Creu de Sant Jordi a Francesc Piñas de la Colla Vella dels Xiquets de Valls


Dimarts, el Govern de la Generalitat va fer públic el llistat de persones i entitats guardonades amb la Creu de Sant Jordi. El fet casteller torna a estar d’enhorabona ja que entre les vint-i-cinc personalitats s’hi troba el veterà casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Francesc Piñas.

Francesc Piñas

Piñas és un dels castellers més veterans de la Colla Vella dels Xiquets de Valls ja que l’any passat va complir la seva cinquantena temporada de manera ininterrompuda com a membre actiu de la colla vallenca. Al 2011 va rebre una distinció especial dins del món dels castells en el marc de la sisena “Nit de castells” i enguany rebrà el premi Creu de Sant Jordi, segons el veredicte publicat avui, “per la seva contribució rellevant a l’àmbit dels castells i al món de la cultura popular i tradicional catalana. Vinculat a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, n’ha estat membre i directiu i artífex de molts dels seus èxits. Se’l considera una de les persones que més han contribuït a la recuperació del món casteller, a la seva expansió territorial i a la seva projecció.”

Francesc Piñas forma part de la colla vallenca des de 1962 on ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat. Tot i que va exercir de secretari i tresorer de la colla, va destacar especialment en l’aspecte tècnic. Va ocupar el lloc de cap de pinyes en el que va aconseguir descarregar el primer cinc de vuit de la Colla Vella al segle XX i va ser un dels responsables de la recuperació dels folre, fet pel qual se’l considera un dels grans innovadors del fet casteller. Fent tàndem amb Guillem Bartolí com a cap de colla, va completar el quatre de nou amb folre al 1981 i va carregar el tres de nou un any més tard.

Francesc Piñas

La Creu de Sant Jordi i els castells

La Creu de Sant Jordi és una de les distincions més prestigioses que es concedeixen a Catalunya amb l’objectiu de “distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”. El món casteller compta amb diferents entitats guardonades amb aquest premi.

Al 1993 el van rebre els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, i les dues colles vallenques, la Joves i la Vella. Al 1994 va arribar el torn de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els Xiquets de Tarragona i els Nens del Vendrell el van rebre al 2001 i els Castellers de Barcelona al 2002. L’última colla en ser guardonada va ser la dels Xiquets de Reus que van estar d’enhorabona al 2006.

Castellers de Vilafranca rebent la Creu de Sant Jordi l’any 1993

En aquest vídeo podeu veure el primer 4d9f de la Colla Vella, el primer castell de 9 del segle XX. Piñas va tenir-hi un paper molt destacat.

Font: festa directe!cat, La Vanguardia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: