El 9d8, el més petit dels més grans


És difícil valorar la dificultat d’un castell nou o poc sovintejat. És el cas del 9d8 que fins aquesta temporada tant sols l’havia alçat la Colla Vella. De fet havia estat una raresa en el repertori casteller fins a l’any passat, amb tant sols dues realitzacions el 2001 i 2003. Els vallencs el van tornar a portar a plaça el 2011 per Sant Félix i Santa Tecla, reobrint el debat sobre la categoria d’aquell castellot. Enguany novament ha tornat a plaça i amb més assiduïtat. A La Bisbal el van revalidar els rosats i la Jove de Tarragona el va incorporar al seu repertori per Santa Tecla. Al Concurs s’ha pogut veure per partida triple. La Joves de Valls afegint-lo al seu palmarès, després d’un intent fallit el 10 de setembre a Valls. El 9d8 ha estat determinant per deixar en empat tècnic el segon lloc entre vallencs i per situar quarta a la Jove de Tarragona per sobre dels Capgrossos. Els liles van fer valer el 9d8 per neutralitzar el 2d 9 dels blaus. Una possibilitat previsible estudiada la taula de punts i l’historial d’uns i altres.

Primer 9d8 descarregat de la història, fet el 7 d’octubre del 2001 per la Colla Vella dels Xiquets de Valls en la diada del Mercadal de Reus.

El debat sobre la dificultat d’aquest castell te diferents fronts, començant per si s’ha de fer amb un o tres enxanetes. Discussió que en aquest moment és gratuïta pel fet que ningú ni tant sols l’ha intentat amb un sol enxaneta i que tots els realitzats han estat amb les tres aletes simultànies. Val a dir però que les bases del Concurs no exclouen cap possibilitat i atorga una sola puntuació a aquest castell, sense diferenciar cap opció. De fet no hi ha cap precedent d’una mateixa construcció valorada amb més d’una puntuació, llevat dels castells convencionals amb els aixecats per sota. Així el 9d8 amb tres enxanetes seria l’habitual, sense de moment cap alternativa.

9d8 de la Colla Joves (Concurs de Tarragona 2012)

Hi ha hagut casos de fer un mateix castell de diferents formes al llarg de la història. La variació de col·locació dels dosos en el 5 durant l’era antiga per facilitar l’execució va fer que desapareixeissin els dos enxanetes de la catedral. El primer intent de 3d8 aixecat per sota de l’era moderna, l’any 1987, portava tres homes fent d’ajuts damunt de la pinya. A finals dels anys 80 el 4 amb l’agulla va ser considerat coronat a la sortida de dosos. Recentment s’ha regulat que els integrants del pilar, els que no participen del pom de dalt del castell amb agulla, han de pujar per l’espadat des de la base del castell. Canvis que s’han introduït o eliminat amb normalitat. El món casteller ha d’estar obert a possibles interpretacions i modificacions.

9d8 de la Colla Jove de Tarragona (Diada del primer diumenge de les Festes de Santa Tecla, 16/09/2012)

Un dels canvis que s’ha mantingut ha estat en el 5, construcció que s’havia coronat amb dos enxanetes o un enxaneta i un aixecador que intercanviaven la posició. Variants que es van utilitzar quan els dos pollegons estaven separats. En l’actualitat és fa amb un sol enxaneta per facilitar l’execució, ara que els dos poms de dalt estan a tocar. Amb el 7 ens trobaríem a mig camí, podent-se fer amb un o dos enxanetes sense massa diferència aparent. No és el cas en el 9 que els poms de dalt estan separats a distància i la variant d’execució d’un a tres enxanetes és evident.

9d7 dels Moixiganguers d’Igualada (Concurs de Castells 2012)

Malauradament no està especificat quina ha de ser la posició dels dosos i dels aixecadors quan es fa la darrera aleta, en la versió d’un sol enxaneta. Els Moixiganguers d’Igualada van coronar el 9 de 7, el dissabte de Concurs, havent desfet dos poms de dalt abans de la tercera aleta. Les normes del Concurs així ho permeten. Quina versió és més dificil?.

Primer 9d7 descarregat pels Xics de Granollers (Granollers, 09/11/2003)

Pel que fa a la puntuació del 9d8 el debat és tant intens com la manera de coronar-lo. Hi ha qui es nega a reconèixer-lo per sobre del 3d9, i per tant per tant no el “considera” com un castell de gamma extra. Una categoria excessiva per alguns sectors de l’opinió castellera. Això passa en part perquè la màxima categoria inclou fins a 16 castells diferents, amb una gran diferència de dificultat entre el major, el 3d9 sense folre, i més petit, el 9d8. En aquest sentit des de Bloc Casteller s’està fent una proposta per diferenciar en quatre subcategories els castells de gamma extra, aprofitant els salts de puntuació de la taula (de menor a major: GE1, GE2, GE3 i GE4).

9d8 de la Colla Vella (La Bisbal, 15/08/2012)

El cert és que el 9d8 ha estat alçat tant sols per colles de gamma extra. Cap colla que te el sostre en la gamma bàsica de 9 l’ha provat i menys cap colla de 8. L’han fet colles que han fet o intentat el 5d9 en la mateixa temporada, amb suficient bagatge amb el 5d8. Vella, Joves i Jove han superat la dotzena de catedrals aquesta temporada, fet que els ha permès preparar la estructura dels tres poms.Arguments que avalarien que el 9d8 està per sobre dels bàsics de 9 en nivell de dificultat. Sembla impensable un intent d’aquest castell per part de colles que no dominin el 5d8 i que no hagin assolit els castells de 9.

El darrer resultat del Concurs entre Jove de Tarragona i Capgrossos de Mataró ha encès encara més el debat. El castell de les tres aletes van vèncer al 2 emmanillat coronat, tot i que la torre descarregada hagués decantat la lluita pel quart lloc a favor dels del Maresme. També va existir la possibilitat de substituir el 4d9 blau per un hipotètic 9 de 8 i contrarestar la carta tarragonina, cosa que no va passar. Està clar que si el castell dels tres enxanetes és tan fàcil ho és per a tots. De moment l’han fet les tres colles que han coronat el 5d9, tot i que no tinc cap dubte que n’arribaran més. És la porta d’entrada a la GE1, no li restem mèrit, però s’ha de reconèixer que sembla insuficient per passejar la categoria de colla GE per les places o guanyar-se un lloc a Sant Fèlix. La prima de risc del 30A està en la torre de 9, però vista com va la cosa potser pujarà al 5d9 de cara l’any vinent.

Font: Bloc Casteller (Carles Esteve)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: