Les Colles de 9 i de 8 de gamma alta, a l’alça


El bon estat de forma que viu el fet casteller també es fa palès en l’altre grup de colles capdavanteres com és el cas dels Xiquets de Tarragona, repetint la tripleta màgica (en tres ocasions) i atacant per primera vegada un castell de gamma extra. El 3d9f és el millor castell dels Castellers de Sants i també dels Castellers de Barcelona que l’han carregat per primer cop des del 2005. En un altre nivell trobem els Castellers de Sabadell, Gràcia i Xiquets de Reus, que s’apunten entre d’altres, el 5d8.

Els matalassers, millor colla de 9 per segon any consecutiu

Els Xiquets de Tarragona han continuat mantenint l’excel·lent embranzida de la passada temporada tancant el curs amb més castells de 9 que mai i amb intencions de convertir-se en la propera colla de gamma extra. Han descarregat el 3d9f en 3 ocasions (a més d’un altre carregat) i tres 4d9f (un d’ells també carregat). De fet  amb les construccions de 9 pisos han viscut jornades on la sort els ha arribat de manera intercalada. A Sant Magí descarregaven el 3d9f però el 4d9f quedava en intent desmuntat. Al primer diumenge de festes de Tarragona els desmuntaven en tres ocasions  i no van completar-los en una mateixa jornada fins a la diada de Santa Tecla. També han protagonitzat el seu millor Concurs de Castells, aquesta vegada amb els 3d9f  i 4d9f carregats.

Intent desmuntat de 5d9f dels Xiquets de Tarragona (Vilafranca, Tots Sants 2012)

Intent desmuntat de 5d9f dels Xiquets de Tarragona (Vilafranca, Tots Sants 2012)

L’ambició i els bons resultats als assaigs, van fer que a la diada de Tots Sants a Vilafranca, provessin per primera vegada un castell de gamma extra: el 5d9f. Tot i no arribar a col·locar el pis de dosos i acabar-se desmuntant, va deixar molt bones sensacions. Abans havien completat el millor 3d9f de l’any i van redreçar l’actuació fent el 4d9f i el 5d8, la tercera tripleta màgica del 2012 i la cinquena en dues temporades.

4d9f dels Xiquets de Tarragona (Vilafranca, Tots Sants 2012)

4d9f dels Xiquets de Tarragona (Vilafranca, Tots Sants 2012)

Els matalassers continuen estrenant moltíssimes camises i les manilles a l’assaig ja s’han posat en més d’una ocasió. La temporada vinent podrien estrenar la categoria més alta.

3d9f carregat dels Xiquets de Tarragona (Concurs de Castells, 7/10/2012)

3d9f carregat dels Xiquets de Tarragona (Concurs de Castells, 7/10/2012)

Castellers de Sants i Castellers de Barcelona s’apunten el 3d9f

Els Castellers de Sants han realitzat un bon final de temporada, sobreposant-se a les baixes o lesions del tronc que els va impedir portar el primer castell de 9 a la Mercè de les colles locals. Fins aleshores el 5d8 va ser el millor castell dels de la camisa grisa, estrenat l’1 de juliol a Sant Cugat. A la seva diada van recuperar el 2d8f descarregat (només 1 carregat al 2011) i al Concurs van apostar per el 3d9f, que van carregar. Allà van apuntar-se a la moda del 7d8, a més de sumar un altre 5d8, el mateixos resultat assolit a Vilafranca per Tots Sants.

3d9f carregat dels Borinots (Vilafranca, Tots Sants 2012)

3d9f carregat dels Borinots (Vilafranca, Tots Sants 2012)

En el darrer gran compromís de l’any, a casa dels Minyons, van reeditar aquesta actuació per tercer cop però amb més sort, ja que van descarregar el 3d9f, just un any després del darrer.

3d9f dels Borinots (Terrassa, 18/11/2012)

3d9f dels Borinots (Terrassa, 18/11/2012)

Molt positiva també la temporada dels Castellers de Barcelona, una formació que acostuma a passejar molt aviat els castells de 8 bàsics i dominar-los sense massa complicacions. A la seva diada de mitjans de juny ja van apuntar-se el 2d8f, un dels més matiners de la colla, i a Vilafranca, a la  diada de Martir’s Street van assolir el 5d8, que no intentaven des del 2003. Una catedral que ha acabat protagonitzant la seva temporada descarregant-ne un total de 10. Van posar-se a prova amb els castells de 9 tant a la Mercè com al Concurs, sense èxit, i finalment el carregarien en dues ocasions; l’11 de novembre al Clot, i una setmana després a Terrassa. Cal destacar que aquesta construcció, el 3d9f, no l’assolien coronar des de la temporada del 2005. També han completat els primers 7d8 de la seva història i ja és la colla que més vegades l’ha fet amb un total de 7 de descarregats. La recuperació del pilar de 6 no ha tingut el resultat esperat ja que només l’han carregat en 3 ocasions.

3d9f carregat dels Castellers de Barcelona (Terrassa, 18/11/2012)

3d9f carregat dels Castellers de Barcelona (Terrassa, 18/11/2012)

Amb els castells de 9 en el punt de mira

Els Castellers de Sabadell segueixen en evolució constant i tanquen la millor temporada de la seva història. Mantenen un domini absolut en les construccions bàsiques de 8 pisos, ho demostra el fet que en els dos darrers anys han sumat mig centenar (30 4d8 i 20 3d8) tots descarregats. Amb aquests castells ben rodats van presentar-se a Les Santes de Mataró per carregar el primer 5d8 de la seva història, a més del primer pd6 descarregat. La seva festa major va encetar un segon tram de la temporada excel·lent,  descarregant, els primers 5d8 i 2d8f de la seva història a més del pilar de 6 carregat. Una actuació que després repetirien (sense el pilar) en dues ocasions més; al Concurs de Tarragona -quedant en 9a posició- i a la seva diada. Al tinter els hi queda el 4d8 amb l’agulla que no van arribar a intentar.

5d8 dels Saballuts, primer descarregat de la seva història (Sabadell, 9/09/2012)

5d8 dels Saballuts, primer descarregat de la seva història (Sabadell, 9/09/2012)

Seguretat i confiança en els seus castells, assaigs de gran nivell i evolucionar pas a pas pot ser el camí que porti als sabadellencs cap als castells de 9.

Passar de la  bàsica dels castells de 8 als de gamma alta és un pas que els Castellers de la Vila de Gràcia han fet per segona temporada consecutiva, tot  i que per la via del 2d8f no han tingut massa sort. A la seva festa major va quedar en intent, el carregat a la Mercè va saber a poc i no han passat més enllà de carregar-ne cap dels 4 assolits entre el 2011 i 2012. Aparcat aquest castell van abocar els esforços als primers intents de castells de 9, però el 3d9f va quedar en intent  desmuntat per dues ocasions al Concurs de Tarragona.

Intent desmuntat de 3d9f dels Castellers de la Vila de Gràcia (Concurs de Castells, 7/10/2012)

Intent desmuntat de 3d9f dels Castellers de la Vila de Gràcia (Concurs de Castells, 7/10/2012)

El final de temporada ha estat més positiu aconseguint dues noves construccions; el primer 5d8 de la seva història, que van carregar a Granollers amb molta solvència i el 7d8 a la seva diada, que van descarregar. Cal seguir amb atenció l’evolució dels graciencs.

5d8 carregat dels Castellers de la Vila de Gràcia, primer carregat de la seva història (Granollers, 11/11/2012)

5d8 carregat dels Castellers de la Vila de Gràcia, primer carregat de la seva història (Granollers, 11/11/2012)

Els Xiquets de Reus ja van ensenyar de bon principi que el seu 3d8 seria un castell clau en aquesta temporada, descarregant el més matiner de la seva història a finals de maig, per acabar el curs apuntant-se un total de 13. No han sovintejat tant el 4e8 que fins hi tot els ha portat algun maldecap, però els castells de 8 bàsics han estat fonamentals per finalitzar una temporada històrica. I això que una desafortunada llenya durant un assaig en ple estiu semblava arruïnar tota la feina, però a partir del Concurs de Tarragona van canviar el rumb de la seva temporada. Allà van descarregar el 2d8f, 14 anys després del darrer. Van acabar de confirmar la gran progressió tècnica a la seva diada descarregant un altre 2d8f a més del 5d8. La catedral constava carregada en una ocasió al 1996 i mai més l’havien portat a plaça. La recuperació dels folres i la cirereta de la catedral servirà i de molt als reusencs per somiar amb els castells de 9 pisos, ja han treballat l’estructura del 3d9 folrat, una construcció que van completar al 1996.

5d8 descarregat dels Xiquets de Reus, primer descarregat de la seva història (Reus, 3/11/2012)

5d8 descarregat dels Xiquets de Reus, primer descarregat de la seva història (Reus, 3/11/2012)

Font: directe!cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: