La cultura catalana i el vincle amb el món casteller (IV)


Seguim amb aquesta col·lecció d’articles de la Biblioteca castellera en què us presentem llibres de temàtica no castellera però en els quals apareixen imatges o referències del món casteller. En aquest cas us presentem tres títols: una novetat editorial del passat mes de juny i dos títols del conegut personatge infantil Teo.

Podeu consultar les tres primeres entregues d’aquesta col·lecció en els següents enllaços: primera, segona i tercera.

L’auca de la Diada

ESTEL BALDÓ/ ROSA GIL/ MARIA SOLIVA (text)

MONTSE ESPAÑOL (il·lustracions)

Editorial Barcanova. Barcelona, 2013

 Auca Diada

L’Auca de la Diada és un nou títol de la col·lecció “El Bosc de colors” de l’Editorial Barcanova, una col·lecció dirigida a nens entre 4 i 5 anys que comencen a llegir, on a cada doble pàgina es presenta a la banda dreta la il·lustració i a la banda esquerra un text breu escrit en doble tipologia de lletra: de pal i lligada.

Gràcies al petit Joel i a la seva família, els més petits coneixeran què és la Diada de l’Onze de setembre.

En Joel es lleva com cada matí, però avui és una festa assenyalada, i el dia comença pujant amb el pare al terrat per posar la senyera, molts balcons i finestres la tenen penjada.

El nen i la seva família baixen al carrer a celebrar i gaudir d’aquest dia visitant llocs importants com el Fossar de les Moreres, i veure les diferents activitats que es realitzen durant tot el dia: sardanes, paradetes de llibres i samarretes, i anar a la plaça a veure els castellers.

(1)

(2)

El dia continua visitant la pastisseria per a comprar el “Pastís de la Diada”, i després anant a la manifestació on s’escolta l’himne d’”Els Segadors”.

En acabar el dia, tots marxen cap a casa contents i s’acomiaden amb un “Bona nit”.

En Teo viatja per Catalunya

VIOLETA DENOU

Timun Mas/ Estrella Polar. Barcelona, 2010

 Teo viatja per Catalunya

Els infants, gràcies al viatge que faran en Teo i la seva família, coneixeran Catalunya, els seus paisatges, les seves festes i costums, els monuments més representatius, i diferents poblacions de totes les províncies.

A la primera pàgina trobem un mapa de Catalunya amb totes les seves comarques i a continuació un altre amb les capitals de província amb alguns dibuixos de monuments o costums representatius de les diferents zones, com per exemple els castellers a la província de Tarragona.

(3)

En Teo i la seva família visiten les Rambles de Barcelona, les Fonts de Montjuic, Montserrat, i arriben a Valls.

Allà es fa la Festa de la Calçotada, però el més emocionant per en Teo són els castellers.

(4)

Altres indrets que visiten del país són l’Arc de Berà, el Delta de l’Ebre, el Noguera Pallaresa, Tàrrega, la Vall d’Aran, la Cerdanya, Cadaqués i Girona.

Al final del llibre trobem una “Guia Didàctica” que ajuda als pares a aprofundir amb els infants els aspectes més representatius. A l’apartat de Valls, a més d’explicar que són els calçots, s’explica que els castellers són grups de persones de totes les edats que vesteixen de manera característica, que aixequen torres humanes i que és una activitat cada vegada més estesa a totes les comarques catalanes.

En Teo i les tradicions catalanes

VIOLETA DENOU

Timun Mas/ Estrella Polar. Barcelona, 2011

 

Amb en Teo, els infants descobriran les diferents tradicions catalanes i coneixeran quines festes es celebren a la tardor, a l’hivern, a la primavera i a l’estiu. Aprendran com es diuen els pastissets que es mengen a la Castanyada, per què fem cagar el Tió al Nadal, qui és en Carnestoltes o per què mengem la mona el dilluns de Pasqua.

A l’inici del llibre trobem les tradicions, en total catorze, ordenades per ordre cronològic per a saber l’època en que es celebra cada festa.

El recorregut comença amb la Castanyada i continua amb el Tió, Sant Esteve, Dia de Reis, Sant Antoni, Dijous Gras, Carnaval, Pasqua, Sant Jordi, Sant Ponç, Sant Joan, El dia del Carme, les Festes Majors i la Diada. És en aquesta última festa on apareixen els castellers.

(5)

En Teo ens explica que la Diada és una festa molt important a Catalunya, i entre d’altres activitats, davant dels Ajuntaments les colles castelleres aixequen les seves torres.

(6)

Al final del llibre trobem una “Guia Didàctica” on ajuda als pares a aprofundir en les festes que s’expliquen al llibre, i cadascuna de les explicacions van acompanyades d’una dita popular.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: