Kung-fu amb folre i manilles


Joan Ibarra, membre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, confirma les sospites: la torre humana que van aixecar un grup de monjos de Shaolin diumenge passat en la inauguració dels Jocs Nacionals Pagesos de la Xina va tenir un cert aire català. «No és exactament una estructura castellera, però n’imita la tècnica. S’han inspirat en els castells», explica.

Torre marcial 8 Un dels castells aixecats a Nanyang diumenge. XINHUA

Després de l’èxit que van tenir els castellers a la Xina durant l’exposició de Xangai del 2010«una televisió xinesa va demanar a uns monjos experts en kung-fu que intentessin construir una torre humana tan alta com poguessin imitant les tècniques que havien vist fer a la Colla Vella dels Xiquets de Valls», relata Ibarra.

Aquest no és l’únic grup del gegant asiàtic que segueix l’estela de les torres humanes catalanes. N’hi ha un altre que segueix les seves passes al peu de la lletra, «gralles i faixes incloses»apunta Ibarra. Es tracta de la colla castellera de la ciutat de Hangzhou, que, amb l’ajuda de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, ja arriba al setè pis. El seu fundador, l’empresari xinès Qian Anhuas, va quedar impressionat amb els castells en un viatge a Catalunya i els va introduir com a activitat extralaboral voluntària per als seus 2.200 empleats. Ara són 180 membres els que assagen tres hores a la setmana, a vegades després d’haver treballat 10 hores. Primer amb fotos i després amb vídeos en van anar aprenent, però la guinda la va posar la mateixa Colla Vella dels Xiquets de Valls durant l’exposició de Xangai el 2010, quan va visitar la colla asiàtica i la va aconsellar. Des d’aleshores, «cada dos o tres mesos algú de Valls visita els pupils de Hangzhou, que en un futur pròxim volen venir a Catalunya»segons Ibarra.

Castellers de Hangzhou

Els deixebles xilens

Qian no és l’únic estranger que va decidir portar els castells al seu país. El catedràtic xilè Luis Carrasco va quedar impressionat el 1999 per l’actuació d’una colla a la Rambla quan celebrava l’acabament d’un postgrau a Barcelona i va decidir intentar-ho. De la seva iniciativa van néixer els castellers de Lo Prado i des d’aleshores, les visites dels xilens a Vilafranca i a la inversa no han parat. A la localitat de Lo Prado fins i tot han implantat l’activitat a les escoles per inculcar valors als nens de barris marginals.

3d7 dels Castellers de Lo Prado

Font: El Periódico

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: