Anàlisi de l’actuació de Figueres


Data: 23 de setembre de 2012

Lloc: Figueres

Colles: Castellers de Figueres, Castellers de Terrassa i Xics de Granollers

Castells Xics: 2 p4 d’inici, 5d7, 2d7, 3d7 i p5 de cloenda

Castells altres colles:

Castellers de Figueres: p4cam d’inici, 3d7, 3d7a, 4d7aid, 4d7ai i 2 p5 de cloenda

Castellers de Terrassa: 2 p4 d’inici, 3d7, 2d7, 4d7a i p5 de cloenda

Aspectes a destacar

  • Descarreguem la primera torre de set de la temporada.
  • El tres de set és amb quarts i quints, part superior d’un possible tres de vuit.
  • Al cinc de set quasi tots els quarts són quints.
  • Estrenem pilar de cinc.

Aspectes a millorar

  • S’han de fer canvis en el cinc de set assajat perquè algun membre del tronc arriba tard…
  • El tres de set continua tenint algun petit problema entre la rengla i la plena, s’obren.
  • Tot i que l’actuació era a quarts de dotze no s’acaba començant puntual, i les repeticions fan que al final s’allargui una mica massa.

Anàlisi

Als darrers assajos després de l’actuació de l’11 de setembre van destacar pel pas endavant que es va fer amb l’estructura de la torre de set. Els canvis obligats al pom ja tenien una altra cara. A més s’hi va afegir un altre canvi en un dels dosos que va alleugerir més encara el pom. Tot plegat feia bona cara. Dimarts passat la torre semblava presa pels nervis de l’estrena. Divendres fruit d’un excés de proves seguides dels membres del tronc la primera torre de sis neta no va anar del tot bé, i l’enxaneta no va poder passar. Amb un descans merescut a l’assaig, al segon intent va anar molt millor. A més les proves sobre la pinya demostraven que el castell estava a l’abast i a puntet per ser provat el diumenge a Figueres.

Diumenge a Figueres, nervis els justos, ganes totes i convenciment total. Això sí, tot i la puntualitat de les Colles, l’actuació no va començar fins gairebé les 12, o sigui tard. Per iniciar l’actuació, dos pilars de quatre amb les més menudes de la canalla fent l’aleta.

La primera ronda ens va deixar un cinc de set amb algun canvi d’última hora, algun membre de tronc no va acabar d’assabentar-se que l’actuació començava a les 11.30 h. El castell està rodat i no va notar el canvi. A més calia afegir els canvis que s’havien hagut de fer ja a l’assaig per les baixes al pom. Es va haver de recuperar un dos, que ja tenia un peu i mig a fora dels poms i dins del tronc. Cap problema. A més al pis de quarts, ja gairebé tot el formen quints, senyal de la bona salut del tronc. Aquesta vegada les mides de la torre van ser força bones, tot i que els terços van treballar amb els braços una mica estirats.

A segona ronda, el repte del dia, la torre de set. A la primera, i al sac. El castell amb un tronc molt rodat estava preparada per un castell llarg, sobretot a la sortida de la canalla. Sorpresa! No va ser tan lenta. Només va patir una petita “rebrincada” en la sortida de l’enxaneta. La seva orientació a la plaça va fer que una de les rengles quedés un pèl més alta del costum, i va fer que el terç i el quart no estiguessin del tot còmodes. Però, per la resta no semblava pas la primera. La canalla extra convençuda, va fer una entrada i sortida ràpida, i no s’ho va pensar en cap moment. Així doncs, torre de set descarregada, i esclat d’alegria a la plaça!!

En la tercera ronda, es va fer el tres de set, amb quarts i quints, quiet, ràpid, amb una aixecadora que s’estrenava i que ho va posar tot per enfilar-se fins als dosos. Tot i que el castell no va patir presenta les mateixes tendències que si es fa amb terços, no acaben de fer un bona rodona en els pisos. La plena i la rengla s’acaben obrint.

Per finalitzar l’actuació, es va estrenar un pilar de cinc, tant el segon que aquest any encara no ho havia fet, com l’enxaneta (que ja havia fet l’agulla del quatre de set amb l’agulla), feien el seu pilar de cinc. El cap de colla va encoratjar a tots castellers Xics que el proper repte és ajuntar aquests dos fantàstics castells, la torre de set i el quatre de vuit, ja tenim repte.

La polèmica de la plaça la van protagonitzar els amfitrions. Van portar a plaça castells amb l’agulla: el tres i el quatre. El primer castell amb l’agulla que van intentar va ser el tres de set. En el moment de fer l’aleta l’enxaneta sí que es va encavalcar sobre l’aixecador però després va treure’l per baixar pel dos obert i entrar en el pilar. El castell es va descarregar i l’agulla també. A plaça, discrepàncies entre si la maniobra de l’enxaneta es podia considerar castell carregat o no. Consultant El Protocol de Plaça del Concurs de castells de Tarragona es pot dir que sí. Ara bé, al meu entendre, perquè el castell estigui carregat l’enxaneta ha de traspassar tot el pom, i baixar pel lloc contrari per on ha pujat. Després de molts anys veient i fent castells així ho he considerat sempre. Per això en el seu moment les piulades oficials dels Xics de Granollers van anar en aquest sentit. Els Castellers de Figueres tenen tot el dret a considerar el castell descarregat, i per això demano disculpes si en algun moment les piulades van molestar a la Colla. Ja se sap, que les normes no escrites de les places poden provocar aquest tipus de polèmiques, que per altra banda crec que són sanes. En el quatre amb l’agulla que van intentar en la darrera ronda, la maniobra va ser la mateixa, aquest cop però no es va poder considerar carregat ja que el castell va cedir abans que es pogués desmuntar l’estructura del quatre.

Pel que fa als Pasteleros, van plantar una torre de set molt ferma, i ja en porten més de deu aquesta temporada, es podrà veure folrada en el Concurs?

Anuncis

One Response to Anàlisi de l’actuació de Figueres

  1. T'Xuri says:

    El segon del pilar de cinc fet a Figueres ja havia fet un pilar de 5 al barri de Gràcia de Barcelona, abans d’estiu, amb un altre terç (el mateix terç amb qui ha fet la major part de pilars de 5).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: