Anàlisi de l’actuació de Festa Major’12


Data: 2 de setembre de 2012

Lloc: Granollers, Festa Major

Colles: Castellers d’Esplugues, Castellers de Sabadell i Xics de Granollers

Castells Xics: 5d7, 4d7a, 4d7 i vano de p5 de cloenda

Castells colles convidades:

Castellers d’Esplugues: 3d7, 4d7, 5d6 i 3 p4 de cloenda

Castellers de Sabadell: 5d7, 4d8, 2d7 i 2 p5

Fotografia de @alexsastre83 presentada al Concurs d’Instagram de la Festa Major de Blancs i Blaus

Aspectes a destacar

  • Castells molt segurs.
  • Molt bona feina de la canalla.
  • Tres castells, tres enxanetes.

Aspectes a millorar

  • Es va arribar molt just per fer el 4d8.
  • Poca concentració en el 4d7.

Anàlisi

Es va arribar a les vacances amb un quatre de vuit a punt per tirar-lo a plaça, diverses circumstàncies van fer impossible fer-ho llavors, però semblava que aquest any per Festa Major la Porxada tornaria a veure un castell de vuit grana.

Durant els assajos de Festa Major, el castell va anar perdent i va començar a mostrar evidents símptomes de nerviosisme. Als canvis necessaris al pom es van afegir alguns dubtes en altres pisos. Les proves de divendres al terrat de la Parròquia van posar sobre la taula que el castell podia ser que diumenge no aparegués en els plans de la tècnica.

Tot i així, el dubte no es va resoldre fins el mateix diumenge. Després de la tradicional traca del migdia i veient que l’actuació començava a endarrerir-se, els Xics van obrir ronda directament amb el cinc de set. El castell no va presentar dificultats, però la rengla va quedar descentrada. La torre presentava diferència d’alçades als pisos de segons i terços, que es mirava d’arreglar al pis de quarts (els dos quarts de la torre del cinc tenen mides molt diferents). Aquesta diferència d’alçades fa que el treball no sigui còmode. A un dels terços, el de la carregada, li costava molt agafar-se a la rengla, i l’altre terç tenia tendència a abocar-se simplement pel fet de trobar-se molt alt. Segurament minimitzant aquesta diferència d’alçades el castell seria molt més còmode.

En segona ronda, es va intentar el quatre de set amb l’agulla. El castell tampoc va anar malament, a més de ser un castell on habitualment hi ha canvis aquest cop s’hi va afegir el canvi de l’agulla. Darrerament, i ja habitualment, s’havia introduït una agulla jove i petita que a més era l’alineació del pilar de cinc que també habitualment es fa per tancar les actuacions. Els canvis obligats en l’enxaneta del pilar van fer canviar la darrera setmana d’assaig per posar una agulla més robusta, més experimentada però amb un únic assaig. Així doncs, es pot dir que era un repte sobretot per l’enxaneta del pilar que va estrenar-se tant en l’entrada a l’agulla com en coronar un pilar de cinc. No va decebre en absolut. De la mateixa manera que l’enxaneta del castell que també era novella (en castells de set i mig), i que va fer una aleta magnífica.

En arribar la tercera ronda, per si quedava algú que no s’ho acabés de creure, es van esvair els dubtes, tampoc era el dia del quatre de vuit. Els dubtes que es tenien als darrers pisos del castell, i la falta d’algun assaig més pels canvis en el pom de dalt van fer posposar l’intent del quatre de vuit fins la propera actuació. Es va optar per treure el pis de quarts de l’estructura del quatre de vuit i fer un quatre de set més pesat, segurament per treballar la pinya amb una mica més de pes. Amb diferència va ser el pitjor de tots tres castells. El desencís, la manca de concentració, o tot plegat va fer que fos un castell malgirbat, de mides estranyes que s’accentuaven pis a pis. El pom de totes maneres va treballar molt bé, però també es va fer evident un dels dubtes que presentava el quatre de vuit, la necessitat d’algun assaig més de la petita aixecadora que ho dona tot cada vegada que ha de remuntar una rengla del castell. Amb algun assaig més es poden polir certs aspectes com intentar que aprofiti més els braços per pujar, que li donarien més rapidesa.

Per tancar l’actuació els Xics van fer un vano de pilar de cinc, aquest cop amb el pilar de cinc lleuger, que va treballar una mica a la sortida de l’enxaneta. Els dos pilars de quatre que l’acompanyaven van aguantar molta estona sense cap problema.

Pel que fa a l’actuació de les dues colles convidades, els Saballuts van pujar el llistó de l’actuació (així ho deia alguna piulada castellera) fent un castell de vuit, el quatre. Els Saballuts van carregats de confiança i això es nota en aspectes com que tot i que la seva canalla va ser lenta el quatre no va perdre les mides en cap moment. També van fer un cinc de set amb quarts i quints molt petit al pom de dalt i una torre de set descarregada amb certa èpica. Els Cargolins amb pocs efectius (només feia un dia que havien tornat als assajos després de les vacances), van fer una actuació amb dos castells de set sense massa secret, i el van acompanyar d’un cinc de sis molt correcte.

Com ja s’ha fet en altres actuacions, en acabar l’actuació les tres colles van fer 3 pilars de 3 exclusius de canalla per finalitzar l’actuació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: