Entre Castellers i Xiquets hi ha Carallots i Encantats


El 2013 és l’any d’explosió de les colles castelleres. I entre les colles que s’hi estrenen arriben registres nous com “Carallots”, “Encantats”, “Pallagos” i fins i tot s’hi estrena denominació de gènere neutre: els Xiqüelos i Xiqüeles.

4d6 dels Carallots a la Trobada de colles del Baix Llobregat (Esplugues de Llobregat, 15/06/2013) Fotografia: @castellistica

De la seixantena llarga de colles existents al món casteller, pràcticament la meitat porten per nom “Castellers de”. És el més comú i encara ara és el més habitual a l’hora de triar el nom de la colla, però cada cop són més els mots singulars que nodreixen el panorama de substantius o malnoms.

4d7 dels Castellers de Berga a laDiada dels Quatre Fuets (Berga, 26/05/2013) Fotografia: @Gilcdt

Per tradició, les colles s’havien anomenat amb un substantiu que feia referència a la canalla de la colla. El terme “Xiquets” el porten quatre colles al seu davant (Tarragona, Reus, Serrallo i Alcover) i en el seu nom sencer quatre més (Colla Vella dels X. de Valls, Colla Joves X. de Valls, Colla Jove X. de Tarragona i Colla Jove X. de Vilafranca).

3d6 dels Xiquets d’Alcover (Rubí, 30/06/2013) Fotografia: Xiquets d’Alcover

Actualment hi ha cinc “Colla Jove” (Tarragona, Sitges, Vilafranca, Barcelona i l’Hospitalet) a més d’una Colla Joves (Valls). També són cinc les agrupacions que han de decidit anomenar-se “Colla Castellera” en el seu encapçalament (Figueres, Jove de Barcelona, Nyerros de la Plana, Jove de Castellers de Sitges i Carallots de Sant Vicenç dels Horts). En total són deu les que el seu nom comença per “Colla”.

3d6a de la Colla Castellera Nyerros de la Plana (Esparreguera, 12/05/2013) Fotografia: Nyerros

Tant sols trobem repeticions d’altres noms a Minyons (Terrassa, Arboç i, recentment, Santa Cristina d’Aro), Xics (Granollers i Caleros) i Vailets (Emporadà i Gelida). La resta de noms fan referència a una sola colla: Al·lots, Bordegassos, Brivalls, Capgrossos, Encantats, Margeners, Marrecs, Matossers, Moixiganguers, Nens, Nois, Sagals, Tirallongues, Torraires, Xerrics, Xicots i Xiqüelos/les.

4d7 dels Matossers (Molins de Rei, 24/10/2010) Fotografia: Matossers

Així doncs, les colles ja no únicament porten noms referents a l’activitat castellera o als més petits de la colla sinó que incorporen noms referents a la zona d’on procedeixen. En alguns casos sense portar el nom, o tants sols una part, de la població on tenen la seu: Al·lots de Llevant (Manacor), Castellers de Mallorca (Palma), Castellers del Riberal (Baó), Colla Castellera Nyerros de la Plana (Manlleu), Sagals d’Osona (Vic), Nois de la Torre (Torredembarra), Castellers de la Vallalta (Sant Iscle de Vallalta), Pallagos del Conflent (Prada de Conflent), Vailets de l’Empordà (Castelló d’Empúries), Xics Caleros (Ametlla de Mar) o Xiqüelos i Xiqüeles del Delta (Amposta). Algunes colles de ciutat grans, com Barcelona i Tarragona, porten el nom del barri d’on estan vinculats i prescindeixen dels nom del municipi (Sant Pere i Sant Pau i Serrallo, a Tarragona, o Gràcia, Sants, Poble Sec i Sagrada Família, a Barcelona).

3d7 dels Al·lots de Llevant (Montuïri, Mallorca, 29/06/2013) Fotografia: Al·lots

La colla d’Amposta, per la seva part, és la primera que incorpora una referència en masculí i femení en el seu nom: Xiqüelos i Xiqüeles del Delta.

2d5 dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta (Deltebre, 8/06/2013) Fotografia: Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

Un altre món és el de les colles universitàries, algunes d’aquestes han optat per noms amb un punt d’humor: Arreplegats, Ganàpies, Passerells, Pataquers o Xoriguers.

4d7 dels Ganàpies de la UAB (Diada d'Hivern dels Ganàpies 2011) Fotografia: Santacreu

4d7 dels Ganàpies de la UAB (Diada d’Hivern dels Ganàpies 2011) Fotografia: Santacreu

Una altra opció són els malnoms que algunes colles de castellers han adoptat com a sinònim o com a nom d’usuari al twitter. (verds, matalassers, borinots, bandarres, micacos…).

4d7 dels Micacos (Diada d’inici, 17/03/2013) Fotografies: Castellers de Badalona

Font: Carles Esteve (Revista Castells)

Anuncis

One Response to Entre Castellers i Xiquets hi ha Carallots i Encantats

  1. “També són cinc les agrupacions que han de decidit anomenar-se “Colla Castellera” en el seu encapçalament” >> El nom oficial dels Capgrossos és ‘Colla Castellera Capgrossos de Mataró’

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: