Pregó de Festa Major = pilar caminat dels Xics


Avui arriba el punt d’inflexió de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers. És dijous i això significa que comença de manera oficiosa la Festa Major. Durant la tarda les dues colles i les entitats de la ciutat faran el cercavila que culminarà amb el pregó a la Porxada.

Abans del pregó però, hi ha un moment molt important pels granollerins i granollerines: el PILAR CAMINAT dels Xics de Granollers.

El primer pilar caminat dels Xics per Festa Major es va fer el 1991. Ja amb camisa grana, però amb pocs mesos d’experiència castellera a l’esquena, els Xics vam intentar caminar un pilar de 4 des de les oliveres de la Porxada. Durant aquell estiu uns quants membres dels Castellers de Barcelona que estiuejaven a la comarca van engrescar a la novella colla de la ciutat, els Xics, a fer un pd4 caminat per la Festa Major. Amb poc assaig però amb moltes ganes, es va enlairar un pd4 que pretenia anar des de les oliveres fins a la façana de l’Ajuntament (uns 13m). El pilar però, va caure a les poques passes i va quedar en intent.

L’any següent els Xics, amb més experiència a la nostra esquena, vam caminar, aquesta vegada sí, amb èxit un pd4 des de la Pedra de l’Encant fins a la façana de l’Ajuntament (uns 22m). Aquest doncs, el podem considerar com al primer pd4 caminat per Festa Major dels Xics.

Pilar caminat (Festa Major de 1992)

Des d’aquell any, s’ha seguit fent el pd4 caminat el dijous de Festa Major abans del pregó. Tot i això, s’ha incrementat la distància respecte l’any 1992. Actualment el pilar caminat es fa des de la darrera columna, o l’anterior, de la Porxada més allunyada de l’Ajuntament fins a la façana de l’Ajuntament. La qual cosa suposa una distància que varia entre els 40-45m. El pilar caminat ha caigut en dues ocasions i diverses vegades s’ha anat girat durant el seu recorregut.

Moment del pilar caminat en què es gira el tronc (Festa Major de 2011)

Ja que a la Porxada hi ha un escenari davant de la façana de l’Ajuntament durant gairebé tota la Festa Major, el pilar és obligat a fer un cert gir cap a la dreta la qual cosa suposa un al·licient afegit a aquesta proesa.

Aquest és un dels moments més espectaculars de la temporada dels Xics ja que la Porxada està de gom a gom i tot Granollers espera aquest moment que ja s’ha convertit en un clàssic de la Festa Major de Blancs i Blaus.

L’actuació dels Xics però, no acaba aquí, ja que després de caminar el pilar i pujar l’enxaneta al balcó de l’Ajuntament, fem un castell a la Porxada davant de les mirades de tota la ciutat. Probablement, aquest és el castell dels Xics amb més públic de tota la temporada.

3d7 després del Cercavila de Festa Major del 2010

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: