L’Ebre fa pinya per formar part de la Catalunya castellera amb les primeres colles


N’hi ha a Barcelona, a Salou, a Lleida, a Mallorca… i naturalment a Valls, Tarragona i Vilafranca. I a l’Ebre, perquè no?. És el que han pensat els impulsors de dos iniciatives que, per separat però relativament properes en el temps i l’espai, poden acabar amb el buit de colles castelleres que hi ha a les Terres de l’Ebre, on fins ara s’ha vist aquesta expressió cultural com aliena i pròpia d’altres indrets de Catalunya. No volen comparar-ho amb els bous ni amb la jota, estes sí ben tradicionals al territori: cada cosa al seu espai i res incompatible, afirmen.

1r taller de castells Xiqüelos i xiqüeles del Delta

Els uns es fan dir ‘Xiqüelos i xiqüeles del Delta‘. És el nom que han triat una colla de joves aficionats d’Amposta i Deltebre per posar a la incipient iniciativa que han tingut de crear un embrió casteller al delta de l’Ebre. Pràcticament la primera acció ha estat convocar qui vulgues, a través del Facebook, a acudir a un taller casteller a Deltebre. Sense esperar-ho, hi van acudir trenta persones. “La veritat és que aquesta resposta indica que hi ha interès, i si li donem continuïtat, segur que d’aquí pot sortir alguna cosa, encara que siga un pilar en una festa major”, afirma il·lusionada Meritxell Vidal. Aquesta ampostina resident a Barcelona fa un temps va decidir fer-se castellera i per proximitat, va apuntar-se a la colla Sagrada Família a la ciutat comtal. Però curiosament, el mateix camí que ella va emprendre el van fer altres joves d’Amposta i Deltebre que inicialment no es coneixien fins trobar-se set persones ebrenques a la mateixa colla. Llavors només calia esperar a que algú s’engresqués i sortís una proposta que no podia tardar. “Després d’una molt bona actuació vam pensar, i perquè no mirem si la gent s’anima a la nostra zona?”, comenta Meritxell. Sap que ara per ara encara és una idea incipient, però ja pensen en fer un primer assaig com cal, després de la trobada inicial, als voltants de Nadal. “Aquesta és una expressió cultural que fins ara no s’ha desenvolupat a l’Ebre pel que siga, però és compatible amb qualsevol altra, amb els bous o la jota per exemple, no ho podem comparar, cada cosa és diferent i la gent cada vegada està més oberta a noves propostes”, destaca. De moment, detecten que hi ha curiositat entre la gent.

Assaig de Los Xics Caleros

A l’Ametlla de Mar, però, ja han passat de la curiositat a la pràctica. Allà la inquietud de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa (SCER) s’ha plasmat ja en una colla ben visible, formada per seixanta membres, que té previst entrar a la categoria oficial amb el seu ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. ‘Los Xics Caleros‘, com s’anomenen, està a punt de convertir-se en la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre i per a la Candelera, podrien organitzar la primera jornada castellera ebrenca. “Voldríem batejar-nos amb un castell de sis”, assegura la presidenta de la SCER de l’Ametlla, Àngela Sànchez. ‘Los Xics Caleros’ ja arriben a castells de cinc, i amb l’impuls del grup de gralles i timbals que també acompanya la iniciativa, esperen encara sumar més gent a la idea perquè “quanta més pinya tindrem, més amunt s’arriba”. En el cas de l’Ametlla, la idea ha vingut ‘importada’ pel marit de l’Àngela, ex membre de la colla castellera de Vilafranca. “Tenim l’experiència d’haver anat a moltes jornades castelleres i sabem que aquest és un món que mou molta gent, que d’alguna manera representa una activitat turística força important, i creiem que aquest és un valor que pot beneficiar ja no només a l’Ametlla, sinó a tot el territori”, comenta l’Àngela. Es tracta de buscar valors nous basant-se en valors disponibles, diu, tot trencant tòpics: “Si algú em pregunta que perquè castells a l’Ebre, si poden arrelar, jo els dic que aquí som gent que en sabem molt de fer pinya i d’unir-nos i lluitar quan cal, som gent valenta, amb força, amb seny, i si tenim estes característiques, perquè hem d’estar exclosos de la tradició castellera?”.

1r taller de castells Xiqüelos i xiqüeles del Delta

Font: aguaita.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: