Sant Fèlix 2013, quina colla caurà del cartell?


Qui acompanyarà els Castellers de Vilafranca el 30 d’agost a la diada castellera de St. Fèlix 2013? La Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa o la Colla Jove Xiquets de Tarragona? Aquesta és la qüestió. 

Un 2012 històric en el món dels castells. Els amfitrions per St. Fèlix, els Castellers de Vilafranca, ens van sorprendre pas a pas (el primer gamma extra verd va arribar, però, a l’Arboç); per St. Fèlix 2012 van fer una magistral actuació descarregant el 3d9fa, el 4d9fa, el 2d8sf i el pd8fm. Tothom pensava que aquest seria el sostre d’una pletòrica temporada dels verds, però no va ser així. El plat fort arribava pel Concurs de Castells i per Tots Sants; al Concurs aconseguien tan sols carregar el 3d9fa i el 4d9fa, i, per compensar les caigudes, van descarregar el 2d8sf i el 4d9sf (era la primera vegada que els verds descarregaven el quatre de nou sense folre). Però el súmmum, la millor actuació de la història dels castells va arribar per Tots Sants, quan van carregar el 2d9fsm, el 4d9sf, el 7d9f (castell inèdit fins aleshores) i pd8fm. La presència dels verds és inamovible, ja que són els locals de la diada castellera. Quatre colles més (les que ocupen les quatre posicions següents al rànquing) per tres llocs a plaça: la Vella i la Joves de Valls, Minyons i Jove de Tarragona. Qui caurà? Aquest és el dilema dels administradors.

4d9f de la Colla Vella (Sant Fèlix 2012)

El 2012 va ser un any agredolç pels castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els de Manel Urbano no van aconseguir els seus objectius al complert; per St. Fèlix, el 5d9f carregat acompanyava el 3 i 4 de 9 folrat. Va ser a la Bisbal on va arribar el primer gamma extra descarregat pels de la camisa rosada: el 9d8. El 5d9f que no aconseguien carregar a la diada de St. Fèlix l’aconseguien descarregar al Concurs de Castells. La Vella tenia dos castells pels quals apostava fermament pel Concurs: el 9d8 i el 5d9f. Amb tots dos descarregats, un ampli ventall de possibilitats per tercera ronda: el 4d9fa, el 4d9sf (que va quedar en intent a la diada del Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla) o, fins i tot, veus cantaven el 2d8sf. El castell escollit va ser el 4d9fa, que va quedar en intent i va donar lloc a un 3d9f a la quarta ronda. Va quedar l’espina clavada de no poder ni arribar a carregar el 4d9sf a Tarragona i tampoc al Concurs, on no el van ni intentar. Tampoc el van enlairar per Santa Úrsula, on van descarregar el 9d8, van carregar el 5d9f i van descarregar en tercer ronda el 3d9f. A Vila-rodona, última actuació de l’any, van desmuntar fins a dos peus i un intent de 4d9sf, i sembla ser que aquest serà l’objectiu pel 2013. Sembla que sigui tradició que la Vella i la plaça de la Vila es portin tan bé, que aquest any, la Vella és la colla amb més números per acompanyar els verds a St. Fèlix.

3d9f dels Minyons (Sant Fèlix 2012)

L’altra colla vallenca, la Colla Joves Xiquets de Valls es va aixecar el 2012 d’una manera que ningú s’esperava després de la fluixa temporada l’any 2011. Després d’una Santa Úrsula que resumia el baix moment de forma de la colla (4d9f, 3d9f (c), 2d8f), ningú podia imaginar un salt tan alt com el que hem vist el passat 2012. No podem parlar de St. Fèlix 2012 dels diables vermella ja que va ser la colla que va caure. Van canviar la diada del 30 d’agost per la del 2 de setembre a Torredembarra, on van plantar-se amb la tripleta màgica (3d9f, 4d9f i 5d8). Al Concurs i Sta. Úrsula es mostrarien immensos; pel Concurs es presentaven amb el 5d9f, el 9d8 i el 3d9f, empatant en segona posició amb la colla rival, la Vella de Valls. Per Santa Úrsula van sortir guanyadors amb el 4d9 net carregat en tercera ronda. Abans, però, sortien amb el 5d9f i el 9d8. Ara, però, la incògnita és la següent: després de l’absència l’any passat, acceptarien els vallencs actuar a Vilafranca o es reservarien algun gamma extra per Torredembarra?

5d8 de la Jove de Tarragona (Sant Fèlix 2012)

Parlem ara dels de la camisa malva, la Jove de Tarragona, una colla que es va reservar la pólvora pel tram final. Els castells folrats van ser un mal de cap pels, fins ara, dirigits per Jordi Sentís. Maldecaps per St. Magí, a El Catllar i a l’Arboç, ja que la indecisió de la canalla va passar una factura enorme. Tot i això, la colla lila es va saber refer i va acabar l’any en un moment de forma esplèndid. Per St. Fèlix (la Jove feia caure la Joves de Valls l’any passat) van donar un cop de puny sobre la taula en descarregar la tripleta màgica (3d9f, 4d9f i 5d8). Per la Diada del primer Diumenge de Festes de Santa Tecla, feien un gran paper amb el 9d8, el 3d9f i el 5d9f carregat. Això deixava un regust agredolç que la colla del Cós del Bou es voldria treure pel Concurs de Castells. Abans, per Santa Tecla, aconseguien descarregar la tripleta “vilafranquina”, amb el 3d9f, el 4d9f i el 4d8a. Pel Concurs es tornarien a clavar l’espina del 5d9f, que quedava en intent. Carregaven, però, el 3d9f, el 4d9f i el 9d8. Però el 5d9f no podia quedar sense descarregar, i va ser a la diada de Santa Teresa del Vendrell on es va descarregar la catedral folrada, acompanyada del 3d9f i el 9d8.

2d8 sense folre dels Verds (Sant Fèlix 2012)

Per acabar, l’altra colla malva, els Minyons de Terrassa i el seu 2012 irregular. Amb la seva estètica “anti-concurs”, es reservaven les millors cartes per St. Fèlix i per la diada de la colla a finals de temporada. Per la diada vilafranquina, igualaven els resultats de la Jove de Tarragona aconseguint descarregar la tripleta màgica (3d9f, 4d9f i 5d8). La millor actuació de l’any, i per triple partida, s’aconseguia per l’actuació de la Mercè a Barcelona, per les festes de Sant Narcís a Girona i la Festa Major de Terrassa, descarregant en les tres ocasions el 3d9f, el 4d9f i el 2d9fm. Havia de ser l’any del 5d9f i el 3d10fm malva, però no ha estat així. Esperem veure si l’any 2013 és l’any de “gamma extra” per la colla de Terrassa.

4d9 carregat de la Joves de Valls (Sant Fèlix 2011)

Així doncs, el panorama està de la següent manera. Les cinc primeres classificades al rànquing, per tan sols quatre llocs a plaça. Els verds són indubtables perquè són els amfitrions, llavors, quina de les altres quatre colles caurà del cartell de Sant Fèlix 2013? Per descomptat, totes tenen números per ser-hi. La feinada ara la tenen els nous administradors de la Festa Major de Vilafranca.

Font: la notícia.cat

Anuncis

3 Responses to Sant Fèlix 2013, quina colla caurà del cartell?

 1. Tocanassos says:

  A Vilarodona la Vella de Valls va desmontar 4 peus i va fer
  1 intent de 4d9!!!

 2. Perelló says:

  Sergi Caballé: Si el que preteneu és fer de periodista o de
  cronista, crec que haurieu d’intentar ser més imparcial i intentar
  contenir els vostres prejudicis ja que, si no, la cosa queda en un
  article d’opinió més, i no en una proposta informativa. Per
  exemple, quan feu l’anàlisi de la temporada dels Minyons de
  Terrassa, no citeu cronològicamnet que són els qui van fer el
  primer Gamma Extra de la temporada (el dos de nou a principis de
  juliol), cosa que, s’intueix, que si ho hagués fet qualsevol de les
  altres colles que citeu, ho haurieu remarcat sense dubte.
  Precisament, només parleu d’aquesta actuació després de citar-ne
  una de setembre i una altra de finals d’octubre. D’altra banda,
  escrivint en un mitjà informatiu, també haurieu de fer un exercici
  de coherència, doncs parleu de “temporada irregular”, quan després
  vos mateix expliqueu que una mateixa actuació, amb castells de nou
  i Gamma Extra inclòs, s’ha repetit en diverses ocasions: abans de
  l’estiu, setembre i finals d’octubre. Irregular?!? Finalment,
  mostreu el desig de “veure” si l’any 2013 serà un “any de gamma
  extra pels de Terrassa”… ¿Ja no recordeu que heu explicat que han
  descarregat el dos de nou en tres ocasions durant el 2012?. Ja ho
  veieu. Potser no us hi heu fixat, però això és el que s’interpreta
  de la vostra redacció. Jo tinc simpatia pels Minyons de Terrassa,
  igual que per les altres colles, i m’ha sabut greu. Crec que
  aquesta manera d’escriure no us fa cap favor, ans al contrari, de
  cara a esdevenir un bon cronista de castells.

 3. Julito says:

  La Jove de Tarragona no és colla malva, sinó lila, els
  malves són els Minyons. Per altra banda s’ha de destacar el Pilar
  de 7 amb folre de la Jove, carregat per Santa Tecla i descarregat
  per Santa Teresa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: