La cultura catalana i el vincle amb el món casteller


Amb aquest article volem donar a conèixer una sèrie de títols infantils que, tot i que no són de temàtica castellera, contenen una petita explicació i il·lustracions del fet casteller i de la seva relació amb diferents ciutats i amb la cultura catalana.

Que comenci la Festa!

 MARTA LUNA (text)

VÍCTOR ESCANDELL (il·lustrador)

Editorial La Galera. Barcelona, 2012

Aquest llibre explica diferents festes i tradicions populars d’arreu de Catalunya de manera cronològica seguint el calendari: el seu origen, les dates en que es celebren, què es fa… I és a la pàgina 34 on es parla de la “Diada castellera”.

El dia 30 d’agost, durant la Festa Major de Vilafranca del Penedès, és Sant Fèlix, i destaquen unes colles “que duen els pantalons blancs, la camisa d’un color concret i una faixa negra”, és el plat fort de la Festa Major. Expliquen l’inici d’aquesta festa, parlen els administradors que l’organitzen, de la història de Sant Fèlix i del drac Ferragut, un dels dracs més antics de Catalunya i el drac de Vilafranca que encapçala el primer cercavila.

A l’apartat “Aclarim alguns conceptes” fan esment que la Unesco ha declarat Patrimoni de la Humanitat els castellers.

Barcelona per a nens creatius, observadors i talentosos

DANI VIOLI

Editorial Alrevés. Barcelona, 2012

Aquest llibre és una guia turística per a infants de la ciutat de Barcelona, una guia que els ajudarà a conèixer la ciutat en tots els seus aspectes (turístic, gastronòmic, art, cultural…) i que els proposa diferents activitats per viure-la.

(1)

Dins de l’apartat de “Les superfestes de la Mercè”, a més de parlar sobre la llegenda de la Mare de Déu de la Mercè i del Correfoc i del Piromusical de la festa, ens explica què són els castellers, on es poden veure, quin és el seu objectiu, i com és el seu uniforme.

Aquest llibre també el podem trobar en castellà.

Festes i tradicions tot l’any

ELENA FERRO (TEXT)

SUBI (IL·LUSTRACIONS)

Editorial Baula. Barcelona, 2009

Tal i com indica el seu títol, aquest llibre, mitjançant les estacions de l’any, ens fa un recorregut per les festes que es van celebrant, i trobem un calendari amb els dies festius de l’any i dates concretes que celebrem. La festa o tradició corresponent ocupa dues pàgines, una amb un text explicatiu i l’altra amb una il·lustració que l’acompanya.

(2)

A l’estiu, entre els mesos de juny a setembre, durant les Festes Majors hi ha moltes activitats com cercaviles, sardanes, gegants, correfocs, castells… Aquí és on trobem la petita mostra castellera d’aquest llibre.

Busca en les tradicions catalanes

MÒNICA ABAD (text)

F.VALIENTE/EQUIP SUSAETA (il·lustracions)

Editorial Susaeta. Madrid, 2012

Aquest llibre pertany a una col·lecció que barreja coneixement i entreteniment, lectura i joc alhora. Cada tradició ocupa dues pàgines, amb explicacions i diferents objectes i coses que cal trobar en les il·lustracions.

(3)

De tots els llibres dels que hem parlat en aquest article és el més complert a nivell explicatiu, ja que fa esment dels més de 200 anys d’història, del seu origen a Valls i consideració de “bressol dels castells”, de que a l’actualitat hi ha més de 60 colles, ens parla de la música tradicional de gralles i tabals que acompanya les construccions, il·lustra les parts d’un castell, i ens diu també com han d’anar vestits els castellers, i és en aquest punt, on trobem per primera vegada en un conte infantil que, a banda de dir-nos que cada colla porta al camisa d’un color diferent, a la butxaca d’aquesta es porta l’escut de la colla.

Barcelona (guías infantiles)

Editorial Susaeta. Madrid, 2012

Aquest títol pertany a una nova col·lecció de l’editorial iniciada amb quatre títols: Barcelona, València, Madrid i Sevilla.

Pretén ser una guia senzilla per als infants que visitin la ciutat i per a que coneguin els seus carrers, la seva història i les seves curiositats, acompanyada d’enganxines per a que els petits puguin jugar.

A més de veure un castell a la portada, al seu interior, a la pàgina 3, explica que els castells són torres formades per nois i noies, que pugen un damunt dels altres sobre les esquenes poden assolir fins a deu nivells d’alçada, i que el desafiament és muntar i desmuntar el castell sense que aquest caigui.

Anuncis

2 Responses to La cultura catalana i el vincle amb el món casteller

  1. Retroenllaç: La cultura catalana i el vincle amb el món casteller (II) | El Pati digital

  2. Retroenllaç: La cultura catalana i el vincle amb el món casteller (IV) | El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: