Es pot repetir un castell prèviament coronat


Una de les novetats que presenta el protocol del Concurs de Castells de Tarragona 2012 és la de permetre tornar a intentar un castell prèviament coronat. Fins al moment tant sols és podia tornar a provar si havia quedat en intent (llenya) o intent desmuntat.

Amb el precedent històric de considerar tant sols com a bons els castells descarregats, vigent en part de l’era antiga, s’ha volgut recuperar l’essència de completar el castell com a objectiu final. Així si una colla carrega un castell, però fa llenya després de l’aleta, pot tornar-lo a intentar. Comptabilitzant tant sols un, el de millor resultat. Aquesta mesura pot ser especialment útil per a castells que han quedat coronats per algun error menor (despenjament lleu o llenya sense conseqüències). El seny de les colles farà que aquesta opció sigui lògica i profitosa.

2d8(c) dels Castellers de Vilafranca (Concurs de Tarragona 2006)

Aquesta norma corregeix un greuge assumit durant anys. En el cas de fer llenya abans de l’aleta ha estat sempre tolerat un segon intent, mentre que si és feia l’aleta quedava el castell carregat i penalitzat sense més opció a descarregar-lo. Per bé que la colla hi tingués totes les opcions i els castellers en plenes condicions.

El cas del primer 3 de 10 descarregat de la història, el dels Minyons de Terrassa del 22 de novembre de 1998, és un bon exemple. Els malves van descarregar el 3 de 10 al segon intent, després de què l’enxaneta es despengés just abans de fet l’aleta en el primer intent. En cas d’haver coronat el primer intent “no haguessin pogut” provar novament el castell.

Primer 3d10fm descarregat de la història (Minyons de Terrassa, 22/11/1998)

La mesura de repetir un castell coronat en una mateixa actuació minimitza l’abolició dels dos despenjaments en un castell, vigent des d’aquesta edició del Concurs. Una de les raons exposades per abolir els despenjamnents és la de donar major valor a que tots els castellers han de retornar a la pinya correctament, sense caure. També permetrà evitar possibles casos en que una caiguda neta de dos dels seus membres podria ajudar (tot i que involuntàriament) a descarregar un castell.

3d10fm carregat per la Colla Vella (Concurs de Tarragona, 2000)

Article de Carles Esteve publicat a bloccasteller

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: