Crònica de les Diades dels Emboirats i dels Arreplegats


El passat dijous 3 maig es va fer la primera diada universitària doble. Per una banda, els Emboirats de Vic van celebrar la seva segona diada en el marc de la Festa Major de la UVic i, d’altra banda, els Arreplegats de la Zona Universitària van fer la setzena diada.

DIADA DELS EMBOIRATS DE LA UVIC

Els Emboirats van celebrar la seva diada amb l’assistència dels Ganàpies de la UAB, los Marracos de la UdL i dels Pataquers de la URV. Aquets últims només van poder alçar un pilar de 3 a causa dels pocs castellers que van assistir a la diada. Amb uns minuts de retard un a tarda ben assolellada, els amfitrions van obrir la primera ronda amb el seu plat fort: el 4d6. Aquesta colla mai havia aconseguit fer un castell de 6 i només havien intentat un 3d6 a la seva diada de primavera de 2011. Però aquesta temporada, els de vermell han treballat de valent per poder aconseguir la seva fita. I és que fer un castell de 6 en un colla tant petita com els Emboirats no és fàcil. Així doncs, el castell va tirar amunt al primer intent, amb molt bones mides i un xic nerviós. Un cop l’acotxadora es va col·locar, el castell es va parar completament, facilitant així la ràpida i fineta passada de l’anxaneta. La baixada va ser ràpida i molt celebrada per hom que estava a plaça. Així, els Emboirats de la UVic van aconseguir descarregar el seu primer castell de 6 amb molta seguretat. Un 4d6 que va ser bufar i fer ampolles. A continuació, els Ganàpies de UAB van descarregar el primer 2d6 de la temporada. Els de l’Autònoma venien forts a Vic, ja que feia un any i mig que no feien aquest castell. Per tancar ronda, los Marracos van descarregar el 2d5, fàcil al costat del 2d7f que van carregar la setmana passada a la seva diada, i amb l’anècdota de l’intent de figureta feta per l’acotxadora, que va caure enrere al intentar-la.

4d6 dels Emboirats

La segona ronda la van obrir els Ganàpies amb el 4d7, un castell que els Xoriguers també van fer a Vic a la diada d’hivern i que només va quedar en carregat. El castell va pujar mogut i nerviós i ja amb l’acotxadora a alçada de dosos, van decidir baixar-lo i tornar-lo a provar amb més seguretat. I així va ser. El segon intent va pujar més segur però igual de mogut. Aquest cop, però, amb molta més decisió l’anxaneta va fer l’aleta ben alta i decidida. La baixada va ser més treballada però molt celebrada. I és que aquest és el seu 9è 4d7 dels de blau i volen descarregar el 10è la setmana que ve a la seva diada. A la ronda conjunta, els Emboirats van descarregar el 3d5 net, amb la dos del rengla un pèl torta, i els de Lleida també van fer el 3d5 net però aquest amb l’agulla.

4d7 dels Ganàpies

En la tercera ronda, els de Vic van descarregar el 2d5 molt segur i ràpid, els Marracos el 4d5a i els Ganàpies un perfecte 5d6. A més, les 4 colles van fer un 4d5 conjunt.

4d5 net conjunt (Emboirats, Marracos, Pataquers i Ganàpies)

Per acabar a la ronda de pilars els Ganàpies van fer dos pilars de 4, descarregant només un d’ells. Els Marracos van tancar la seva actuació amb pilar de 4 i els Emboirats van acabar la millor actuació de la seva història amb dos pilars de 4.

2pd4 dels Emboirats

Posteriorment, les colles convidades van poder gaudir del correbars de la festa major, acabant amb una divertida gimcana castellera, sopar i bons concerts.

DIADA DELS ARREPLEGATS DE LA ZONA UNIVERSITÀRIA

Trencant la tradició d’actuar el divendres de la Festa FIB, els Arreplegats encaraven la seva XVI Diada acompanyats pels Xoriguers de la UdG i els Passerells del TCM, en un dijous assolellat però amb vent moderat, que va obligar a desplaçar uns metres l’execució dels castells a la ‘Plaça del 4d8’ (Campus Nord de la UPC). Simultàniament, a Vic s’hi duia a terme la Diada dels Emboirats de la UVic, amb els Ganàpies de la UAB, Pataquers de la URV i Marracos de la UdL

Després del tradicional pica-pica per agafar forces, i amb una demora (habitual) de mitja hora sobre l’hora prevista, les 3 colles presents es disposaren a començar una actuació que es presentava amb grans reptes per a totes les formacions.

Després dels pilars de 4 d’inici, els amfitrions van obrir ronda amb la torre de 7 folrada, castell present en el palmarès verd-quiròfan i que malgrat ja havien descarregat al desembre, presentava notables canvis, tant a tronc com a folre. Després d’un primer peu desmuntat, la torre va començar a pujar nerviosa, un xic bellugadissa, però aguantant-ne les mides. A partir de l’aleta, però, el folre va haver de treballar de valent sobre una soca que semblava anar enfonsant-se mica en mica. Finalment, una baixada ràpida va permetre descarregar un castell nerviós però treballat.

2d7f dels Arreplegats

A continuació, els Passerells van descarregar un 4d5 amb l’agulla, amb un pilar de 3 que van girar, i amb el que començar a escalfar motors per als reptes que tenien plantejats per a les rondes posteriors.

Ja al torn de Xoriguers, pendents d’uns reforços d’última hora que encara eren per arribar, van començar l’actuació amb un ambiciós castell de 7 pisos, el 4d7. Després d’un peu desmuntat, van tirar amunt un quatre que estava parat, però que van fer baixar degut a que dues rengles es van obrir excessivament per a poder-lo treballar correctament.

A la seva segona ronda, els Arreplegats van apostar pel 4d7 amb agulla. Un quatre d’execució un xic lenta però ben parat i un pilar que, tremolós des del principi, va resistir un parell de sotregades, però que va acabar cedint en la baixada de l’enxaneta.

4d7a dels Arreplegats

Xoriguers va repetir ronda amb el 4d7, aquesta vegada amb més bones mides, presentant molt bon aspecte en tot moment. No va ser fins el moment de l’encavalcada, en que el típic tremolí de nervis va fer treballar una mica més el pis de terços, i el castell es va haver de treballar.

4d7 dels Xoriguers

Passerells va tancar la segona ronda amb un 3d6 de mides no gaire bones, molt tancat, però que no va patir en cap moment. Castell de mèrit per a una colla jove, que segueix creixent a cada actuació.

3d6 dels Passerells

Anticipats en l’última ronda, Arreplegats va fer un 3d7, potser amb la plena i el rengle bastant juntes, però d’execució elegant.

Xoriguers va atacar el seu plat fort en la que encara era la seva segona ronda, el 3d7. El castell va enfilar-se força ben quadrat fins a la carregada, moment en que la plena es va anar estirant a marxes forçades. Finalment va acabar petant a mida de terços, quan tot just sortien dosos, fins i tot després de que el terç de la buida mantingués l’equilibri amb una sola cama durant uns instants.

5d6 dels Xoriguers

Per acabar tercera ronda, Passarells va fer un 4d5 net molt parat, que apuntava maneres per a un possible 4d6, a una setmana de la seva diada. I per la seva banda, Xoriguers un 5d6 que va haver de ser treballat excessivament, però de resultat satisfactori.

4d5net dels Passerells

Per concloure l’actuació, els de la camisa verda tenien preparada un últim plat fort. Un pilar de 6 amb folre que van alçar amb molta fermesa, tot i que va acabar amb el terç girat cap a l’esquerra. Amb aquest es van treure l’espina clavada del 4d7a carregat, demostrant tenir per la mà un pilar de 5 totalment renovat aquesta temporada.

pd6f dels Arreplegats

Les colles convidades van finalitzar l’actuació amb un pilar de 4 cadascuna, en una actuació que no va acomplir les millors expectatives de tothom però que sens dubte va ser molt i molt positiva per a totes les colles.

Fotografies de Roger Muntal i Queralt Moncal

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: