L’inici de la història dels castells a Gavà (part I)


LLUÍS VICENÇ MÉNDEZ GALEANO

Castellers de Gavà. Gavà, novembre de 1998

(aquest llibre va publicar-se gràcies a Caixa de Catalunya i amb el suport de l’Ajuntament de Gavà i el Patronat Municipal de Serveis Comunitaris)

Aquest llibre pretén fer un recull de tota la informació existent sobre l’activitat castellera a Gavà, profunditzant en la història dels “Xiquets de l’Eramprunyà/Xiquets de Gavà”, la primera colla castellera que va existir fora de la zona tradicional. Gran part de la informació està extreta dels dos volums de Món Casteller, llibre publicat per l’Editorial Dalmau l’any 1981, però també s’ha completat amb dades d’hemeroteca i amb gent i antics castellers que hi van estar vinculats.

Abans d’aprofundir en el tema principal del llibre, ens posa en antecedentsi ens parla de l’origen dels castells.

Els castells, tal i com els entenem avui en dia, deriven d’uns antics balls populars que formaven part del seguici de les festes majors d’una zona molt concreta de la Catalunya Nova, balls amb un important vincle religiós, com per exemple “Ball de valencians”, “Balls de la piràmide”, “Balls de titans” i “Moixigangues”. Aquest fenomen comença a finals del segle XVIII, moment en que també s’instauren les festes decennals de la Candela A Valls l’any 1791.

Al segle XIX ja trobem a Valls dues colles castelleres, la dels pagesos i la dels menestrals. Dos germans, en Pep i en Salvador Batet, eren l’ànima de la colla dels pagesos, fins el moment que en Pep passà a la colla dels menestrals, fet que va provocar que totes dues colles es coneguessin amb els noms de “Colla del Pep” i “Colla del Salvador”.

També trobem constància d’un Batet a la “Colla d’en Rabassó” (Colla Vella), que hauria actuat en temps propers a la 3a Guerra Carlina (1870-1876), i segons un testimoni oral d’un antic casteller, hi havia un Tomàs Batet fent d’acotxador i un altre Batet al pis de quints en un 4 de 9 net descarregat entre els anys 1879 i 1882.

Al 1932 també hi ha un altre Batet fent d’acotxador en un 2 de 7 i en el primer 4 de 8 el 28 d’agost a la Festa Major de l’Arboç.

A la Colla de la Muixerra de Valls, el 26 d’octubre de 1947 actuaren tres germans Batet, un dels quals era una nena d’uns 8-9 anys, l’Aurora, coneguda amb el sobrenom de “la Bateta”, una de les primeres noies en pujar als castells.

Per tant, arrel d’aquestes diferents notícies sobre diferents membres dels Batet, veiem que van ser una família molt activa a nivell casteller, i que tal i com veurem a continuació, tindran una gran importància en la creació de la colla castellera a Gavà.

El període de formació de la colla s’inicia a l’octubre de 1947, moment en que Josep Batet i Figuerola i la seva família, juntament amb un grup d’amics, van engegar el projecte de crear una colla castellera a la ciutat i que van batejar amb el nom de “Xiquets de l’Eramprunyà” a proposta de l’alcalde de la vila, ja que tenien a la vora el castell roquer d’Eramprunyà.

sdsad

Primera fotografia de la colla “Xiquets de l’Eramprunyà” (1947)

Aquest grup va començar a assajar un temps abans de la data de presentació oficial, l’1 d’abril de 1948 al camp de futbol del C.F. Gavà. Tenim constància dels castells que van fer en aquesta actuació gràcies als testimonis gràfics que existeixen: 2 de 6, 4 de 6 i un pilar de 5.

Primera actuació de la colla l’1 d’abril de 1948 al camp de futbol de Gavà (Fotografia cedida per Teresa Balcells)

Primera actuació de la colla l’1 d’abril de 1948 al camp de futbol de Gavà (Fotografia cedida per Teresa Balcells)

La presentació oficial a Barcelona va ser el 6 de juny de 1948, fet que va quedar reflectit en l’article publicat al setmanari barceloní “Destino” el 3 de juliol de 1948 i signat per Artur Llorens i Opisso. En ell ens explica que els Xiquets de l’Eramprunyà van actuar a les Rambles, que van ser fundats per Josep Batet (membre també de la “Colla Nova de Valls”) i que també alçaren els seus castells a la Plaça Sant Jaume, a la Diputació, i al pati de l’asil de Sant Joan de Déu.

Quatre de sis amb l’agulla a l’asil de Sant Joan de Déu el 6 d’abril de 1948 (Fotografia: Pere Català)

Quatre de sis amb l’agulla a l’asil de Sant Joan de Déu el 6 d’abril de 1948 (Fotografia: Pere Català)

L’activitat de la collala podem seguir gràcies a la correspondència que van mantenir Josep Batet i Pere Català i Roca: el 26 de setembre de 1948 van actuar a la Festa Major d’El Prat de Llobregat i van fer dos pilars de 5 i van carregar el 3 de 7.

El sostre casteller de la colla gavanenca, juntament amb el 3 de 7, van ser el 4 de 6 amb agulla, el 2 de 6 net, el 3 de 6 net i els pilars de cinc que ja hem anat esmentant.

També es té constància que durant l’any 1948 van actuar diverses vegades a Gavà, a Barcelona, al Prat de Llobregat i fins i tot sembla que també actuaren a l’antiga Vila de Gràcia.

Torre de sis al Prat de Llobregat el 26 de setembre de 1948 (Fotografia: Pere Català)

Torre de sis al Prat de Llobregat el 26 de setembre de 1948 (Fotografia: Pere Català)

Segurament, per l’origen vallenc del seu cap de colla, la temporada dels Xiquets de l’Eramprunyà acabava al mateix temps que la de les colles de Valls, a finals d’octubre per les festes de Santa Úrsula, on molts dels castellers gavanencs anirien a fer pinya. Aquest fet el recull Pere Català i Roca en la seva obra Món casteller, a la pàgina 538 del volum 1, en el moment de fer un resum de la temporada de 1948.

La primera notícia castellera que trobem l’any 1949 i que pot estar vinculada amb els castells a Gavà és una conferència i exposició fotogràfica de Pere Català i Roca sobre els castells, i en la correspondència abans esmentada, el fotògraf comenta la possibilitat que l’exposició serveixi per ajudar a mantenir la colla.

Però a finals de 1949, la colla va rebre un cop fort en perdre tres dels seus membres i castellers més importants a l’accident de Can Boada: en Ramon Balcells, el seu fill Ramon i en Joaquim Gimeno Tena, promès de la seva filla. Van patir un accident en un pou mort d’una vaqueria que hi havia al costat de l’hostal Vell a la Rambla Lluch de Gavà, ja que van morir asfixiats per les emanacions que sortien de la bassa que es feia servir per adobar els camps de conreu. Els Balcells, juntament amb els Batet i el Borrut, eren els pilars entorn els quals girava la colla.

La dissolució oficial de la colla va ser el 1951, moment en que diferents castellers gavanencs van començar a formar part de les colles del moment.

Però els castells havien arrelat amb força a Gavà, fins el punt que anys després, vora el 1960, es tornaren a reagrupar sota el nom de “Xiquets de Gavà”.

Cartell amb que s’anuncià l’actuació del 29 de gener de 1961.

Cartell amb que s’anuncià l’actuació del 29 de gener de 1961.

Per Sant Pere de 1960 van actuar, i va quedar recollit en un article de la revista “Brugués”. La reorganització de la colla va ser un èxit perquè a principis de 1961, una data poc usual per fer castells a Gavà, els Xiquets de Gavà actuaren amb motiu del 22è aniversari de l’alliberament de Gavà, juntament amb la inauguració de la Biblioteca Municipal, fent diversos castells de 6 i pilars de 5.

Per les festes decennals de la verge de la Candela, la Colla Vella procedia a la benedicció de la seva bandera, i al cap de colla Josep Gasqué (en “Pep de la llet”) se l’imposà la Medalla d’Argent que havien concedit als castellers. Per aquest motiu, i per primera vegada, van ser fotografiats plegats tots els caps de colla de les colles del moment: les dues de Valls, Vendrell, Tarragona, Vilafranca, L’Arboç i la de Gavà (representada pel fill del cap de colla, Àngel Batet i Riello).

Entre els anys 1961 i 1963, pràcticament no tenim dades ni notícies sobre els Xiquets de Gavà, tret que fa pensar que la colla estava en procés de dissolució, fet que es confirma en les cròniques del I Concurs de Castells de Jorba-Preciados a Barcelona en que assistiren totes les colles existents del moment sense cap absència.

Anuncis

2 Responses to L’inici de la història dels castells a Gavà (part I)

  1. Retroenllaç: L’inici de la història dels castells a Gavà (part II) « El Pati digital

  2. Retroenllaç: Admeses tres noves colles en formació a Gavà, Castellar i la Vallalta | El Pati digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: