El 9d8 i la Gamma Extra


Article d’opinió de Jordi Andreu, analista casteller i ex-cap de colla dels Xiquets de Tarragona.

Sembla ser que des de l’àmbit periodístic, es va anomenar gamma extra als castells superiors al 3d9f. Això devia ser cap allà a mitjans dels 90, quan aquests castells es començaven a veure, i que englobava bàsicament quatre construccions: el 2d9fm i el pd8fm, el 5d9f  i el 4d9fa,  a més del poc freqüent  3d8ps. Gairebé una dècada més tard, s’afegiria a aquest grup el 3d9fa. Amb això, se suposa que els castells superiors a aquests, com els castells sense folre i el monstre dels 10 pisos, també ho serien.

De totes maneres, a aquests últims potser se’ls hauria de rebatejar com a superextres o d’alguna manera que els diferenciï d’aquests primers que he anomenat. Amb això, uns anys després es fa el 9d8, puntuat en el concurs i en taula 2.0 per sobre del 3d9f. Durant molts anys aquest debat no ha existit, sobretot per la poca freqüència del 9d8, però ara amb la irrupció d’aquest castell, enguany ja fet per tres colles i gairebé sempre descarregat, ha provocat la discussió de si el 9 és de gamma extra o no.

Primer 9d8 descarregat de la història (Colla Vella) – Diada del Mercadal, Reus, 2001

Perquè per sobre i no a partir de…?

La definició de gamma extra (GE) de que sigui qualsevol castell per sobre del 3d9f, és el que porta a aquesta interpretació que desperta el debat. Si la seva definició fora que GE seria qualsevol castell a partir del 2d9fm, el menys difícil de tots aquests, la discussió ja no tindria gaire sentit.

Però, qui diu que aquesta definició, de no sé ben bé qui, és així i inamovible? D’aquesta manera, els defensors de que el 9 és GE s’aferren a aquesta definició per mantenir el seu argument.

Per tant, per debatre aquesta qüestió, girem sobre una definició que no apareix en cap lloc, com tantes i tantes coses del món casteller. La definició de GE, crec que sols serveix com argument periodístic per posar en valor una actuació, i per diferenciar els diferents nivells i dificultats que pot tenir una actuació.

Per tant, si la suposada definició de GE, fora que seria qualsevol castell a partir del 2d9fm, aquesta discussió ja no existiria.

Primer 9d8 descarregat per la Colla Jove de Tarragona (16/09/2012)

Diferents grups de GE

Dintre dels castells considerats de GE, també seria just que hi haguessin diferents nivells. Per exemple, estaríem d’acord que el 3d9fa o el 4d9fa, serien uns castells més difícils que el 2d9fm. Ja no diguem si aquest 2 el posem en la mateixa categoria que els castells nets i els de 10 emmanillats.

Podria ser que el problema principal és que la diferència entre el 9d8 i el 2d9fm, es considera gran que la que podria haver-hi entre el 2d9fm, i el 4d9fa? Doncs jo m’atreviria a dir que si, que aquí rau el quid de la qüestió d’aquesta discussió.

Posats a filar prim, els GE es podrien dividir en diferents subgrups. El 2d9fm  i el pd8fm serien el primer. Després vindrien el 5d9f i els dos castells de 9 amb agulla. Més endavant ja trobaríem el 2d8 i el 4d9, ambdós sense folre, i el 3d10fm.

El valor del 9d8

Amb tot això que he exposat, penso que el 9d8 no estaria en el grup dels GE, perquè el trobo més proper al 3d9f i 4d9f, que no pas al 2d9fm. Però amb això no li trec cap mèrit ni dificultat. No entenc que les actuacions es puguin catalogar en funció de si s’han fet un, dos o quatre gammes extres. Les actuacions en que el 9 de 8 l’hem vist descarregat, i que en els mitjans se l’ha comptabilitzat com a extra, no té menys valor pel fet que jo, en l’intent d’agrupar per dificultats aquests grans castells, no el consideri de GE.

Primer 9d8 descarregat de la Colla Joves (Concurs de Tarragona, 2012)

Les raons tècniques del 9d8

Sobre la seva posició en la taula de puntuació del concurs, la 2.0, si que em sembla que està ben situat, just per sobre dels castells de 9 bàsics. En colles que controlen bé la tripleta màgica, crec que el 9d8 ha de ser un castell que poden dominar amb una relativa comoditat més propera a aquest nivell de tripleta, que no pas als castells ja considerats de GE. Una de les claus per les que considero que aquest castell està en aquest punt, és que en l’estructura central del 9, el 3 del mig, no està tancat per dalt amb uns dosos. En colles d’aquest nivell, un 3d8 fins a quints, tot i el moviment que els ve del darrera per part de les estructures de 2, em sembla força assumible. La principal dificultat és reunir tants castellers d’aquest nivell, tanta canalla de nivell de 5d8, i que la colla tingui suficient potencial posat en comú per provar aquest castell, i que tot això, que no és poc, funcioni perfectament bé i amb la sincronització necessària.

9d8 descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls per Sant Fèlix (Vilafranca, 30/08/2011)

Conclusions

El fet de que no consideri aquest castell de gamma extra, no és en cap cas, per treure-li cap mèrit a la dificultat que ja té aquest castell. Té més a veure en la valoració que en faig dels castells que estarien per damunt d’aquest 9. No em sembla just que el 9d8 tingui la mateixa catalogació que aquests 4 fantàstics castells (2d9fm, pd8fm, 5d9f i 4d9fa.)

També penso que aquest debat és més una necessitat periodística per mirar de catalogar, etiquetar i valorar els castells d’alguna manera per la seva pròpia necessitat explicativa de les actuacions. Qualsevol actuació, serà igual de bona si s’han fet dos gamma extra, si un d’aquests és el 9d8.

Pel meu gust, el 9 continuarà sent un castells fantàstic de veure, sigui o no de gamma extra.

Font: directe!cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: