La primera actuació castellera a Granollers


Avui volem que conegueu quina creiem que va ser la primera actuació castellera que van veure els granollerins i granollerines. Tot el que a qui mostrem és fruit de la recerca a l’Arxiu Digital de Granollers, en diverses obres que us citem al llarg del text i d’algunes hemeroteques d’altres publicacions de fora de Granollers.

Abans de res cal remarcar que la primera actuació que es va veure a Granollers no fou dels Xics de Granollers, ni de la colla anterior desapareguda actualment, els Castellers de Granollers (dels quals us en parlarem ben aviat). La primera actuació castellera es va veure l’any 1932 de la mà dels Xiquets de Valls (tot apunta a la colla vella).

Abans de descriure-us com va anar aquella actuació, us volem explicar quin va ser “el primer intent casteller de la ciutat”. El primer intent data de l’any 1917, així ho diu La Comarca del 24 de febrer de 1917:

Las fiestas de Carnaval han transcurrido con bastante animación en las Sociedades Recreativas. En las calles apenas si pudo apreciarse la presencia de mascarón alguno.

Como incidentes, sólo es lamentable anunciar el que sufrió el joven hijo del señor Benito Garrell, cuando simulando con varios otros un castillo humano, imitación de los Xiquets de Valls, en «La Unión Liberal», cayóse con tan mala suerte, que se fracturó la pierna.

Tal com podeu comprovar més que un intent casteller es deuria tractar d’una conseqüència etílica de la festivitat del Carnaval. Abans d’arribar a l’any 1932, farem una parada al 1929 on hem trobat un indici d’alguna visita dels Xiquets de Valls però que per manca d’informació i per contradiccions que us explicarem més endavant no creiem que es tractés de la primera actuació castellera.

A La Gralla de l’11 d’agost de 1929 es parla del programa de Festa Major d’aquell any de la manera següent:

A les notes publicades la setmana passada referents als preparatius de la festa major, que enguany es celebrarà ejectivament els dies 1, 2, 3, 4 i 5 de setembre (i diem efectivament per la raó de que el dia 1 s’escau en diumenge i a tot arreu es fará festa), hem d’afegir:

[…] Que és un fet la contracta, per la Comissió de Festes, de la Rondalla del Centre Aragonès, de l’Esbart de Dansaires i també dels Xiquets de Valls, que aixecaran els seus castells per nostres places i carrers.

Aquí queda tot, no hem trobat cap altra notícia que expliqués si realment es van fer castells pels “carrers i places” de Granollers i tampoc hem trobat res en la història dels Xiquets de Valls per la qual cosa ens quedem amb dues hipòtesis: finalment no van venir els Xiquets de Valls, o bé van venir però no van fer castells amb una actuació sinó que van fer algun tipus de cercavila o passa-carrers… no ho podem afirmar!

Ara sí, arribem a la Festa Major de l’any 1932. Dies abans La Gralla del 7 d’agost de 1932 afirmava amb un to “força irònic”:

L’Ajuntament no sabem encara què projecta fer els dies 25, 26, 27 i 28 d’agost, i és fàcil que no en sabem res, fins que ja tothom ho sàpiga, perquè el senyor Alcalde així ho té disposat i qui mana, mana. Però si no sabem què projecte fer, en canvi sabem el què diu la gent, i la gent diu si la Banda Municipal de Barcelona vindrà per a donar un concert i si vindran també unes colles de Xiquets de Valls. Això, apart de les ballades de sardanes i de l’indispensable castell de focs i de la traca i les tronades també de consuetud.

Un altre “supòsit” com l’any 1929, però en aquest cas sí que tenim molta informació que ens aclareix que realment hi va haver una actuació castellera a Granollers i per rematar-ho en tenim una fotografia!

A la pàgina 6 de La Gralla del 4 de setembre de 1932 explica els diversos actes que hi va haver a la Festa Major d’aquell any entre els quals, els Xiquets de Valls:

Festes de carrer

La nota culminant de les festes de carrer foren els castells que divendres i dissabte aixecaren en diferents indrets els Xiquets de Valls.

I la sorpresa ve a la següent pàgina de La Gralla:

Aquest és, segons les nostres “investigacions” el primer castell que va veure la nostra ciutat. Tot i no veure’s cap columna de la Porxada es pot identificar clarament la façana actual de l’Ajuntament de Granollers que tot i patir, 6 anys més tard, el bombardeig feixista no va canviar gaire el seu aspecte.

Es tracta d’un 4d7. No s’identifica el color de la camisa, però hem seguit investigant, en aquest cas en documentació de Valls, per tal de saber què en van dir els protagonistes d’aquell viatge tan llunyà per l’època. Hem trobat el següent paràgraf a (Guinovart i Escarré, Joan. Tomàs Caylà, un home de la terra. Edicions Cossetània: 1997, Valls, p.131):

Els castells a Granollers

Divendres de bon matí marxaren els castellers de la colla vella envers Granollers, poble en el qual mai hi havia posat els peus cap colla de castellers; encara que el temps no hi acompanyava gens, el primer dia es feu un quatre de set, que agradà força a aquella gent que mai havia vist castells.

L’endemà es feren molts forts i bé el tres de set, seguit d’un altre quatre de set, després el dos de sis, el tres de sis aixecat per baix i clogué un pilar de cinc. La pluja destorbà als castellers de fer ses exhibicions devant les cases particulars.

Gràcies a aquest text podem gairebé afirmar que aquesta es tracta de la primera actuació castellera a Granollers i no pas la que citàvem de l’any 1929 i que la colla de Xiquets de Valls són la Colla Vella. A més coincideix aquest darrer text amb la construcció de la fotografia, un 4d7. Ara bé, si el castell de la imatge del 4d7 del primer o del segon dia probablement mai ho sabrem…

Per tal contrastar la informació hem buscat també aquesta notícia a l’obra Món Casteller dirigida per Pere Català i Roca. Al volum I pàgina 418 apareix un fragment d’una notícia de La Crònica de Valls:

La colla Vella marxà ahir a Granollers, aquesta nit ja dormirà a  l’Arboç.

Fa referència a una actuació que hi hagué després de la de Granollers a l’Arboç. A la pàgina següent diu:

A Granollers, la “Colla Vella” hi plantà els “quatre de set”, “tres de set”, “dos de sis”, “tres de sis aixecat per baix” i “pilar de cinc”.

D’aquesta manera queda provat que aquesta fou la primera actuació castellera que va viure Granollers ara fa 80 anys de la qual, per sort, en tenim un record gràfic. Per què no recordar aquesta efemèride els dies 25, 26, 27 o 28 d’agost repetint l’actuació aquesta vegada amb camisa grana?

Si qualsevol persona aconsegueix més informació respecte aquesta primera actuació a Granollers agrairíem que ens ho fes saber a (elpati@xics.org).

NOTA: en totes les notícies de l’època hem mantingut la gramàtica i el vocabulari d’aquells temps amb tot el que això suposa (errades ortogràfiques, vocabulari arcaic, etc.) Creiem que és més adequat llegir-ho així…

Anuncis

3 Responses to La primera actuació castellera a Granollers

 1. Jaume Font says:

  Si en el 1917 “el joven hijo del señor Benito Garrell” es va trencar una cama provant de fer “castillos humanos, imitación de los Xiquets de Valls” el més probable ést n’haguessin vist en algun lloc… A saber on els haurien vist… potser viatjant potser abans a la nostra ciutat…

 2. Antonio Osuna says:

  De nou un article encertat, ben documentat, instructiu, i ben estructurat.
  Us adoneu, maleïts, que esteu creant una xarxa d’informació, formació, que ens fa cada dia més gran als Xics? Potser no us adoneu, però si les sinapsis entre els components de la colla es posen actives gràcies a les vostres informacions, es formaran el que anomeno “xarxa d’imbricació entre la gent de Xics” podent arribar a que cada membre de Xics de n’adoni que porta ADN XICS.
  Endavant i estigueu orgullosos de la nova etapa del Pati Genital, dic Digital.
  Antonio dixit.

 3. Retroenllaç: Més informació sobre la primera actuació castellera a Granollers « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: