Cent anys de castells (part III)


Continuació de l’article sobre l’obra Cent anys de castells (1876-1976). Entorn de la família Cusiné de Vilafranca del Penedès de la qual ja en portem dues parts (part 1 i part 2).

Vicenç Cusiné Martí. L’excel·lència d’un tècnic a l’ombra

Tot i que va compartir tertúlies castelleres amb el seu avi Fèlix, va ser el seu pare Josep qui li va transemtre l’afició pels castells, i va prendre part de manera activa en la Penya els Castellers des dels seus inicis.

Vicenç Cusiné Marti “Vicentó”

Durant la dècada dels anys 30 la Colla Vella dels Xiquets de Valls va anar de més a menys, passant a liderar el panorama casteller la Colla Nova de Valls en descarregar el primer 4 de 8 de la renaixença, i els seguien de prop els Nens del Vendrell.

Després de la Guerra Civil, el 21 de gener de 1939 es redacten dos edictes des de l’alcaldia de Valls que obliguen a la Colla Nova i a la Colla Vella a fusionar-se. El cap de colla dels Xiquets de Valls va ser Ramon Barrufet “Blanco”, qui era cap de colla de la Nova abans de l’inici de la guerra.

Cartell del Patronat dels Xiquets de Valls. La imatge pertany a una col·lecció de deu postals editades el 1946.

El mes de juny de 1946 es va constituir el Patronat dels Xiquets de Valls i algunes de les seves directrius van servir de model per a posteriors iniciatives semblants a d’altres municipis, com per exemple divulgar els castells, crear socis protectors, signar una assegurança d’accidents o editar un butlletí intern. L’àmbit d’acció del Patronat no era exclusivament vallenc. Entre els 12 membres de la primera junta directiva trobem a Vicenç Cusiné com a vocal. Amb la seva presència, s’asseguraven un vincle amb la plaça vilafranquina. Però anys més tard, Vicenç Cusiné no va continuar amb l’estreta relació de la família amb la Colla vella per diferents motius: la mort de “Ramon de Rabassó” i perque no creia en el projecte de reorganització de la Colla Vella.

Cal dir que a la diada de Sant Fèlix de 1945 l’entitat local VAC (Vilafranca Atlètic Club) va oferir un premi de 1000 pessetes a la colla que fes el millor castell, sent els guanyadors els Nens del Vendrell alçant la torre de 7. La plaça vilafranquina continuava amb el seu protagonisme i la majoria dels aficionats vilafranquins de la postguerra es decantaven pels Nens del Vendrell.

Poc abans de la creació dels Castellers de Vilafranca va haver-hi un darrer pas en que castellers dels Nens del Vendrell i el grup aficionat als castells es van juntar per a fer algunes sortides a poblacions veïnes, tot i que d’aquestes actuacions han trascendit molt poques dades.

Torre de set descarregada pels Nens del Vendrell a la Festa Major de Vilafranca de 1945.

Arribats a aquest punt, cal parlar del protagonisme d’Oriol Rossell i la seva implicació en la fundació dels Castellers de Vilafranca. Oriol Rossell va ser l’impulsor definitiu del projecte de crear els Castellers de Vilafranca l’any 1948 i es va posar en contacte amb Vicenç Cusiné. Rossell va tenir clar que la nova colla havia d’incloure a persones enteses en la tècnica del muntatge dels castells, i pensà en Vicenç Cusiné com a màxim responsable tècnic de l’agrupació, fet al qual es va negar l’alcalde vilafranquí d’aleshores, Pau Cerdà Rovira.

La primera sortida oficial de la colla va programar-se pel 14 de setembre de 1948 a Sant Cugat de Sesgarrigues, un dia entre setmana, un dimarts, i van fer el 3d6, el 4d6, 3d5 net, dos pilars de 4 simultanis, 2d5, molts pilars aixecats per sota i un pilar de 5.

Primer pilar de cinc descarregat dels Castellers de Vilafranca a la seva primera sortida.

El diumenge d’aquella mateixa setmana s’actua a La Granada, on es repeteix el pilar de 5. Quinze dies després es fa una sortida a Moja. En aquesta última actuació, hi ha testimonis que recorden com Vicenç Cusiné donava ordres tècniques, que compartia les decisions tècniques amb Joan Sol. Cusiné s’encarregava de donar ordres tècniques al tronc, i Sol era qui organitzava els peus i qui tractava amb la canalla.

Dos pilars de quatre simultanis dels Castellers de Vilafranca en la seva segona sortida com a colla.

Les primeres camises de la colla, de color rosat-vermellós, van estrenar-se el 17 d’octubre de 1948 en l’anada en Romeria a Montserrat.

Un dels seus principals problemes als inicis va ser la canalla, però gràcies a l’estreta relació que tenien amb els Nens del Vendrell, aquests els hi cedien la canalla, sent Jan Julivert, cap de colla dels Nens del Vendrell a l’època, qui va acompanyar als 4 nens vendrellencs a la primera actuació vilafranquina.

La primera sortida de 1949 té lloc el 6 de juny a Sant Marçal amb motiu de la segona Pasqua. Amb la temporada nova s’incorporava canalla nova, les incorporacions de la canalla a la colla es devien a motius familiars o d’amistat. I va ser aquell any quan arriben els primers castells de 7 de la colla, el 31 d’agost de 1949: 3d7, 4d7, 2d6 i pilar de 5.

Jan Julivert Nin (1907-1972), cap de colla dels Nens del Vendrell durant més de 30 anys.

En les primers actuacions de la colla vilafranquina va ser on Vicenç Cusiné i Jan Julivert van iniciar les seves relacions. Fins i tot, Jan Julivert va parar a segons la torre de 6 del 31 d’agost de 1949. Altres vendrellencs també van participar en aquella actuació, en l’esmentada torre de 6 i en el primer 3d7 de la colla.

Alguns nens de Vilafranca, al 1949, havien anat a algunes actuacions dels Nens del Vendrell com a formació, com aprenentatge i on aprenien la tècnica dels castells. Hi havia una molt bona relació entre les dues colles i aquests intercanvis no van originar cap conflicte en aquestes primeres temporades, i van arribar a l’acord que si totes dues colles actuaven el mateix dia, cadascú actuava amb la seva pròpia colla.

Durant les temporades del 1949 al 1951, la relació de Cusiné amb Jan Julivert va crèixer, es va enfortir, arribant a tenir una gran amistat, amistat que també era molt productiva a nivell casteller. Cusiné convida a Julivert als dinars de Festa Major a casa seva, i aquest li demana consell i li feia consultes tècniques, ja que la majoria de vegades Julivert pujava als castells i no podia veure el desenvolupament d’aquests, i li comentà que tenia intenció de recuperar el 3d8, castell que per primera vegada al segle XX van descarregar els Nens del Vendrell el 15 d’octubre de 1951. Aquest castell no va tornar a descarregar-se fins el 1969, tret que va fer que aquesta fita fos considerada extraordinària.

Just a l’inici de la temporada de 1952, l’equip directiu dels Castellers de Vilafranca va decidir acabar amb la col·laboració que tenien amb els vendrellencs, però aquesta col·laboració va continuar, tant amb la canalla com amb els castellers de tronc, al llarg d’aquest any i del següent. Tot i que al final de la temporada acaba per a Vicenç Cusiné una etapa de 5 anys al capdavant de la colla, va continuar assistint i sent el canal de connexió amb els Nens del Vendrell malgrat els comentaris contraris que rebia per part de l’equip directiu de la colla vilafranquina de l’any 1953, acusant-lo d’afavorir a la colla vendrellenca i també acusant a alguns vendrellencs de no assolir certes construccions quan col·laboraven amb Vilafranca.

Per la Festa Major de 1955, els administradors vilafranquins van contractar la colla vendrellenca i la Muixerra de Valls, i l’Oriol Rosell, en assabentar-se, s’hi va adreçar per a que la colla vilafranquina pogués actuar. Li exigien que com a mínim calia que fessin el 4d8 per sant Fèlix. Per la manca d’efectius que tenien, van voler ajuntar castellers vilafranquins i vallencs per assolir aquesta fita (arrel del trencament oficial de la col·laboració amb els Nens del Vendrell, Castellers de Vilafranca entaulen i enforteixen la relació amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, tant que a la Festa Major de 1954 no es va contractar als Nens del Vendrell i el dia 30 van actuar els vilafranquins i els vallencs). Aquesta unió va crear una confusió que es va veure reflectida a la premsa escrita, fins al punt que la torre de 7 assolida va ser assignada a la Colla Vella i no a Vilafranca. Aquesta actuació i la baralla posterior a l’hora del cafè entre vilafranquins i vendrellencs (coneguda com la “guerra de les cadires”) va deixar tocada i mermada la moral dels vilafranquins, fins el punt que calia anar a buscar als castellers a casa seva per a que es presentessin a plaça.

Al llarg de tot el 1956, els Castellers de Vilafranca només van actuar un cop per Sant Raimon, el 8 de gener, però al 1957 la colla pren nova embranzida. S’inicia una nova etapa el 5 de maig en una actuació a Manresa, el color de la camisa canvia i passa a ser de color verd, deixant de banda el color rosat i vermellós que recordava les antigues aliances. També s’aproven els nous estatuts, un punt dels quals obliga a qualsevol casteller a informar al cap de colla si aquest havia d’actuar amb una altra agrupació (tret que s’havia generalitzat força entre totes les colles de l’època).

La relació i vincle que Vicenç Cusiné tenia amb els Nens del Vendrell era tan forta que pel dinar de Sant Zacaries del 26 de setembre de 1971, Jan Julivert li va fer entrega a Cusiné un pergamí emmarcat en nom de la colla com a agraïment pel seu suport al llarg dels anys, i el 15 d’octubre de 1976, en el 50è aniversari de la colla vendrellenca Cusiné va fer una xerrada castellera. Per tant, Vicenç Cusiné va ser seguidor dels Nens del Vendrell fins el final.

Moment en que Jan Julivert fa entrega a Vicenç Cusiné del pergamí al dinar de Sant Zacaries de 1971.

Anuncis

3 Responses to Cent anys de castells (part III)

  1. Retroenllaç: Cent anys de castells (i part IV) « El Pati digital

  2. Retroenllaç: Presentació de “Cent anys de castells (1876-1976) Entorn la família Cusiné de Vilafranca” a Granollers « El Pati digital

  3. Retroenllaç: Els Xics presenten el llibre “Cent anys de castells (1876-1976)” a Granollers « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: