Places per a tots els públics


Fa unes setmanes la plaça major de Vic va acollir la diada castellera de la Festa Major. Una diada amb escassa presència de públic, sensació agreujada per la grandària de la plaça.

L’escenari condiciona l’ambient casteller; en aquest sentit, la plaça també hi juga. Ambients recollits propicien un caliu casteller més gran i fins i tot un sensació virtual de seguretat a les alçades. Una plaça despoblada dilueix l’espectacle i pot deslluir el resultat.

2d8f carregat dels Xics el 15/11/1999 a la plaça de la Porxada de Granollers, la plaça per excel·lència dels Xics de Granollers. Fotografia: Arxiu dels Xics

Com són les places castelleres? N´hi ha de diferents tipus: quadrades, rectangulars, rodones… de les més grans a les més petites. Repassem alguns exemples d’indrets emblemàtics.

QUADRADES

La plaça Major de Vic és la plaça més gran del món casteller, amb una extensió d’uns 4.500 metres quadrats. La forma quadrangular, a més, produeix un efecte de grandària accentuat. Un cas similar és el del Mercadal de Reus, amb uns 2.500 metres quadrats. En ambdues places, les colles actuen davant l’Ajuntament, es una de les cantonades de la plaça.

3d7 dels Sagals a la plaça Major de Vic, Festa Major 2009

RECTANGULARS

A Barcelona, la plaça de Sant Jaume veu acotada la seva gran dimensió amb l’escenari de la Mercè i no supera els 2.000 metres quadrats aproximadament, amb un estructura de recinte rectangular. Les colles hi actuen a un dels laterals, a la façana de la casa de la ciutat. Tot i la seva gran capacitat, a les dues diades de les festes de la Mercè s’omple al màxim. Tarragona té la segona plaça més gran, la que possiblement acull més públic en viu junt amb la de Barcelona. La plaça de la Font compta amb uns 3.800 metres quadrats practicables. Les colles se situen a la façana de l’Ajuntament en forma de quadrat i el públic s’allarga plaça avall.

4d9f dels Castellers de Barcelona (Mercè 2007) Fotografia: Castellers de Barcelona

4d9f dels Castellers de Barcelona (Mercè 2007) Fotografia: Castellers de Barcelona

CARRER/PLAÇA

Vilafranca amb la plaça de la Vila, un tros de la de Sant Joan i el carrer de la Cort té una superfície òptima de visualització dels castells d’uns 1.300 metres quadrats. Les colles es disposen en paral·lel a la casa de la Vila. Aquesta plaça també s’omple fins al darrer espai per Sant Fèlix i Tots Sants. Antigament, la plaça no existia, amb la demolició de l’edifici central va donar lloc a la plaça actual. Un espai visible similar és el del Raval de Montserrat de Terrassa, tot i que en aquest cas els espectadors han de situar-se majoritàriament de forma lateral, amb les colles davant l’Ajuntament.

3d10fm carregat dels Minyons, al Raval de Montserrat 21/11/2010 Fotografia: Manel Marqués

PLAÇA PETITA

Valls i el Vendrell tenen un espai disponible per a l’espectador similar i solen omplir-se a vessar per Santa Úrsula i Santa Teresa respectivament. Amb la particularitat del pendent a la del Blat i dels arbres a la plaça Vella. Uns 500 metres quadrats de capacitat amb una estructura rectangular. A Valls, amb les colles davant la casa de la vila i al Vendrell en línia, una darrera l’altra des de davant l’Ajuntament.

3d8 de la Colla Joves i 5d8 de la Colla Vella a la plaça del Blat de Valls durant la diada de Completes 2012 (revetlla de Sant Joan) Fotografia: delCamp.cat

RECINTES

Apuntem dos indrets més, dos recintes tancats de gran capacitat. La TAP a Tarragona (antiga plaça de braus) amb uns 6.500 metres qudrats de superfície, on se celebra el Concurs bianual. Finalment, el Camp Nou amb 45.000 metres quadrats i on més de 90.000 espectadors van poder veure fa uns dies un 3d9f, el castell vist per més persones en viu de tota la història.

2d8f dels Nens del Vendrell a la TAP durant el dissabte de Concurs 2012. Fotografia:

SINGULARS

De llocs singulars i exemples n’hi han molts més. A Tarragona, per Sant Magí, les colles actuen a la plaça de les Cols i han de ocupar el lloc al centre de la plaça únicament durant l’execució del castell, el públic s’asseu a les escales de la Catedral en forma de grada.

3d9 dels Xiquets de Tarragona a la plaça de les Cols durant la Diada de Sant Magí de 2012. Fotografia: Tarragona Ràdio

Font: Revista Castells

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: