Els Falcons arriben a l’11


Les torres humanes no són exclusiva dels castellers. Aquest dies hem seguit com a l’Índia, els govindes alcen les seves construccions. A casa nostra, les colles de falcons també aixequen figures de gran complexitat.

Els Falcons de Vilafranca han descarregat per primer cop a la història l’escala d’11, una figura de màxima dificultat, en la qual hi participen 67 persones, gairebé tota la colla. Fins al moment tant sols l’havien coronat en dues ocasions, els anys 1993 i 2009. Els falcons vilafranquins celebren el seu aniversari per la Puríssima i havia estat llavors, amb l’ajut d’exfalconers, que havien coronat la monumental escala.

Escala d’11, vista des del darrere (Falcons de Vilafranca, 29/08/2013)

L’escala és una estructura piramidal i que en el seu nom s’assenyala el nombre de components de la base que la sustenta. Els més habitual era veure l’escala de 9, però darrerament els de la faixa verda han sovintejat la de 10 en algunes festes majors. Enguany ja porten quatre escales de 10 i a Barcelona per la Mercè la volen portar si reuneixen suficients camises blanques.

El dia 29 van assolir l’escala d’11 amb sorprenent facilitat; darrere hi havia un gran treball d’assaig. Cal destacar que en els darrers anys no han plegat gaires membres i s’han incorporat molts joves; això els ha permès crèixer, assajar molt i alleugerir l’estructura.

Escala d’11, vista des del davant. Fotografia: @Uri_nieto

El cap tècnic dels Falcons de Vilafranca, Oriol Nieto, ha comentat que l’escala d’11 exigeix una gran preparació física i que no falti ningú a la cita; això la fa complicada de sovintejar. També afirma que “no sabem el límit però la de 12 requerirà molta gent”.

Assaig dels Falcons de Vilafranca. Fotografia: Falcons de Vilafranca

Altres figures destacades que han firmat els falconers vilafranquins ha estat la pira 6×6, que han revalidat tot aparcant la 7×6 que van provar l’any passat. Aquesta Festa Major, el dia 30, també han intentat el pilar de 6 per sota. L’espadat l’han renovat totalment i l’han de seguir treballant. En els darrers anys l’han assolint diversos cops, en occasions, descarregant-lo , i fins i tot el van deixar net (sense agafar-lo, per uns instants, un cop carregat) l’any 2001.

Pira 6×6 dels Falcons de Vilafranca (29/08/2013). Fotografia: Falcons de Vilafranca

Font: Revista Castells

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: