Crònica de l’actuació a la Sagrada Família


Data: 21 d’abril de 2013

Lloc: Sagrada Família (Barcelona)

Colles: Castellers de la Sagrada Família, Castellers del Poble Sec, Minyons de Terrassa i Xics de Granollers

Castells Xics: 2d7, 4d8id, 5d7, 4d7a i vano de p5 de cloenda

Castells de les altres colles:

Castellers de la Sagrada Família: 3d7aps, 5d7, 7d7i, 4d7a i 2 p5 de cloenda

Castellers del Poble Sec: 5d7, 4d7aid, 4d7a, 4d7 i vano de p5 de cloenda

Minyons de Terrassa: 4d8, 2d7, 3d8, i vano de p5 de cloenda

SEGONA TORRE DE SET CONSECUTIVA I PRIMER INTENT (MATINER) DEL QUATRE DE VUIT, EN UN AMBIENT FESTIU I AMB MOLT DE PÚBLIC A LA SAGRADA FAMÍLIA. S’INCREMENTA EL RITME ALS ASSAJOS PER TENIR EL QUATRE EL MÉS AVIAT POSSIBLE.

Aspectes a destacar

 • Encert en l’ordre de tirada dels castells.
 • Segona torre de set de la temporada.
 • Valentia per intentar el quatre de vuit.

Aspectes a millorar

 • Potser li falta una mica al quatre de vuit.
 • Actuació amb quatre colles…pinta llarg.

Anàlisi

El sol tornava a brillar a Barcelona apuntava, doncs, una altra bona jornada castellera, llarga potser. Ja se sap quatre colles a vegades fa que tot plegat sigui una mica interminable.

Tornem a Barcelona, en un dia radiant i en una actuació amb molt públic, és el que té actuar en llocs turístics i la Sagrada Família un diumenge i de sol, deu ser dels llocs més concorreguts de Barcelona.

Molt encertadament els Castellers de la Sagrada Família van reservar un lloc separat amb tanques perquè la canalla de les colles no hagués de patir les estretors de l’acumulació de públic i castellers (em va servir per veure tranquil·lament l’actuació).

Una altra actuació sense pilars d’inici i obrint amb un plat fort: la torre de set. Aquest cop el Cap de Colla ja havia anunciat divendres a l’assaig que s’intentarien tant la torre de set com el quatre de vuit, la incògnita seria saber l’ordre. Al meu parer encertat.

8675877842_45ab59e953_c

2d7 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

A vegades la segona vegada que intentes un castell punta és més difícil que la primera, en el cas de la torre de set potser no va ser més difícil, però si que es va notar un pèl més nerviosa. Els dosos van fer una petita sotragada en el moment en que l’enxaneta va fer l’entrada, però van recuperar la posició perfectament. Tot plegat va donar una mica de suspens a la primera ronda. Semblava que els terços no s’havien trobat del tot còmodes, i una de les quarts va haver de treballar una mica més de l’habitual. Ara bé, en la foto res de tot això es va notar, per tant la mida de la torre era la bona.

2d7 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

2d7 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

Així doncs arribàvem a la segona ronda preparats per intentar un matiner quatre de vuit replet de canvis. Estranyament els canvis no estaven al pom de dalt, ja se sap la canalla creix d’un any per l’altre i més sovint del que ens agradaria quan comença la temporada s’han de replantejar els castells començant per la cirereta. Així doncs amb canvis a terços, quarts i quints, vam intentar el quatre de vuit tancat al pis de segons tenint en compte la mida i alçada d’algun dels terços. I que va obligar a prendre alguna posició estranya. Amb l’aixecadora col·locada i l’enxaneta entre els pisos de quarts i quints el Cap de Colla no ho va veure clar i el va fer desmuntar, l’estructura va perillar un cop la canalla ja va ser fora, però la temprança dels quints que van saber buscar el moment de sortir va fer que el castell es desmuntés sense més ensurt. Els novells del tronc van sortir exhausts per l’esforç (i els nervis) però espero que contents de l’intent. No repetir-lo crec que va ser un encert, les dues setmanes d’assaig fins l’Ascensió poden ser beneficioses per acabar d’encaixar les peces.

Intent desmuntat de 4d8 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

Intent desmuntat de 4d8 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

En la següent ronda es va fer el cinc de set un pèl més lent que el de Can Jorba, i amb el mateix problema de distàncies entre torre i tres. De fet ja fa algunes temporades que no s’acaba de trobar la mida correcta i còmode perquè es treballi bé aquesta part del castell.

5d7 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

5d7 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

En la darrera ronda es va fer el quatre de set amb l’agulla, castell sense misteri, i amb la intenció de girar el pilar, o com a mínim a mi m’ho va semblar (la quart així ho va fer, girar).

4d7a dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

4d7a dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

Per tancar vano de pilar de cinc amb el monument al costat de la Sagrada Família, una postal.

Vano de 5 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

Vano de 5 dels Xics (Sagrada Família, 21/04/2013)

Les altres colles

Per fi els Minyons ens feien gaudir amb la clàssica de vuit, castells amb molts canvis, moltes cares noves i un punt trencadissos als pisos superiors del tronc, sobretot el tres de vuit. Fins aleshores no havien fet cap castell de vuit, estem davant d’un procés de renovació de fons?

3d8 dels Minyons (Sagrada Família, 21/04/2013)

Pel que fa a les colles barcelonines, ambdues van mostrar molt bon nivell plantant castells de set i mig. Amb un petit ensurt per part dels amfitrions, els Castellers de la Sagrada Família, que només van poder carregar una de les estructures del set de set. Els Bandarres per la seva banda van insistir amb el quatre amb l’agulla que van desmuntar en la segona ronda, i finalment el van descarregar.

3d7 aixecat per sota dels Castellers de la Sagrada Família (Sagrada Família, 21/04/2013)

L’apunt de l’assaig

S’ha començat a integrar seriosament l’assaig del set de set, encara que s’hi ha vist algunes cares sorprenents en la seva estructura…flor d’un dia potser. Sembla que el tres de vuit no acaba de lligar-se bé, però tampoc sembla que sorprengui. Pot ser un divendres d’aquests salta la llebre i ens en sortim. Amb el tres paciència i al bou, diuen!!

I força afluència de canalla a l’assaig de canalla, pot ser falten mans i alguna idea brillant per fer factible els objectius de la tècnica i no deixar els més petits sense assajar.

Recull dels castells

 • 10 pilars de quatre
 • 1 pilar de quatre caminat
 • 3 pilars de cinc
 • 1 cinc de sis
 • 1 torre de sis (amb figuereta)
 • 1 cinc de sis
 • 2 quatres de set
 • 2 tresos de set
 • 4 quatres de set amb l’agulla
 • 3 cincs de set
 • 2 torres de set
 • (a més d’un intent desmuntat de quatre de vuit)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: