Noms propis dels castells


El llenguatge casteller (creat espontàniament per practicants, cronistes i aficionats) ha anat incorporant expressions per definir i denominar estructures i actuacionsRecollim algunes d’aquestes expressions més o menys utilitzades.

La clàssica de 8: Actuació composta per el 3d8, el 4d8 i la 2d7. També pot ser la clàssica de 7 amb un pis menys. Els Xics de Granollers hem fet la clàssica de 8 en 6 ocasions (una d’elles el 4d8 va quedar en carregat)

La tripleta màgica: Actuació composada per el 3d9f, el 4d9f i el 5d8. Es va assolir per primer cop l’any 1986 i fins al novembre del 1993 va esdevenir el sostre i la millor diada històrica.

Tripleta màgica per la Colla Joves Xiquets de Valls 3d9f, 4d9f i 5d8. (Torredembarra, Santa Rosalia, 2/09/2012)

La tripleta vilafranquina: Variant de la tripleta màgica que inclou el 4d8 amb l’agulla enlloc del 5d8  (3d9f, 4d9f, 4d8a).

La tripleta de 8: Actuació composta pel 2d8f, el 3d8 i el 4d8.   Els Xics l’hem descarregada en una sola ocasió, a la Roca del Vallès el 3 d’octubre de 1999 en la que és, fins ara, la millor actuació de la colla.

Primer 2d8f descarregat pels Xics de Granollers (La Roca del Vallès, 03/10/1999)

Gamma extra: Terme per a definir castells de gran dificultat d’execució. La definició més estesa considera que és de gamma extra qualsevol castell per damunt del 3d9f.

El carro gros: Malnom històric que rep el 4d8. Els Xiquets de Valls utilitzaven el “carro gros” per desplaçar-se quan volien fer aquest castell. Els Xics hem descarregat el carro gros en 58 ocasions fins al moment.

Darrer 4d8 descarregat pels Xics de Granollers (XXI Diada de la colla, la Porxada, 11/11/2012)

El pare dels castells: Malnom històric que rep el 3d8, reconeixent la grandesa d’una colla. Punt de partida cap a construccions majors com el 5d8 o el 3d9f. Els Xics hem descarregat “el pare dels castells” en 18 ocasions.

Primer 3d8 descarregat pels Xics de Granollers (Granollers, 08/11/1998)

La catedral: Malnom històric que rep el 5d8.

La bestia indomable: La torre de 8 sense folre (2d8sf). Nom atribuït per la dificultat tècnica de tronc que es precisa per aconseguir aquesta “bèstia” castellera. Ara que s’ha descarregat, el malnom podria ser vàlid per a la torre de 9 sense manilles (2d9sm), l’únic castells que no s’ha descarregat mai d’entre els assolits.

Primer 2d8 sense folre descarregat de la història, Castellers de Vilafranca (Tots Sants 2010)

El castell total. El 4d9 sense folre (4d9sf). Per la seva dificultat tècnica, el castell net que precisa de més castellers de tronc.

Primer 4d9 sense folre descarregat pels Minyons de Terrassa a les Fires de Sant Narcís de Girona el 25 d’octubre del 1998 i primer del segle XX. (117 anys després de l’últim descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls durant les Festes de Santa Tecla de Tarragona el setembre del 1881.)

El vaticà: El 5d9f. És la catedral més gran de totes, un nivell més per sobre de la convencional.

El campanar: El 3d10fm. És el castell més alt de tots, l’únic de 10 pisos. Com els campanars dels pobles de Catalunya, és el sostre que sobresurt en l’horitzó casteller.

Primer 3d10fm descarregat de la història (Minyons de Terrassa, Terrassa, 22/11/1998)

La basílica: El 7d8. Una basílica és una catedral menor, en la religió catòlica una catedral sense tant de rang (sense bisbat).

La capella sixtina: El 7de9f. Una de les meravelles de la gamma extra. Se situa just per sota del 5d9f, el vaticà, i pel seu format ample esdevé una gran mural.

Primer 7d9f descarregat de la història (Castellers de Vilafranca, Vilafranca, Tots Sants 2012)

La Sagrada Família. El 9d8. Una construcció extraordinària, que recorda la catedral però és valorada per la seva gran dimensió i no tant per la seva complexitat tècnica.

Primer 9d8 descarregat de la història, fet el 7 d’octubre del 2001 per la Colla Vella dels Xiquets de Valls en la diada del Mercadal de Reus.

Font: @BlocCasteller

Anuncis

One Response to Noms propis dels castells

  1. birreiros says:

    Al 5d9f no li diuen pas “Vaticà”, sinó Supercatedral. I la resta fins al final tampoc hi ha cap referència, són una mica “patillats”… (Campanar, Basílica, Capella Sixtina, Sagrada Família)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: