says:

  Solucionat!

  Gràcies Bea!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: