Els castellers (La Galera)


Els castellers

Anna Canyelles/Roser Calafell (il·lustradora)

Editorial La Galera. Barcelona, juny 2012.

En un poble molt petit viu un nen molt eixerit, en Martí. Un dia, de bon matí, el vailet busca al seu gat, en Vellut, i no el troba. Comença la seva recerca, el sent miolar però no sap cap a on mirar, fins que alça el cap i… en Vellut ha pujat a dalt d’un avet i no pot baixar.

El nen demana ajuda als seus pares perquè el gat no sap baixar, ni amb l’ajuda d’una escala poden arribar, però al pare d’en Martí se li acut alçar “una torre tan alta com un pi”.

Comencen a cridar a tot el poble, a la canalla també perquè “a dalt de tot aniran bé”. Tothom és benvingut, alcen les mans, i comencen a pujar.

També hi ha una nena que toca la gralla, la Roser, i tot i que el seu pare li demana que ajudi a salvar en Vellut, en Martí diu que la deixi perquè la música de la gralla els ajuda a pujar.

En Martí ha arribat a dalt de tot, ja té el seu gat i diu: “Si faig l’aleta, toco el cel amb la maneta!”.

Des d’aleshores, els castells no paren d’alçar-se: castells, pilars, torres, folres, manilles, i castellers de tots colors, i si es vol arribar ben amunt, cal fer pinya, cal treballar i assajar, i si es fa llenya, cal tornar-se a aixecar, perquè els castells són FORÇA, EQUILIBRI, VALOR i SENY.

Els Castellers ens explica l’origen del món casteller al camp i del vincle als seus inicis amb els pagesos i els camperols, la importància de totes les persones per a fer un castell on tothom és benvingut, on tothom hi té cabuda. Els membres del castell per salvar al gat ja ens els mostren amb pantalons blancs i camises de colors, i per motivar-se els uns als altres es fan servir paraules i frases que avui dia encara s’escolten tant als assajos com en les actuacions: som-hi, amunt, ja ho tenim, amunt colla!

És un conte senzill, amb un llenguatge molt planer i senzill per als més menuts, ja que està dirigit a nens a partir de 4 anys, però cal comentar que té una sèrie d’errors que caldria corregir en edicions posteriors: hem trobat diferents errors en alguna de les il·lustracions del llibre. Mai veurem en una castells pujar algú amb el mocador casteller posat al coll pel perill que comporta, així com tampoc veurem cap aixecador i dossos sense casc, així com tampoc veurem pujar l’enxaneta d’esquena a l’aixecador com es veu a la portada del llibre.

Els castellers pertany a la col·lecció de l’editorial La Galera “Àlbums Il·lustrats”, sent el número 84, però és el vuitè conte editat d’una sèrie iniciada l’any 2010 amb Sant Jordi i el drac per l’autora i la il·lustradora, de només 24 pàgines cada títol, explicant als més menuts diferents festes, tradicions i personatges , alguns d’ells de la cultura catalana com El Caganer, La Castanyada i La Nit de Sant Joan.

L’autora, Anna Canyelles, durant molts anys ha treballat en el món de l’edició de llibres, sobretot en l’àmbit escolar, i també ha publicat diferents contes. El seu vessant pedagògic fa que els seus llibres siguin adients per a que els més menuts coneguin les llegendes i les nostres tradicions, però també són llibres per a que els primers lectors descobreixin i s’endinsin en el món de la lectura. A més d’escriure per als més petits, també es dedica a organitzar activitats culturals i educatives.

Roser Calafell té molts anys d’experiència com a il·lustradora, destacant la també col·lecció de La Galera “El meu mes”, amb més de 180.000 exemplars venuts.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: