Castells al rectangle de joc


Els Castellers de Vilafranca van fer el passat 29 de juny un 3d9f al bell mig del Camp Nou, en el marc del Concert per la Llibertat. Probablement, va ser el castell que ha vist més públic in situ de tota la història, als que caldria sumar tots els espectadors de televisió i la repercussió gràfica posterior.

3d9f dels Verds al Camp Nou en motiu del Concert per la Llibertat (29/06/2013) Fotografia: Castellers de Vilafranca

El castell va ser d’execució perfecta, i això no és gens fàcil en un indret no gaire propici com el centre d’un camp de futbol i amb la remor de les més de 90.000 persones presents. Una gesta més per a la història dels castells.

2d8f dels Nens del Vendrell al Camp Nou (12/11/1974). Encara amb la inscripció “Vendrell” a l’esquena, i un folre curiós amb alguns castellers sense l’uniforme. Fotografia: Josep Torreño

Diverses són les colles que han actuat al camp de Barça. De castells grans s’han alçat des de fa molts anys en camps de futbol, tot i que no és gens habitual. El Camp Nou ha estat l’escenari de construccions que han esdevingut fins i tot històriques. L’any 1974, en motiu del 75è aniversari del FC Barcelona, els Nens del Vendrell van descarregar-hi la torre de 8 amb folre. Aquell va ser el darrer completat pels vendrellencs fins el de Santa Teresa del 2010, després de trenta-sis anys. Aquella diada del 12 de novembre del 1974 va comptar també amb els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que van fer el 4d8. Precisament aquestes dues colles són les que han superat aquella gesta en el coliseu barcelonista.

4d8 dels Verds al Camp Nou (12/11/1974). Fotografia: Castellers de Vilafranca

El juny de l’any passat, la Colla Vella hi va carregar el 3d9f en un acte provat per a operadors turístics internacionals. El camp del Barça esdevenia plaça de 9. Els Castellers de Vilafranca van completar la feina en descarregar el 3d9f aquest 29 de juny. Anteriorment els Verds ja havien igualat el registre dels Nens al plantar-hi la torre de 8 el maig del 2010.

3d9f de la Colla Vella al Camp Nou en motiu de la Buy Catalunya 2012 a Barcelona (07/06/2012)

Durant aquests anys són diverses les colles que han passat per l’estadi del FC Barcelona. L’any 1991, fins i tot, va viure un derbi vallenc, amb un 3d8 carregat de la Colla Joves i un 2d7 de la Colla Vella.

El Camp Nou no és l’únic camp de futbol amb vincles castellers. Els Verds ja havien completat un castell de 9 en un rectangle de joc, el camp de futbol de La Pobla de Segur: un 3d9f el juny de l’any passat. Tampoc era la primera gesta vilafranquina en un terreny de futbol, ja que l’octubre de 1973 els Verds van carregar la seva primera torre de 8 amb folre, va ser a l’antic camp de futbol de Vilafranca, on es va celebrar el concurs de castells de Mobles Quer.

Castells aixecats durant la inauguració dels Jocs Olímpics de 1992 a Barcelona. Fotografia: Castellers de Barcelona

L’Estadi Lluís Companys, a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, ha estat la imatge més internacional fins al moment. A l’estadi de Montjuïc hi han passat també moltes colles. L’any 1995 els Castellers de Vilafranca van descarregar el primer 4d8 amb l’agulla del segle XX al camp de futbol de Gelida. L’Estadi Olímpic de Terrassa també va ser escenari d’una actuació dels Castellers de Terrassa durant un partit entre la selecció catalana i Costa Rica, l’any 2006.

Pilars dels Castellers de Terrassa (24/05/2006) Fotografia: http://www.esportiu.cat

Un altre castell que va tenir una àmplia repercussió televisiva va ser el que van fer castellers afeccionats del RCD Espanyol el 2 d’agost de 2009 al bell mig de l’estadi de Cornellà – El Prat, amb motiu de la seva inauguració. En aquella ocasió va ser un 3d7 bastit per 220 components de diferents colles que tenien dos elements en comú: eren castellers i pericos. Cal destacar que diversos Xics vestien la camisa blanc i blava aquella tarda. La construcció també va ser emesa en directe per TV3, a més d’una televisió anglesa, ja que l’Espanyol va convidar el Liverpool FC al partit inaugural.

3784914700_85e465d444_o

3d7 dels “Castellers Pericus” (2/08/2009)

Font: Carles Esteve – Revista Castells

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: