Anàlisi de l’actuació a Girona (temps de flors)


Data: 13 de maig de 2012

Lloc: Girona (Temps de Flors)

Colles: Marrecs de Salt, Xiquets de Reus i Xics de Granollers

Castells Xics: p4 d’inici, 3d7, 4d7a, 4d7, 2 p4 de cloenda

Castells de les altres colles:

Marrecs de Salt: p4 d’inici, 5d7, 4d7a, 3d7c, vano de p5 de cloenda

Xiquets de Reus: p4 d’inici, 5d7, 4d7a, 3d7, 2 p5 de cloenda i 3 p4

Aspectes a destacar

  • Es tornen a omplir dos busos plens de Xics, bona assistència de camises a Girona.

  • Tot i les baixes anunciades es repeteix el quatre amb l’agulla.

  • El ritme dels castells tant en cantar i tancar les pinyes com en l’execució del castell és bo.

  • Estrenes en diferents posicions del castell.

Aspectes a millorar

  • Es continuen fent els castells amb la mateixa enxaneta.

  • Les baixes no permeten fer el quatre amb quarts i quints.

  • No es tanca l’actuació amb pilar de cinc.

Anàlisi

Actuació emmarcada en la 57a edició del Temps de Flors de Girona. Desplaçament agraït per l’ambient que es respira a la ciutat. Per segon any consecutiu la colla va ser convidada a compartir la plaça de Santa Susanna amb els amfitrions (els Marrecs de Salt) i aquest cop amb els Xiquets de Reus, que tot i la llunyania van aconseguir desplaçar més de 140 efectius.

Tot i el cel amenaçador que va acompanyar a les colles, la pluja va esperar a que s’acabés l’actuació per aparèixer. L’agilitat de les tres colles també va permetre que es poguessin completar totes les rondes i que només s’hagués de córrer per arribar als busos.

A l’inici de l’actuació les tres colles van alçar pilars de quatre, el de Xics va servir per tornar a veure una petita enxaneta gairebé nova.

A diferència de les passades actuacions els Xics van sortir primers en l’ordre d’actuació, però aquest fet no va afectar a la rapidesa en què es van cantar les pinyes, i en cap moment va decaure el ritme de l’actuació.

Ja en la primera ronda els Xics van intentar el tercer tres de set de la temporada que ha mantingut l’estructura de segons i terços però que ha variat en els quarts, i que aquest cop va estrenar un dos nou, mostrant així un pom realment lleuger però molt ferm. De totes maneres, continua donant la sensació que els terços no acaben de treballar del tot còmodes, però les mides es van mantenir en tots els pisos.

En la segona ronda, es va intentar el quatre de set amb l’agulla, un castell que degut a les baixes va modificar la seva alineació corrent. El castell va presentar novetats al pis de terços, incorporant una mica de sang nova i jove, algun canvi obligat a quarts, un pom de dalt també molt lleuger, i per últim una agulla més gran que de costum. El quatre en si no va ser tant maco com el de Guissona, els segons no van estar del tot quadrats, algun més que altre va quedar molt obert fent que els terços patissin una mica. A nivell de quarts, però van treballar molt bé sense perdre gaire les mides. A més a més, també es va estrenar un baix, aquesta posició en el quatre amb l’agulla és força compromesa. Cal recordar que els baixos en el quatre amb l’agulla treballen sense agulla i amb el condicionant que l’agulla i les mans que l’acompanyen dins del castell redueixen l’espai vital del baix.

En la darrera ronda, els Xics van plantar un quatre de set amb quarts al pis de terços, es pot dir que gairebé es va poder veure el que seria l’estructura de dalt del quatre de vuit (pel que fa al tronc). Segurament degut a les baixes es va perdre l’oportunitat de fer un quatre de set amb quarts i quints. El castell va quedar una mica obert al pis de terços, també degut a què les mides que estan acostumats a treballar a l’assaig són una mica més tancades (ja que van sobre els terços).

Seria bo remarcar algun aspecte sobre la canalla, primer de tot recordar que els poms de l’actuació van ser gairebé idèntics, i que realment van fer goig, ja que els cinc que van pujar estan treballant molt bé. Les aletes dels tres castells van ser segures, i maques, i els dosos van estar ferms sempre. La velocitat de la canalla que potser als assajos disminueix pel cansament, incrementa en l’execució dels castells a plaça. Seria molt interessant poder veure algun pom diferent per evitar dependències.

Per últim, aquest cop tampoc va ser possible tancar l’actuació amb un pilar de cinc en la ronda de pilars. També és un aspecte a millorar, feina que s’ha de fer a l’assaig on darrerament no s’acaba de veure prou insistència en la cerca d’aquest tipus d’estructures.

De totes maneres, els pilars de quatre van servir per rodar algun membre de canalla i de tronc que aviat es podria estrenar en altres estructures.

Pel que fa a les altres colles, totes dues van alçar els mateixos castells, apostant també per estructures lleugeres tant en el quatre de set amb l’agulla com en el tres de set (que totes dues van fer pensant en aixecar-lo un pis més el més aviat possible). El tres de set de Marrecs però va acabar cedint, a la sortida dels dosos, perquè va perdre les mides al pis de terços sobretot per la durada del castell.

L’actuació va destacar per la seva rapidesa i també per la col·laboració de totes les colles en els castells dels companys. Xiquets, conscients de l’actuació que anaven a fer, tot i ser prou gent van col·laborar ràpidament en totes les pinyes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: