La lluita incansable per treure el cap


A la Festa Major de Vilafranca han coincidit un seguit d’efemèrides que vinculen “la més típica” amb els Xicots de Vilafranca. Enguany, ha fet trenta anys de la primera sortida dels vermells a la seva Festa Major, vint-i-cinc de la primera sortida a la diada de Sant Fèlix i quinze del primer castell de 8. Història d’una colla que ha volgut de nou superar-se. Tot i no aconseguir el gran repte del 5d8, sí que han fet en el seu conjunt la seva millor Festa Major, amb sis castells de 8. Han fet la tripleta de 8 els dos dies (29 i 31), amb la torre de 8 amb folre coronada a les dues actuacions.

2d8f carregat dels Xicots de Vilafranca (Sant Ramon, 31/08/2013, Vilafranca del Penedès). Fotografia: Arxiu Xicots

Nou intent de 5d8

A més, els Xicots de Vilafranca han tornat a intentar el 5d8, el tercer que proven en en els seus trenta-un anys d’història. Els de la camisa vermella han fet un intent desmuntat de 5d8 a la diada de Sant Ramon Nonat, la jornada que se celebra a Vilafranca l’endemà de Sant Fèlix amb la participació de les colles locals. Hauria estat el seu millor castell en els trenta anys d’història de la segona colla de la vila. Els de Cal Noi Noi van provar el 5d8 per primer cop el 29 d’octubre del 2006, a la diada del Roser. Hi van tornar l’any 2012, també per la seva diada.

Intent desmuntat de 5d8 dels Xicots (Sant Ramon, 31/08/2013, Vilafranca del Penedès). Fotografia: Maria Canales

Història de les seves fites

Els Xicots de Vilafranca van coronar la seva primera torre de 7 per Sant Fèlix del 1988, enguany ha fet vint-i-cinc anys. Aquell dia també van provar per primer cop el 4d8. El 29 d’agost del 1998, a la diada de la vigília de Sant Fèlix d’ara fa quinze anys, van carregar el primer 4d8 de la colla. L’any 2004, també el 29 d’agost a Vilafranca, van descarregar per primer cop el 3d8. L’havien coronat l’any 2000 al Concurs. El 2d8f també el van coronar per primer cop al Concurs del 2000, dies després el van descarregar a Vilafranca per la seva diada.

La primera fita destacada dels Xicots va ser, però, el pilar de 6 que van coronar l’any 1987, espadat gens habitual en aquella dècada. Tant sols l’havien assolit per aquell temps la Jove de Tarragona, els Nois de la Torre i els Castellers de Barcelona. A Vilafranca, no es veia des del 1972, el que havien descarregat els verds per Sant Fèlix. Els Xicots van tornar a coronar el pilar de 6 al Concurs del 1988 i a la seva diada, el 2007.

Els reptes pendents

 El 5d8 s’ha convertit en el principal objectiu dels Xicots de Vilafranca, una colla que lluita incansablement per mantenir-se i quan pot mira de donar la campanada. Ara la fita és la catedral, qui sap si més endavant el 3d9f. Malgrat no assolir, de moment, el repte del 5d8 cal  destacar que porten setze temporades fent castells de 8. Uns registres de colla lluitadora.

5d7net dels Xicots a l’assaig. Fotografia: Revista Castells

Font: Carles Esteve (Revista Castells)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: