Un investigador argentí presenta una tesi sobre els castells


Pablo Giori relaciona els castells amb el nacionalisme i els models festius durant els últims 200 anys.

Periodisme casteller n’hi ha i molt, però els acadèmics encara prenen distància en relació al fet casteller. Aquest no és el cas de l’investigador argentí Pablo Giori, que ha decidit fer una anàlisi dels castells des d’una perspectiva històrica, sociològica i antropològica. Va venir l’any passat amb una beca de la Universitat de Girona i ara està esperant les beques de doctorat per poder continuar la seva recerca.

En relació als castells, l’autor indica que l’aliança que es va produir entre els castells, el catalanisme i el model festiu de la Catalunya Nova va ser decisiu per a la popularització dels castells, i que s’associï la seva imatge a Catalunya, com ho va ser al segle XIX amb la sardana. Si bé el catalanisme s’havia aliat amb les sardanes fins als anys cinquanta, el que s’ha anomenat el model festiu de la Catalunya Vella, a partir d’aquest moment i amb l’inici de la modernitat castellera, les aliances es consoliden amb els castells, el model festiu de la Catalunya Nova. Això es produeix perquè els castells poden fer front als reptes de la nova realitat de la transició i del nou nacionalisme que guiarà el procés de construcció de la Catalunya en què vivim actualment.

També ens ha comentat que per a ell fer aquest treball va ser una forma de conèixer Catalunya des de dins, una forma d’entrar en la seva història i entendre com la gent sent i es relaciona amb les seves tradicions.
a
a
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: