Castells sota l’encanteri del drac


Fa anys corria un tòpic en el món casteller: “Quan els bascos es posin a fer castells ens deixaran a tots enrere”. L’exagerada expressió pretenia ressaltar la presumpta força que distingeix els habitants d’Euskadi, un component crucial però no definitiu en la pràctica dels castells. Ningú llavors no es podia imaginar que serien els xinesos, els millors imitadors del món, els que sumarien els castells a la llarga llista d’assimilacions procedents d’Occident que exhibeixen.

Dos pd4 dels Xiquets de Hangzhou

Els Xiquets de Hangzhou són la primera colla castellera formada a l’Àsia. No es tracta de la primera fora dels territoris de parla catalana, ja que fa quatre anys que al suburbi de Lo Prado, al costat de Santiago de Xile, s’hi fan castells. Xinesos i xilens estan exportant els castells i dibuixen una nova dimensió a aquesta activitat estrictament catalana, que fins ara ningú no es podia imaginar que pogués realitzar-se a 10.000 quilòmetres de Valls.

3d7 dels Xiquets de Hangzhou

La singularitat del cas és que el que practiquen a Hangzhou i a Lo Prado són castells. No fan exercicis esportius, no s’enfilen els uns a sobre dels altres com qualsevol acròbata, ni formen les construccions humanes dels grups de govindes de Bombai per celebrar el naixement de Krixna. Han assumit la importació dels castells amb la mateixa tècnica, organització, música i passió que les 63 colles castelleres catalanes i les dues mallorquines.

Xiquets Hangzhou

L’experiència xinesa va néixer quan la Colla Vella dels Xiquets de Valls va participar en l’Expo de Xangai el 2010. Els preparatius logístics del viatge, unes relacions professionals entre catalans i xinesos i la intenció de la colla d’alçar un castell de nou a l’altra punta del món es van traduir en el projecte casteller liderat per Qian Anhua, propietari de la firma tèxtil Antax, situada a Hanghzou, a 180 quilòmetres de Xangai. Anhua va constituir la colla castellera a semblança de les catalanes, però en aquest cas com una activitat social per als seus treballadors, que viuen en una colònia tèxtil de 3.000 persones.

3d9f de la Colla Vella (29/05/2010, Hangzhou, Xina)

Dos anys després, els Xiquets de Hangzhou aconsegueixen fer castells bàsics de set o el pilar de cinc amb una certa facilitat, cosa que algunes de les colles més petites de Catalunya no aconsegueixen. Les construccions de Hanzhou segueixen els mateixos paràmetres tècnics que qualsevol castell català. Per això, reben l’assessorament continu de la Colla Vella, amb la qual han forjat una intensa relació. A part del contacte a distància, cada dos o tres mesos l’empresa xinesa porta alguns responsables de la Vella perquè els rectifiquin i millorin la seva tècnica.

“Tenen molt clar que estan realitzant una tradició catalana, nascuda a Valls i amb uns valors, filosofia i mesures de seguretat molt determinades”, subratlla Josep Solé, president de la Colla Vella. De fet, amb el tres i el quatre de set en el seu historial, els Xiquets de Hangzhou ja es plantegen ni més ni menys que el quatre de vuit, i per això segueixen al peu de la lletra els consells que reben des de Valls.

El cas xilè, amb l’ajuda dels Castellers de Vilafranca, també té una base d’integració social fonamental, ja que està dirigit a joves de barris desestructurats.

Article aparegut a La Vanguardia dilluns 20 d’agost de 2012 (pàgina 6, Viure a l’Estiu)

Anuncis

One Response to Castells sota l’encanteri del drac

  1. Retroenllaç: Kung-fu amb folre i manilles « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: