Anàlisi de l’actuació a Sabadell


Data: 10 de juny de 2012

Lloc: Sabadell, Festa i Tradició

Colles: Castellers de Sabadell, Marrecs de Salt i Xics de Granollers

Castells Xics: 2 p4 d’inici, 4d7, 4d7a, 3d7 i p5 de cloenda

Castells de les altres colles:

Castellers de Sabadell: 2 p4 d’inici, 4d8, 3d8, 4d7a i vano de p5 de cloenda

Marrecs de Salt: p4 d’inici, 5d7, 2d7c, 3d7apsid,3d7 i 3 p4 de cloenda

Aspectes a destacar

  • Continuem desplaçant força camises.
  • Estrena d’una enxaneta.
  • Estrena d’una quart petita a l’agulla.

Aspectes a millorar

  • Es torna a anunciar el quatre de vuit, i no es pot portar a plaça.
  • Canvis en algunes posicions poc assajades.

Anàlisi

Semblava que a la tercera anava la vençuda, i que aquest diumenge a Sabadell els Xics podrien assolir uns dels reptes importants de la temporada: el quatre de vuit. A Vic s’havia tingut a tocar, i semblava que durant aquesta setmana s’havien acabat d’esvair els dubtes. Tot i així divendres no es va poder fer passar l’enxaneta en la prova de quatre de set net ja que estava malalta (les proves més baixes les havia fet una enxaneta més novella).

Diumenge un cop els autocars van estar carregats el Cap de Colla va anunciar que degut a que l’enxaneta continuava malalta, aquest cop tampoc podria ser. La tècnica va canviar totalment els objectius de l’actuació. Ni quatre de vuit, ni cinc de set, així doncs es va plantejar una actuació per fer canvis i estrenar castellers de tronc i canalla.

Un cop situats al mateix lloc (mig en obres) que la primera actuació, i amb una actuació amb poc misteri, es va obrir plaça amb pilars de quatre. A la primera ronda els Xics van plantar un quatre de set amb quarts i quints idèntic al de l’actuació de Vic (a diferència de l’aixecadora), però on s’estrenava un segon amb molt bones mides.

En la segona ronda, el castell triat va ser el quatre de set amb l’agulla, que a part de retrobar alguna casteller poc habitual darrerament, va tenir l’al·licient de l’estrena d’una quart a l’agulla petita (ja havia fet un parell de pilars de cinc, però no encara l’agulla del castell). És important veure la diferència entre fer un pilar de cinc, o fer l’agulla d’un castell. És difícil saber si és més fàcil el pilar, o l’agulla. Però és veritat que són “pilars” que es treballen diferents. En l’agulla un cop hi ha l’enxaneta col·locada el tronc del pilar està encara subjectant-se del tronc del castell. Tant el moment de que els membres del tronc es deixen anar del castell, com el moment que les mans de la pinya agafen el segon del pilar, són moments crítics. I un cop es va desmuntant el castell el pilar encara ha d’estar una estona fins que aquest procés acaba, per tant a priori aquest “pilar” és una mica més llarg.

Tornant al quatre de set amb l’agulla, el castell no va presentar unes mides molt maques, a quarts hi havia força diferència entre castellers, i va semblar que no estaven gens còmodes. Els canvis al pis de terços va semblar que no van acabar de funcionar.

En la tercera ronda es va intentar el tres de set, aquest castell tenia cert al·licient també. S’estrenava una altra enxaneta petita (que fins aquest moment no havia fet gaires proves d’enxaneta). Veient les novetats en la part superior es va optar per fer un castell reforçat amb terços i quarts, i retornat als dosos de principi de temporada. Calia evitar qualsevol ensurt en el cas que la petita enxaneta poc experimentada tingués algun problema a l’hora de coronar el castell. En cap cas va ser així. L’enxaneta va fer els passos perfectament. Els passos de l’entrada de l’enxaneta en el tres es fan amb el peu contrari que en el quatre, i normalment la sortida també és una mica més dificultosa ja que l’enxaneta surt pel dos tancat. Per fer un resum, l’enxaneta entra al pom com si fos un quatre (però amb el peu contrari) i surt com si fos una torre. Tot plegat no deixa de ser un pèl complicat sobretot si t’estrenes. Felicitats, doncs per la menuda. Tot i que per dalt el castell va anar molt bé, els terços van tornar a estar incòmodes, la rengla es va obrir tota sola sense un motiu aparent.

Per acabar, es va tornar a tancar l’actuació amb un pilar de cinc molt maco.

La resta de Colles, sobretot l’amfitriona, va apostar per una actuació de màxims. Els Saballuts van repetir el quatre de vuit, molt maco de mides en els pisos superiors. I van fer en segona ronda el tres de vuit curiosament més reforçat a terços i quarts que el quatre. Els seus castells en general més aviat lents. Per tancar es va veure un pilar de cinc que és l’alineació del pilar de sis a falta d’un pis. Pel que fa als Marrecs, van dur a terme una actuació que pel volum de gent que portaven va ser un pèl agosarada. Fins i tot van haver d’esperar que la resta de colles haguessin acabat els seus pilars de cinc per poder fer els pilars de comiat amb prou pinya. Destacar la torre de set que només es va poder carregar segurament per la durada excessiva del castell, i apuntar que el tres de set aixecat per sota no es va coronar quan tot ell ja estava aixecat, una llàstima.

A més, cal destacar que una quan les tres colles havien acabat els seus pilars la canalla de cadascuna de les colles va fer un pilar de 3 exclusiu de canalla. De nou, un mèrit dels xics dels Xics!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: