Presentació de “Cent anys de castells (1876-1976) Entorn la família Cusiné de Vilafranca” a Granollers


El proper dijous 24 de gener a les 20h tindrà lloc a la llibreria La Gralla de Granollers , l’acte de presentació del llibre Cent anys de castells (1876-1976) Entorn la família Cusiné de Vilafranca, escrit per Pere Ferrando i Romeu i Fèlix Josep Cusiné i Via.

Aquest acte, organitzat pel Pati Digital i pels Xics de Granollers i amb la col·laboració de la Llibreria La Gralla, es considera la presentació de l’obra a la zona castellera no tradicional, ja que de moment només s’han presentacions a Valls, El Vendrell i Vilafranca.

Aquesta presentació és gràcies als articles que van aparèixer fa uns mesos al Pati Digital en els quals vam analitzar rigorosament l’obra. Gràcies a aquests articles, els autors es van posar en contacte amb nosaltres per tal de poder organitzar una presentació de l’obra a la nostra ciutat.

Articles publicats al Pati:

El llibre, editat per l’Editorial Andana, fa un recorregut al llarg de tres generacions de la família Cusiné, que han deixat una petjada inesborrable a la història castellera. Així, Josep Cusiné Esclasans, fill de Fèlix Cusiné Dolcet –el primer gran aficionat de la nissaga i fidel de seguidor de la Colla Vella de Valls-, va ser un dels capdavanters del primer intent seriós de crear una colla castellera a Vilafranca del Penedès, als anys 20 del segle passat. Dels seus dos fills, Vicenç va ser un dels primers membres del cos tècnic dels Castellers de Vilafranca i un incondicional dels Nens del Vendrell, mentre que el Fèlix es va convertir en un reconegut cronista i estudiós, compromès en la preservació i la difusió de la memòria castellera en uns temps molt difícils per a la cultura catalana.

Pilar de cinc al balcó de la casa de la família Cusiné

Però el llibre va molt més enllà d’una crònica familiar. Els autors han tingut cura de situar els quatre biografiats en el seu context casteller i això els ha dut a investigar a fons els cent anys compresos entre 1876 i 1976 i a treballar amb documents inèdits, sobretot premsa, testimonis orals i imatges. El resultat és un treball amè i rigorós que, a més de posar al dia molts aspectes de la història del fet casteller, fa noves i valuoses aportacions, com ara el coneixement dels nuclis d’aficionats vilafranquins dels anys vint i trenta del segle XX, la fundació i primers anys de vida dels Castellers de Vilafranca i les seves relacions amb els Nens del Vendrell i les colles vallenques, que aleshores pugnaven per la hegemonia castellera.

Per a més informació de l’obra

Comprar l’obra a la Llibreria La Gralla

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: