El Pati Digital entrevista als Castellers de Gavà


Com va sorgir la idea de recuperar la colla dels Castellers de Gavà? Mantindreu l’escut i el color de la camisa de l’antiga colla?

Es podria dir que la idea de reiniciar l’activitat sempre ha estat present des de que l’any 2004 varem fer un pilar de quatre testimonial a les Festes Majors de Sant Pere, a la darrera actuació, conjuntament amb dels Castellers de Barcelona, a la nostra ciutat.

Aquell any hauríem fet 10 anys com a colla però la manca d’integrants ens va portar a cessar a l’activitat, tot i així, la persona jurídica, l’associació, no va ser dissolta potser perquè hi havia l’anhel de tornar-hi.

Durant l’any 2006, amb motiu del matrimoni d’unes companyes castelleres, ens van reunir un grup i van fer un altre pilar de quatre, com a regal de noces. Aquella boda va servir per recuperar alguns contactes perduts i engrescar-nos en un altre projecte que l’Ajuntament de Gavà ens oferia: esser els portadors dels Gegants de Gavà, donat que la colla gegantera s’havia dissolt feia anys. De fet, ja com a castellers, ja havíem portat els gegants als cercaviles de Festa Major abans de les actuacions castelleres.

Així, l’any següent, uns quant castellers, i algunes persones més que s’hi van afegir, varem constituir la secció “Agrupació de Gegants i Gegantons de Gavà, sota la figura jurídica de “l’antiga colla de castellers” i també, l’any següent, s’hi va afegir un grup de timbalers, anomenats “Sonaquetomba”. Tot i que l’activitat castellera continuava aturada, l’associació es mantenia viva i activa.

Castellers 027

El fet de tornar a la vida cultural de Gavà va fer que els antics castellers ens plantegéssim revifar la colla però sempre pensàvem que no tindríem recolzament entre la gent de Gavà. No va ser fins que un grup de joves va demanar a una tècnica de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament què havien de fer per crear una colla castellera a Gavà, i aquesta els va adreçar a nosaltres, que no varem veure que potser sí ens podíem sortir i recuperar “l’antiga colla”, amb la seva camisa blava i amb el seu escut.

És un nou projecte, amb gent nova, però amb l’experiència dels antics castellers i recuperant els símbols o senyals identitaris de l’anterior etapa dels Castellers de Gavà.

Quantes persones van iniciar aquest nou projecte (antics castellers, nous castellers)?

En principi el grup de joves estava representat per dos d’ells, en Marc Jiménez i en Xavier Estivill, que van mantenir varies converses amb la Rosa Ferran (Presidenta de l’Agrupació de Gegants i Gegantons, antiga castellera i, formalment, Presidenta de la Colla Castellers de Gavà, com a entitat jurídica) i amb mi, en Lluís Méndez, antic casteller i en el seu dia responsable de canalla i posteriorment de pinyes de l’antiga colla.

Després de decidir les passes que es donarien, i fer difusió del “retorn dels Castellers de Gavà”, varem acordar convocar als antics castellers i a tot aquell que estigues interessat en formar part de la nova colla, el divendres 19 d’octubre de l’any passat.

Tot i que aquella tarda va ploure, van comparèixer unes 50 persones, alguns i algunes d’ells i d’elles antic castellers i castelleres, unes vuit o nou persones, que ara aporten la seva experiència als nous castelleres.

Castellers 006

Com us heu organitzat des de llavors? (reunions o assemblees, si teniu junta i equip tècnic, quina ha estat la difusió que heu fet, si heu recuperat antics membres si heu rebut ajuda o col·laboració d’antics castellers…)

Des d’aquell divendres i fins al dia d’avui, ens hem reunit per assajar cada divendres, fins i tot els dies de pluja aprofitant petits espais coberts al Parc Municipal de la Torre Lluch de Gavà. A més, els caps de setmana següents al dia “0”, diverses entitats de Gavà, tenien programades activitats a les quals ens hi vam afegir fent petits tallers, aprofitant taules d’equilibri, revistes, tríptics, rètols …que tenim de la primera etapa.

Tot això, i el fet que els primers dies assagéssim a un parc va fer que la gent de Gavà tornés a veure “castellers” i que encuriosits s’apropessin per preguntar i, després, per apuntar-se a la colla.

Primer 5d7 descarregat pels Casteller de Gavà (11/10/1998 – Gavà)

Durant aquest temps hem recuperat alguns antics membres de la colla, i companys que després de la nostra “aturada” van continuar fent castells amb altres colles, com la de Castelldefels, però sobretot com la de Sants, també s’han apropat quan els compromisos amb les seves colles els hi han permès, per donar-nos un cop de mà i posar-nos al dia en quant a aspectes tècnics, de la mateixa manera que alguns membres de la vostra colla, els Xics de Granollers, es van apropar un dia per compartir la seva experiència amb nosaltres, com en Carles Juncà i l’Ester Usarralde, per la seva amistat amb alguns dels nostres castellers.

Al mes següent, el dia 16 de novembre, varem fer la nostra primera assemblea on van acordar assumir com a Junta Directiva la que fins aleshores era la Junta Directiva de l’associació, i que per extensió també ho era de les seccions de Gegants i de Timbalers, i com a Equip Tècnic, com a òrgan propi dels Castelleres, varem escollir el següent:

-Cap de Colla: Lluis Méndez

-Equip de canalla: Sergi Álvarez i Mónica Baños

-Equip de pinyes: Josep Parra i Toni Acedo

Castellers 019

Quina ha sigut la freqüència de les trobades inicials? (dies i hores d’assaig, temps d’assaig…)

Com dèiem, ens hem reunit cada divendres per assajar, no hem parat cap setmana ni tan sols durant les festes nadalenques, tots els divendres, de 19 hores a les 22’00 hores, primer treballant amb la canalla i després amb els grans alternant proves de tronc amb estructures de la torre, tres, quadre i cinc, i molts pilars treballant-los fins i tot amb pinya, per tal de donar confiança a la canalla de cara al pilar de quatre.

Si a aquesta periodicitat li afegim el fet de haver col·laborat durant les festes nadalenques amb les entitats que recollien joguines i/o aliments, fent petits tallers i activitats d’esbarjo per la canalla, es pot dir que ha estat un “retorn” força intens…i creiem que profitós.

Castellers 005 (2)

Quina ha estat la periodicitat dels assajos i quina és l’assistència de la gent? Quin és el vostre lloc d’assaig? (llocs d’assajos: Parc de la Torre Lluch, Rocòdrom, si heu fet assajos fora d’aquests espais…, tràmits per buscar un lloc d’assaig tancat…)

Donat que hem assajat cada divendres des del dia 19 d’octubre, i era evident que el mal temps podia significar una aturada en la progressió del grup que volíem evitar, van iniciar contactes amb l’Ajuntament de Gavà per tal d’obtenir un espai tancat on assajar. L’espai més adient era, i és, la sala rocòdrom annexa a la Piscina Nova del complex esportiu Diagonal, que en el seu dia va ser concebuda amb una gran alçada pensant en ubicar un rocòdrom i permetre l’ús compartit a l’Unió Muntanyeca Eramprunyà (UME) i als Castellers de Gavà (1ª època).

Aquest espai però, en restar sense activitat l’antiga colla, va ser concedit en exclusiva a l’UME qui novament, després d’obtenir el beneplàcit dels seus membres i Junta Directiva, ha accedit a compartir-ho novament amb els castelleres. Així, el dia 30 de novembre, començàvem a assajar, de nou, al “rocòdrom”, amb el mateix horari: divendres de 19 hores a 22 hores.

Abans d’aquesta data però, varem haver de fer algun assaig en una sala polivalent, del Casal Municipal American Lake, a on l’Ajuntament de Gavà ens va permetre accedir en atenció a l’arribada del fred.

Tot això ens ha permès consolidar el grup i aconseguir que als assajos hi assisteixin regularment unes 40 persones, tot i que apuntats a la colla hi han unes 90 persones, bàsicament perquè malgrat l’anhel de formar-ne part, alguns per motius laborals, d’altres per estudis o per motius familiars, no tenen disponibilitat per venir tots els divendres.

Quines activitats o accions de difusió heu fet a la ciutat? (tallers, trobades…) Quina ha estat la resposta de la gent i del consistori gavanenc ?

Fins ara totes les nostres activitats de difusió de la colla han estat tallers i participació a les activitats que altres entitats de Gavà han organitzat amb motiu de les passades festes gavanenques.

Per al present any ja estem treballant en la preparació de material de difusió i promoció de la colla i l’activitat castellera a les escoles, com ja havíem fet en el passat, perquè ho estimen important donat que alguns dels joves que ara formen part de la colla, van ser els nens als quals havien fet tallers a les seves escoles.

Per altre banda, els mitjans actuals de difusió de noticies a través d’internet (Facebook, Twitter…), i la telefonia movil (Whatsapp…), han facilitat el coneixement de les nostres activitats per molta gent que ens manifesta el seu recolzament.

Per part de l’Ajuntament de Gavà, en el moment que els hi varem fer saber la nostra intenció de recuperar la colla i la nostra necessitat d’un lloc d’assaig per quan el temps no permetés fer els assajos al Parc de la Torre Lluch (un lloc que ens agrada per la “visibilitat” que ens proporciona i a on tornarem tan aviat el temps o permeti), la seva postura va ser de ple recolzament tot i que l’actual situació econòmica no els hi permet fer una gran aportació econòmica al nostre projecte.

Quina relació teniu amb la resta de colles del Baix Llobregat? Què us suposa a vosaltres tenir colles tan properes a la vostra (també en formació) com p.e. els Castellers de Viladecans i els Encantats de Begues?

Sempre hem tingut bona relació amb la resta de colles del Baix Llobregat i en el passat sempre hem col·laborat amb la resta de colles, si bé es cert que la proximitat amb la colla de Castelldefels feia que les actuacions conjuntes tinguessin una petita connotació de “derbi”, especialment perquè, en aquella època, el nostre nivell era semblant.

En aquest nou projecte l’objectiu és el mateix: aconseguir que les colles del Baix Llobregat sàpiguen que a Gavà hi ha una colla de castellers que els hi pot donar un cop de mà sempre que ens ho demanin i que, com elles, contribueix a la difusió i promoció dels castells, a la promoció d’una activitat cultural que és el símbol o l’expressió de la forma d’esser dels catalans.

El fet que en aquest moments hi hagin dues colles en formació, tan a prop nostra, a Viladecans i a Begues, ens serveix per incentivar-nos, ens serveix per veure que si fem les coses ben fetes i poc a poc poden aconseguir el que ells ja estant aconseguint, tant construccions com sortides amb altres colles del Baix Llobregat. De fet, mirem de col·laborar amb els Castellers de Viladecans que són qui més a prop estan, i hem anat algun cop als seus assajos i a alguna de les seves sortides a donar-los un cop de ma, de la mateixa forma que alguns del seus membres participen a l’inici dels nostres assajos aprofitant que els comencen a les 20 hores i acaben a les 23 hores.

Vist des de fora i analitzant fredament aquest nou “boom casteller”, es pot pensar que no hi ha tanta tradició castellera al Baix Llobregat perquè hi hagin tantes colles i que serà molt difícil que quatre colles tan properes entre sí: Castelldefels (la degana del Baix Llobregat) Begues, Viladecans i Gavà, o fins i tot cinc si incloem a Cornellà; tinguin integrants suficients per fer actuacions meritòries, de fet això mateix es deia quan a la primera època dels Castellers de Gavà hi havia fins a deu colles (Sant Boi, L’Hospitalet de Llobregat, Martorell, Sant Andreu…avui desaparegudes) i les encara en actiu Sant Feliu, Esplugues i Esparraguera, però totes aquelles colles, com les que avui es dia es troben en actiu i les que ara estan en formació, responen al desig dels habitants de cadascuna d’aquestes localitats de fer castells, i de fer castells amb una colla que sentin com a pròpia i no amb una colla de la localitat veïna malgrat que hi puguin participar activament a la vida social d’aquesta.

No voldríem faltar al respecte a cap colla si diguéssim que entenem com a “egoista” la pretensió de que aquests “nous castellers” hauríem de formar part de colles ja consolidades per assegurar la continuïtat de la tradició, del fet casteller; però a Gavà considerem que amb la nostra colla contribuïm igualment a aquesta continuïtat i a la pervivència del nostre “patrimoni” cultural que ara ho és de l’humanitat.

Si el temps fa que el nostre projecte no es consolidi o que, passats uns anys, la colla torni a aturar la seva activitat, estem segurs que molts d’aquells que haguem format part de la colla continuarem vinculats al món casteller ja sigui com a integrants d’una altre colla, com va succeir amb antics membres de la primera època, ja sigui com a àvids espectadors que cada any es desplacen per les places castelleres més importants de Catalunya per veure les colossals construccions de les colles punteres.

Quins són els vostres projectes a curt termini? (presentació oficial de la colla, primera actuació prevista…)

La veritat és que les nostres pretensions inicials eren simplement consolidar el nou projecte sense fixar-nos dates, però ja el primer dia, el 19 d’octubre de 2012, la televisió local de Gavà, quan ens van entrevistar, ens va preguntar si els gavanencs tornarien a veure castells a la Festa Major de Sant Pere de Gavà (29 de juny). Evidentment varem ser prudents i varem manifestar que tot depenia de la resposta que el nou projecte tingués.

A data d’avui, donat que altres mitjans de comunicació local van fer difusió de la Festa Major de Sant Pere de Gavà d’aquest any 2013, com a data en que els Castellers de Gavà tornaran a fer castells a la nostra localitat, i en atenció a l’augment dels integrants de la colla, creiem que sí podrem arribar a aquest dia amb possibilitats d’oferir als gavanencs un pilar de quatre i fins i tot una construcció de sis pisos. Tot i així, preferim no arriscar-nos i no portar a plaça cap castell que prèviament no haguem aconseguit als assajos. En el passat, els Castellers de Gavà es preuava d’esser una colla amb poques caigudes, amb pocs intents; preferíem fer castells d’una alçada més modesta que arriscar-nos confiant en les pinyes d’altres colles, aquesta és també una de les nostres fites per a aquesta nova etapa de la colla. Pels nostres castellers, i especialment per la nostra canalla, creiem que fer castells és una expressió cultural i no una competició tot i que sempre hi són present les ganes de superació i, entenem, que malgrat les actuacions castelleres i èxits són valorats en aplicació d’un “ranking” o “barem”, també és un èxit fer actuacions adients al teu nivell i preparació.

Esteu en contacte amb la CCCC? Entrareu com a colla de ple dret o bé com a “colla en formació”, com els nous Xics Caleros?

Des d’un primer moment teníem molt clar que no aniríem més enllà de les nostres possibilitats. De fet, si la crida efectuada no hagués estat un èxit ens haguessin plantejat la viabilitat del projecte i potser haguéssim reconduït les nostres passes cap a les activitats de l’altre secció de la colla, els gegants; però aconseguir que el primer dia hagin 50 persones interessades ens va donar ànims i evidentment ens varem plantejar consultar amb la Coordinadora les passes que havíem de donar per aconseguir assessorament tècnic, la cobertura de l’assegurança i la possibilitat de gaudir dels cascos per la canalla i dosos.

A través d’en Guillem Soler, gerent de la Coordinadora, amb qui hem mantingut contacte des del primer moment, hem tingut coneixement dels criteris per accedir a la Coordinadora i de la seva recent modificació. Hem rebut el seu assessorament i ens ha pogut confirmar que, malgrat la nostra primera època, el fet d’haver transcorregut més de tres anys sense activitat castellera ens porta a ésser considerats com a “nova colla” i, per tant i d’acord als nous criteris d’accés, com a “colla en formació”. És evident que l’experiència anterior i el fet que l’associació hagués estat activa, encara que mitjançant la secció de gegants i la secció de timbalers, ens pot facilitar el camí, però com ja hem dit, no volem cremar etapes en el procés de consolidació de la colla i les nostres previsions és sol·licitar l’accés com a “colla en formació” durant el present any 2013, tant bon punt veiem als assajos que tenim els castells de sis pisos a l’abast tant a nivell de tronc i pom de dalt com a nivell d’integrants suficients a la pinya de forma que no haguem de dependre de les pinyes d’altres colles per fer castells.

Anuncis

One Response to El Pati Digital entrevista als Castellers de Gavà

  1. Retroenllaç: La CCCC admet Begues i Sant Vicenç dels Horts com a colles en formació « El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: