20 temporades de Gamma Extra!


Amb el 2d9fm dels Minyons de Terrassa el passat 1 de juliol, s’enceta la 20a temporada de castells de Gamma Extra consecutiva. El 4d9sf i el 2d8sf, el 5d9f o el pd8fm són alguns dels castells més espectaculars que al s.XIX consten a l’històric dels Xiquets de Valls i que es van aixecar en places com Valls, Tarragona o Vilafranca. Pertanyen a la primera època d’or dels Castells, època compresa entre el 1851 -quan s’aconsegueix el primer castell de 9 pisos de la Història- i el 1889, quan l’activitat castellera va patir una important davallada a nivell tècnic i es va perdre la categoria de gamma extra.

Primer 2d9fm carregat de la història (Minyons de Terrassa, Terrassa, 21/11/1993)

Els coneguts com a castells de Gamma Extra tornarien a plaça 100 anys més tard. La caixa dels trons, l’obrien els Castellers de Vilafranca, que per primera vegada al s.XX s’atreveixen intentant la Torre (o Dos) de 9, recuperant la tècnica amb folre i manilles. No es tenia constància que fos bastit mai i l’empresa semblava impossible. Després de varies temporades i intents sense fortuna, els Minyons de Terrassa se l’apuntaren per primera vegada a la història. Modificacions en el pis de les manilles, incorporant les crosses (els Verds no n’hi posaven) van ajudar a dibuixar la primera aleta del 2d9fm, el primer castell de Gamma Extra del segle XX. Des d’aquell 21 de novembre de 1993,ininterrumpidament, s’ha aconseguit conservar i ampliar una Gamma que només pertany als més privilegiats ; Minyons de Terrassa, Colla Vella Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Capgrossos de Mataró i, finalment, la Colla Jove Xiquets de Tarrragona.

Primer 3d10fm carregat de la Colla Vella (Concurs de Tarragona, 8/10/2000)

Perquè és cosa de pocs?

Cal dominar amb seguretat els castells bàsics de 9, és a dir, les estructures de 3 i 4 de 9 amb folre. És el pas previ per plantejar-se aquest tipus de construccions, a més d’una gran experiència i domini dels castells de la gamma alta de 8 pisos. Requereix uns assajos molt intensos i molta gent per treballar-los el més còmodament possible. Però això només és a l’abast de molt poques colles. Per posar uns exemples, la Torre de 9 amb folre i manilles, que marca la frontera dels bàsics de 9 i els Gammes Extres (amb permís del 9d8, 3d8 aixecat per sota o el 5d8 amb l’agulla) necessita un mínim d’uns 350-400 castellers a cada prova. D’aquests castellers, el folre està compost per uns 70 membres, mentre que a les manilles necessita una vintena. Una altra dificultat, rau en que molts castellers s’estrenen al pis del folre o manilles, que ha de donar estabilitat a una estructura molt dèbil. A la pinya cal suportar un pes extraordinari, i comptar amb el màxim de pressió possible.

Primer 4d9sf descarregat per la Colla Joves (Sant Fèlix, Vilafranca, 30/08/2000)

El de la Torre de 9 és un exemple clàssic i similar al pilar de 8, però tot això es complica quan aleshores, parlem de les xifres i la dificultat del 3d10fm o altres castells d’estructura composta com el 5d9 amb folre o el 4d9 amb l’agulla per posar alguns exemples.

Quins Castells de Gamma Extra s’han assolit?7

2 (o Torre) de 9 amb folre i manilles Minyons de Terrassa al 1993 (descarregat per primer cop per la Colla Vella Xiquets de Valls al 1994)
Pilar de 8 amb folre i manilles Castellers de Vilafranca 1995 carregat i 1997 descarregat
5 de 9 amb folre Minyons de Terrassa 1995 carregat i descarregat per primer cop per la Colla Vella Xiquets de Valls 1996
4 de 9 amb folre i agulla Castellers de Vilafranca 1995 carregat i 1996 descarregat
4 de 9 sense folre Minyons de Terrassa al 1998,descarregat
3 de 10 amb folre i manilles Castellers de Vilafranca carregat al 1998 i descarregat pels Minyons de Terrassa al 1998
Dos (o Torre) de 8 sense folre Castellers de Vilafranca 1999 i descarregat el 2010.
3 de 8 aixecat per sota Colla Vella Xiquets de Valls, 1999
Dos (o Torre) de 9 amb folre Castellers de Vilafranca, carregat al 2005
3 de 9 amb folre i agulla Minyons de Terrassa, carregat el 2008 i Castellers de Vilafranca descarregat al 2009.

Primer i únic, fins al moment, 5d9f carregat per la Colla Jove de Tarragona (Santa Tecla, Tarragona, 23/09/2011)

Altres castells d’aquesta envergadura intentats sense èxit o portats a plaça, són el 3 de 9 sense folre, que han intentat la Colla Joves i Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, el Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals intentat pels Castellers de Vilafranca o aquesta mateixa colla,que va portar a plaça el 4 de 10 amb folre i manilles, però que es va enfonsar abans de pujar els sisens i per tant, considerar-se intent.

Intent de pd9fmp dels Castellers de Vilafranca (Tots Sant, Vilafranca, 1/11/2002)

Com indiquem al principi, totes aquestes construccions són una excepcionalitat que fa que s’en vegin amb menys regularitat, per la seva dificultat i mobilitat de personal que requereix. La temporada del 2011, però, cal recordar que els Castellers de Vilafranca van fer història en aconseguir – com a mínim carregar- tota la gamma extra de 9 pisos i el 3 de 10,que alhora és la Colla que més ha fet i domina aquesta gamma. El món casteller doncs, continua d’una gran salut en aquest nivell, i tot sembla indicar que, oberta la temporada el passat 1 de juliol,amb el 2 de 9 amb folre i manilles dels Minyons, obtindrem una bona collita. A més, el 2012 podria ser la primera temporada de la Història amb 6 colles diferents aixecant castells d’aquest nivell.

Primer 3d8 aixecat per sota descarregat (Colla Vella, Vila-rodona, 7/11/1999)

Per a més informació: moments històrics del món casteller (1 i 2)

Font: directe!cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: