La millor temporada de les colles de 8


No només de castells de 9 o de gamma extra viu el món casteller. Aquesta temporada que deixem enrere ha dibuixat un panorama exquisit en les colles de 8 que constata la gran evolució de les colles mitjanes. S’ha superat una xifra de rècord, amb 18 colles aixecant castells de 8 pisos (sense comptar les de 9). Enguany s’hi han afegit els d’ Esplugues, Arboç o la Sagrada Família. Dues noves formacions, els Castellers de Sant Cugat i els Marrecs de Salt, es folren gràcies als primers 2d8f d’aquestes colles, altres, com els Bordegassos de Vilanova recuperen aquest castell 10 anys després del darrer.

Castellers de Lleida, de menys a més 

Els de Lleida han apel·lat al seu orgull bordeus per remuntar una temporada que no havia començat amb massa bon peu. Al maig el seu primer 4d8 quedava en carregat i en algunes actuacions s’havia esperat més d’aquesta colla. No va ser fins al mes de juliol quan arribà la primera clàssica de 8, al Barcelona, i després d’un setembre discret, descarreguen el primer 2d8f en pròpia plaça per Sant Miquel. A partir d’aleshores han encadenat diverses actuacions amb la tripleta de 8, i fins hi tot a Mataró van atrevir-se amb el 3d9f per segona vegada a la seva història, castell que van desmuntar amb els dosos a punt de fer la seva entrada. Han completat quatre vegades el 2d8f, el seu màxim en una temporada, repetint els mateixos que al 2008.

Intent de 3d9f dels Castellers de Lleida, primer intent de castell de 9 pisos de la seva història (Mataró, 04/11/2012)

Noves colles folrades…

Els Castellers de Sant Cugat han dominat el 4d8 descarregat en 6 ocasions, i l’excel·lent 2d7 va obrir les portes al 2d8f, que l’1 de juliol van coronar al primer intent. Un castell que se’ls va resistir al despenjar-se la canalla però mantenint intacte la resta del tronc. No el van tornar a portar a plaça fins al Concurs de Castells de Tarragona i allà el van descarregar per primera cop, coronaven el primer 3d8 del seu historial i van afegir  un altre 4d8, realitzant d’aquesta manera la millor actuació de la seva història. El passat 18 de novembre repetien èxit amb el 2d8f, però els dos intents de 3d8 no van reixir. Sense dubtes, el seu gran any.

Primer 2d8f descarregat pels Castellers de Sant Cugat (Concurs de Castells, 6/11/2012)

Els Marrecs de Salt recuperaven a l’estiu la clàssica de 8, la tercera de la seva història gràcies al 3d8 que no s’apuntaven des de 2007. Entonats amb el 4d8 i el 2d7, van proposar-se l’objectiu del 2d8f per les fires de Sant Narcís. I dit i fet, després de completar el 4d8 d’inici, en segona ronda van dibuixar la primera aleta d’aquesta construcció, però els nervis de l’estrena van impedir anar més enllà. Tot i la caiguda van descarregar el segon 3d8 de la temporada per apuntar-se també la millor actuació de la seva història.

Primer 2d8f carregat pels Marrecs de Salt (Girona, 28/10/2012)

…i d’altres que els recuperen

A l’edició de dissabte del Concurs de Castells el 2d8f va ser el protagonista, recuperat per diverses colles com els Xicots de Vilafranca. Si bé a la seva festa major va quedar en intent, al Concurs van coronar-lo en dues ocasions, fet que no es produïa des de la temporada del 2010. Tot i així és un castell que no descarreguen des de fa 5 anys. El 3d8 ha sigut la millor cara dels vermells, tenint en compte que la temporada passada no en van assolir cap, enguany l’han completat en 9 ocasions a més d’un altre carregat. Pel que fa al 4d8 se n’apunten 6, un total de 3 més que en el curs passat. Van atrevir-se amb el 5d8 per segona vegada a la seva història però va quedar en intent.

Intent de 5d8 dels Xicots de Vilafranca (11/11/2012)

Els Bordegassos de Vilanova van recuperar la temporada passada el 4d8 i l’objectiu d’enguany era portar-lo a plaça més sovint. Aconseguit aquest castell, els progressos van dirigir  la colla a provar el 3d8 a la seva festa major, que després de 7 temporades en blanc el van descarregar. El punt més àlgid de la colla va arribar al Concurs on van completar el 2d8f, un inèdit pels vilanovins des de 2002. A més a Tarragona van descarregar el 4d8 i el 3d8 (al segon intent, el primer carregat), una actuació que els va donar el primer lloc simbòlic de les colles del dissabte. El final de temporada d’aquesta colla però, ha anat de més a menys.

2d8f dels Bordegassos (Concurs de Tarragona, 6/10/2012)

Els Nens del Vendrell van sorprendre descarregant el 2d8rf al Concurs, que a més van repetir a la diada de Santa Teresa amb molta solvència. El 4d8 l’han dominat més que en altres temporades, descarregant-ne 4 i carregant-ne un més. En el darrer compromís de la temporada els vendrellencs van apuntar-se el pilar de 6 carregat, espadat que no feien des de 1972. També han intentat el 3d8 però sense sort.

pd6 carregat dels Nens del Vendrell (Vendrell, 4/11/2012)

També cal destacar en aquest grup els Castellers de Terrassa. Aquesta veterana formació també va carregar al Concurs el 2d8f, recuperat al 2009 però que no descarreguen des de 1996. També s’apunten el 4d8 en dues ocasions (la temporada passada cap) i van donar la sorpresa descarregant el pilar de 6 al primer intent que realitzaven.

2d8f carregat dels Castellers de Terrassa (Concurs de Tarragona, 6/10/2012)

Els Sagals recuperen  la clàssica de 8 

Els Sagals d’Osona son una altra mostra de les colles que han progressat amb nota durant aquest curs. Si al 2010 el 4d8 no el van assolir en cap dels seus intents (2 desmuntats) i la temporada passada n’aconseguien 3, enguany ha sigut extraordinari amb un total de 13 descarregats. A més, el 3d8 l’han aixecat  en 4 ocasions (1 carregat). No ha arribat a temps el 2d8f anunciat (no la proven des de 2004) però tot fa pensar que l’any vinent la podran recuperar.

3d8 dels Sagals (11/11/2012)

4d8 i 2d7, el millor dels Xics, Sitges, Moixiganguers, Margeners i Mallorca

De creixement també ha sigut enguany per els Xics de Granollers. Els seus millors castells, el 4d8 i el 2d7, han sovintejat molt més a plaça respecte la temporada anterior amb un total de 7 quatres de 8 i 6 dos de 7, tancant el curs amb tots els seus castells descarregats. Han treballat el 3d8 però també serà un repte que buscaran la temporada vinent.

4d8 dels Xics (St Just Desvern, 28/10/2012)

Els Moixiganguers d’Igualada han tancat definitivament el seu particular via crucis amb el 2d7. Des de la primera temporada que el van dur a plaça, al 2002, el seu balanç es resumia en 1 carregat i 7 intents, però a partir d’aquest any ja poden presumir-ne dels dos primers descarregats. També és l’any on el seu 4d8  s’ha alçat en més ocasions amb un total de 3 descarregats i un de carregat. Aquests dos, a més del primer 9d7 (amb un enxaneta), conformen la millor actuació de la seva història  que van desenvolupar al Concurs de dissabte, sent una de les sensacions de la jornada. Son els únics  que han completat tota la gamma de castells de 7.

Primer 2d7 descarregat dels Moixiganguers (Concurs de Castells, 6/10/2012)

Com els Moixiganguers, la Colla Jove de Sitges també ha batut la seva bèstia negra, el 2d7. Un castell que havien coronat en temporades tant dispars com el 1995, 1999, 2003 o 2009 però mai descarregat. Enguany havia ser l’any de la torre sitgetana i en només una setmana van saldar els comptes amb la seva torre ja que la van aconseguir descarregar en dues ocasions. També han revalidat el 4d8, però aquesta vegada només carregat. És la millor temporada dels de Sitges.

Primer 2d7 descarregat dels de Sitges (Concurs de Castells, 6/10/2012)

Amb un 4d8 descarregat, els Margeners de Guissona revaliden la categoria. La torre de 7 també els ha portat més d’un mal de cap, l’han carregat en 4 ocasions i descarregat en dues. Una dada curiosa; la colla inventora de l’estructura de 7, no n’ha aixecat cap en tota la temporada.

4d8 dels Margeners (Guissona, 08/09/2012)

L’any passat van perdre el 2de, però enguany els Castellers de Mallorca l’han recuperat amb un de descarregat i un altre de carregat. A més, també revaliden el seu millor castell, el 4d8 coronat que també va arribar a la diada d’aquesta colla de Ses Illes.

4d8 carregat dels Castellers de Mallorca (Mallorca, 27/10/2012)

Les noves colles de 8 

Tres colles s’han pujat al carro gros. Els Castellers d’Esplugues van clavar a la perfecció el seu primer 4d8, en el primer intent que aquesta colla realitzava. A més aquell 23 de setembre van assolir la millor actuació de la seva història al completar el 5d7 i el 7d7, el primer que s’apuntaven. Tot i així al Concurs de Tarragona del dissabte no van tenir sort amb el 4d8 que va caure amb dosos col·locats. No han revalidat el 2d7 que havien coronat al 2009 i 2011, ni el 3d7 aixecat per sota, que els ha quedat en intent 3 cops quan la temporada passada n’havien completat 6.

Primer 4d8 descarregat dels Cargolins (Esplugues, 23/09/2012)

Els Minyons de L’Arboç han protagonitzat un bon grapat de castells de 7 de la gamma alta millorant registres de l’anterior temporada. Això els va permetre treballar el 4d8, castell que carregaven a la diada de Sant Miquel a Vilafranca per primera vegada. Però el 4d8 tampoc va reeixir al Concurs, on va quedar en intent. També destaca la recuperació del 2d7, carregat, que no aconseguien des de la temporada del 2007  (només han completat en una ocasió, al 2006).

Primer 4d8 carregat dels Minyons de l’Arboç (Vilafranca, 30/09/2012)

Per la seva banda els Castellers de la Sagrada Família recordaran aquesta temporada com la millor de la seva història. Han sumat noves construccions com el 7d7 i d’altres més destacades com el 3d7 aixecat per sota, 7 descarregats de 7 intents, però sobretot destaca el primer 4d8 carregat, sent aquesta l’única llenya del seu curs. Una colla en projecció dins del seu nivell.

Primer 4d8 carregat dels Castellers de la Sagrada Família (Barcelona, 21/10/2012)

Font: directe!cat

Anuncis

One Response to La millor temporada de les colles de 8

  1. Josep Maria Martinez says:

    Moltes felicitats a tots per la magnífica temporada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: